fredag, mars 30, 2007

Tack Rut!

En av mina favoriter i riksdagen är Rut. Det är dock ingen kvinna, utan Riksdagens Utredningstjänst som förkortas så. Rut har nu kollat om det stämmer som moderaterna sa före valet, att deras skattesänkning till största delen går till låg- och medelinkomsttagare.

Det stämde inte alls, visade det sig. Tvärtom. De med lägst inkomster får ut minst av skattesänkningen*.

Nu ska dessutom klyftorna ökas ytterligare genom att förmögenhetsskatten sänks. Det ska betalas med att det blir snålare avdrag för pensionssparande i deklarationen. Två tredjedelar av förmögenhetsskatten betalas av de tio procent i Sverige som har de högsta inkomsterna, över 43 000 kr i månaden. Med andra ord samma grupp som redan gynnats av skattesänkningen ovan. Titeln Det nya arbetarepartiet är ledig igen.

*Enligt den fördelningspolitiska analys som RUT gjort tillfaller 40,7 procent av inkomstskattesänkningen de 20 procent av inkomsttagarna som har de högsta inkomsterna. Alltså de som tjänar över 27 500 kr i månaden. 80 procent av inkomsttagarna tjänar mindre än så.
När utredningstjänsten dessutom väger in effekterna av höjd a-kasseavgift med mera blir fördelningen ännu snedare. 45,9 procent av nettoinkomstökningen tillfaller de 20 procent som har de högsta inkomsterna.
I sin rapport skriver RUT: ”Det nuvarande grundavdragets konstruktion med ett puckelformigt utseende gör effekten av jobbskatteavdraget relativt sett mindre fördelaktigt för de lägre decilgrupperna.”


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Det stämde inte alls, visade det sig. Tvärtom. De med lägst inkomster får ut minst av skattesänkningen."

Kan du tänka dig, de som inte har ett jobb får inte del av jobbavdraget!

Om nu skatterna ska stimulera arbete då är det väl inte så konstigt att de som saknar inkomst inte får någon skattesänkning?

Anonym sa...

Rättelse:

"Om nu skatterna ska stimulera arbete då är det väl inte så konstigt att de som saknar arbetsinkomster inte får någon skattesänkning?"