fredag, mars 16, 2007

Den stockholmsfientliga regeringen 2.0

(UPPDATERAD)
Fram till den 17 september förra året var det moderata kommunpolitikers favoritnöje att gasta om "den Stockholmsfientliga regeringen". När solen sken var det deras förtjänst, när det regnade var det s-regeringens, Landstingets eller möjligen Annika Billströms fel.
Det har blivit litet svårare nu. Såväl länet som stan, landstinget och regeringen är kompakt mörkblå.

Om irritiationsvågorna över en regering som inte verkar fatta hur viktigt det är att Stockholm funkar var stormande före valet, har de nu vuxit sig orkanhöga. Det första den moderatstyrda regeringen utnyttjade sin nyvunna majoritet i riksdagen till var nämligen att köra över Stockholm. Fast nu har plötsligt moderatgubbarna i länskommunerna drabbats av tunghäfta. Konstigt? Om detta skriver jag och Micke Damberg på City Debatt idag. (Ingen länk ännu, så ni får läsa artikeln på s-hemsidan.)
- Var tredje krona till vuxenutbildningen har dragits in, liksom många av stödåtgärderna till exempelvis omskolning. Detta i ett läge då Stockholmsregionen skriker efter utbildad arbetskraft! Om inte pengar till omskolning finns, antingen via KomVux eller via arbetsmarknadsprogram får vi allvarlig arbetskraftsbrist inom kort, varnar Länsarbetsnämnden. Det leder i sin tur till uppåtgående lönespiraler och därmed räntehöjningar.
- Citytunneln har tappat viktig styrfart, de borgerliga partierna i vår region är totalöverkörda och nu ska regeringen utreda litet mer medan projektet står och tickar miljoner varje månad.
- De har svikit i trängselskattefrågan. Nu får vi trängselskatt och höjd SL-taxa, men indragen kollektivtrafiksatsning. Störst loosers är SL-resenärerna, som får betala motorvägar genom höjda priser och indragna turer.
- De har stoppat utbyggnaden av högskolan, precis i ett läge då babyboomens kullar tar studenten och Stockholm skriker efter utbildad arbetskraft.
- studerandevillkoret i a-kassan försvinner, vilket kan få stora konsekvenser i studentstäder som Stockholm och Solna. Kostnaderna vältras istället över på länskommunernas socialtjänst.
- indraget stöd för byggandet av hyreslägenheter och massiv omvandling till bostadsrätter gör att det snart inte finns en hyreslägenhet kvar i centrala lägen. De nya lägenheter som till äventyrs byggs får väsentligt höre hyror utan investeringsstödet. Segregationen är stenhård.

Carin Jämtin pekade i DN igår på dessa problem och klokt nog även på behovet av att vi socialdemokrater sätter oss ner och författar ett ambitiöst och effektivt handlingsprogram som snabbt kan sättas in när regeringen Reinfeldt misslyckats. Vilka åtgärder det ska innehålla är inte klart ännu, utan det behöver vi prata med varandra och med Stockholmarna om. Vi i Solna har en hel del idéer, men de får som sagt vänta till nästa artikel!

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Röstade på dig sist, så det var coolt att jag hittade dig här! Keep up the good work, I believe in you!

MVH superslimline.blogg.se