torsdag, oktober 26, 2006

VIP hos Korv-Ingvar

I mitt jobb får jag ganska många inbjudningar till olika jubileum, invigningar och middagar. En av de jag blivit stoltast och gladast över är den invigning med specialinbjudna VIP-gäster jag var på igår. Glöm röd matta, smoking och högtravande middagstal. Det här gällde nåt mycket större och viktigare, i allafall ur Solna perspektiv: Korv-Ingvar invigde sin nya kiosk mitt på busstorget i Solna Centrum! ÄNTLIGEN! Efter år av pappersjobb, sparande och byggplanering stod den där i alla sin glans. Och jag var inbjuden som VIP-gäst. Tänk om jag hade kunnat föreställa mig denna ära när jag som tonåring hängde utanför den gamla kiosken på helgkvällarna och tiggde korvbröd med ketchup för min sista krona... Och det bästa av allt var gästlistan; vanliga killar och tjejer utan smoking, insläntrande direkt från jobbet på fritidsförvaltningen eller träningen på Råsunda IS. Det hade Ingvar gillat.

Tyvärr var jag tvungen att springa vidare till nästa evenemang direkt; Björn von Sydows seminarium om politik, makt och medier. Stjärnspäckat och jätteintressant, men jag satt hela tiden och grämde mig över att jag missade gratiskorven hos Ingvars.

För alla korvmojs-frälsta rekommenderar jag boken "Korv, mos och människor” av Leif Eriksson. Visste ni att bostongurkan uppfanns när Felix letade efter ett sätt att ta tillvara ändbitarna när man skivade gurka till inläggningar?

Detta inlägg är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Även för oss utsocknes är Korv -Ingvar ett begrepp och framförallt en fantastisk motbild till McDonalds o den andra

Nathalie Sundesten Landin sa...

Jag älskar också korv-ingvar. Under min SSU tid i Solna var jag stammis. Vid fattigare tider åt jag bröd och mos!!!?

Anonym sa...

Tack! :) Listskrivandet ligger i släkten, min mor gör listor över precis allt. Jag och min syster är likadana! ;)

Förresten, Krov-Ingvar var räddningen för många långa resor från Solna ut i lenet! Måste besöka det nya stället när jag är i Solna nästa gång! :)

Anonym sa...

Det där korvbrödet med ketchup och grillkrydda för en spänn kallade vi på söder för en; "luffare". Vad hette det i Solna?

Nathalie Sundesten Landin sa...

Jag trodde att det jag åt var luffare. Bröd och mos alltså. Med grillkrydda såklart.

Johanna Graf sa...

För oss FATTIGA luffare gällde varianten UTAN mos. För att öka på mättnadskänslan öste man på ALLA kryddor som fanns. (Nu vann jag nog allt Monthy Python-tävlingen "Vi bodde i ett hål i vägen, åt grus och hade så långt till skolan att vi fick gå upp innan vi gick och lade oss"!

Anonym sa...

Tyckte t o m att de svarta grillränderna var lite extra mättade. Bäst på bröd-press!
Minns jag fel.. eller var priset på korvbröd 50 öre 1974 hos Underbara Korv-Ingvar? Fick 15 öre per systembolags-tompava ca -72 returglas. Många A-lagare på Slaktarbacken... i somras såg jag flera med käpp, rullstol... de lever än.

Anonym sa...

Åt tunnbrödrulle/räksallad/torrrostad lök/ vanlig senap/ketchup (svag för för curry-, stark senap, men hos sonen till den gode, glade Ingvar vill jag verkligen känna..)svart-peppar, grillkrydda...
Moset var underbart, samt det extra lagret av smör.... Moset har höjt sig ännu mer. Något har gjorts (?) Den grillade FÅR ta tid på sig.. underbart. På en del andra ställen tar en grillad lika mycket tid i anspråk som en kokt.. Har undrat över det (?) Den nya baren är sagolik. Tänk, när McD glev KI:s grannar på andra sidan, trodde jag att "det kunde gå illa". NU blomstrar Korv-Ingvar. Borde vara döds-straff på att råna Korv-Ingvar...... (tisdags..) De personerna var nog rätt mörka i ansiktet....
Curre

Big Red sa...

Vill bara instämma med förgående talare att en grillad ska ta den tid den tar att bli färdig, och förbannar alla andra som har en grill på förvärming halvsvettig. En eloge till KorvIngvars som låter en vänta!

Anonym sa...

I göteborg så har vi en motsvarighet till ingvar!

Det är jonsborgs gatukök på Avenyn, där uppfanns halv-special.

Dom är oxå kända för striden med
pressbyrån som varade i 8 år!

gött mos