onsdag, oktober 11, 2006

Moderat trend tro att man kan ge fan i regler?

"-Du borde ägna dig mer åt politik!"
Trodde aldrig jag skulle få höra de orden från sonen, men efter att han läst gårdagens blogg om stay-ups, liknade han mig vid Blondinbella. (!) Tuggar i mig den passningen och ägnar härmed återstående rader åt ett mer seriöst tema:

Moderaterna som styr Solna har gjort det igen - slarvat bort lärarpengar till skolan!
Över fem miljoner spänn hade staden kunnat rekvirera ut från staten. Den förra regeringen hade nämligen bestämt att ge de kommuner som lät bli att spara på skolan en rejäl morot: Behöll man bara föregående års nivå på skolpengen, så sköt staten till ett antal miljoner. Storleken berodde på hur många skolbarn det fanns i kommunen, men sammanlagt skulle Sveriges skolor kunna få pengar till 15 000 nya lärare på fem år. Inte dåligt, det motsvarar ungeför en tioprocentig höjning av landet skolanslag. De allra flesta av landets 290 kommuner klarade det galant, och lärartätheten steg. Välbehövligt, efter alla år med nedskärningar.

Utom i Solna, för där gav moderaterna och deras stödpartier attan i reglerna. Och så gick det som det gick. Solna får FÖR ANDRA GÅNGEN betala tillbaka pengarna, som inte gått till förstärkningar, utan bara stoppats ned i ett stort svart hål. 15 lärare down the drain. Kul. Inte.

Frågade Solnas rektorer vad de tyckte. Hade pengarna gjort någon skillnad? Ungefr 1-1,5 lärare per skola hade de räckt till. Vad skulle de i så fall använt dem till? Ett samfällt skrik blev svaret. Klart som tusan att de hade behövts! Specialpedagoger, fritidspedagoger, stöd till de yngsta barnen. Behoven och listorna var många och långa.

Nu frågar jag mig: Är det någon moderat trend, detta att tro att man kan skita i regler man själv inte gillar?

Kan inte Aftonbladet ha en omröstning om moderaterna i Solna bör sitta kvar efter det här? Jag menar, 16 000 spänn i obetalda TV-licensavgifter är förstås arrogant och vittnar om en taskig moral. Men FEM MILJONER som skulle räckt till 15 lärare då?

Och det finns inga ursäkter.
Såväl tjänstemännen som vi inom oppositionen varnade vid upprepade tillfällen.
Första gången de boozade bort pengarna skyllde de på att "regleverket var otydligt"
(Ja, jo, men hur klarade då 285 av 290 kommuner att läsa reglerna rätt?)
Andra gången det hände finns det INGA ursäkter.
Eller ska de köra Borelius-bollen "Hade Inte Råd", "Födde Fyra Barn" eller Stegö-saltomortalen "Bodde Utomlands"?

Detta inlägg är pingat på intressant.se.
Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: