tisdag, oktober 03, 2006

Nästa nobelpris går till Botkyrka

Vad är ett riktigt jobb? Och vilka jobb kommer räknas som riktiga i framtiden?
Ett av mötena jag var på idag var förlagt till Subtopia i Botkyrka. Spacious Suburban Paradise, detta rymliga förortsparadis som bidragit till att Botkyrkas ungdomsarbetslöshet nästan är raderad. Tack vare modiga politiker som vågat satsa på ett fullständigt galet projekt där människor fått ta plats och få frihet att utvecklas. När Cirkus Cirkör slängdes ut från Stockholms stad fick de asyl i Botkyrka, i Lars Magnus Ericssons gamla experimentverkstad där han med hjälp av uppfinnare och forskare jobbade på mötet mellan jordbrukssamhället och industrialismen. Nu samsas ett trettiotal företag och projekt i Sveriges första ekonomibyggnad i betong. Lars Magnus hade nog varit nöjd om han sett den kreativa industri som växer fram där idag. Mötet mellan gamla och nya jobb är detsamma, fast ett paradigmskifte senare.

För det folk kallade flum för bara några år sedan, har nu blivit verklighet. Creative Industries är inte längre bara ett trendbegrepp. Kultur- och upplevelseindustrin omsätter idag 8 % av BNP. Cirkusprofessor, någon? Snacka om brytningstid.

Subtopia är inget kulturhus. Hit kommer man inte för att köpa en biljett eller låna en bok, här skapar man själv. Det liknar mer en företagsby för scenkonst, dans, casting, nycirkus, film, böcker. I Starthuset får man sitta i tre månader, med proffshjälp för affärsplaner, skatteråd och PR. Många har annan bakgrund än svensk. Entreprenör? Gärna det, men inte starta ännu en pizzeria! Här finns ungdomarna som var uträknade av lärarna i skolan, som startade tidningen Shoo. Några av dem är idag utbildade journalister.

En helt ny arbetsmarknad växer fram. Subtopia ger jobb åt hundratals personer, som i sin tur genererar jobb åt några hundra till, och så växer en helt ny arbetsmarknad fram. Och om de jobben inte är vad vi traditionellt kallat "riktiga jobb", ja, då får vi väl lära oss tänka på ett nytt sätt, säger Karin Lekberg, Subtopias motor och chef.

Faktum är att hela Alby har lyft. När Gringo anordnade Hoodsfredsfestivalen här i somras drog 30 000 av innerstadsfolket hit och butikägarna i Alby Centrum fick dagskassor som motsvarade 3 månaders jobb.

OK, några spjärnar fortfarande emot. Subtopia föddes ur Storstadssatsningen, som bespottats åtskilliga gånger av framförallt moderaterna och folkpartiet. "Utegrillar, festivaler och cirkus, vad är det för trams!" "Det där är väl inga riktiga jobb!"
Undrar just vad Bengt Westerberg, som är ordförande i Cirkus Cirkör, säger?

Han verkar vara en klok man, så han struntar nog i dem och lyssnar mer på Chalmersprofessorn som sagt att företag och organisationer växer bättre om de vågar blanda in litet flams och trams. Prova det som ingen har prövat förut och blanda det med det vi alltid har gjort. Titta bara på den nyfikenhetsbaserade forskningen, grundforskningen. Vågar vi satsa mer på den, kan de riktigt stora upptäckterna växa fram. Precis som jobben i Subtopia.

Nu pratar Karin Lekberg om att starta en uppfinnarklubb ihop med Nobelmuseet. Nästa nobelpris går till Botkyrka?

Detta inlägg är pingat på intressant.se.
Andra bloggar om:

4 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant projekt, mer sådant behövs. Hur ser det ut i Solna, några funderingar på att dra igång olika "flummiga" prylar?

Anonym sa...

Johanna får jag bli som dig sen när jag blir klok?

Pernilla Karlsson sa...

Mycket intressant! Tack!

Johanna Graf sa...

Lisa, jag är inte klok! Men det är rätt kul ibland...

Wille, nu kommer jag ihåg var jag sett ditt namn. Har läst din blogg, och tänkt på katten Tyra! Fast då visste jag förstås inte att du var du s a s. Världen är liten ibland!