måndag, oktober 23, 2006

Min idol är Augustnominerad

Inte nog med att han har den ballaste hockeyfrillan jag sett (förutom världseliten då...),
eller att han i direktsändning sa att klimatförändringarna ger honom en klump i magen,
nu har han dessutom blivit nominerad till Augustpriset - min favvometeorolog Pär Holmgren. Meteorologernas väderbok har nominerats till Årets svenska fackbok, och står nu på läslistan. "En väderbok för ett varmare klimat", som reklamen säger, det passar som läsning i november, denna nära-döden-månad. Brr!

Detta inlägg är pingat på intressant.se
Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fast Sven-Eric Liedman är också en idol! Hans djupa insikter kopplat med hans folkbildarpatos...

Johanna Graf sa...

Jo, han är stor. Men jag könde att titeln "Stenarna i själen" skulle spä på min november-ångest litet väl mycket, så jag får nog spara fysiken och materieteorin till våren.

Anonym sa...

Nänä, men klimatförändringar, växthuseffekt och jordens undergång är inte så tungt?

Anonym sa...

Om du nu är intresserad av väder. Det här skrev jag i juli:
Vi svenskar talar gärna om vädret, i allmänhet och särskilt nu i semestertider när vi har, ”bra väder”. Det är ett tacksamt samtalsämne i brist på annat för att tex. undvika en pinsam tystnad i en hiss, samtal hos frisören eller med en granne. Men vad är egentligen väder och hur umgås vi med det?
Väder är de tillfälliga fenomen av temperaturförändringar, vindar och transport av vatten (bland annat nederbörd) i atmosfären som uppstår bland annat på grund av jordens rotation, mark-osymmetri och solens värmestrålning. Glasklart, eller hur? Men när vi då oaktsamt slänger oss med uttryck som; ”oväder”, vad betyder det då? Jo enligt ovanstående skulle de innebära avsaknad av just väder!?
När det inte regnar eller snöar säger meteorologerna att vi har; ”uppehållsväder”. Normgivande är således nederbörd i någon form, vilket i sig är beklagligt. När solen skiner och idag när det termometern närmar sig +30° är det alltså uppehållen från normen? Slutsatsen av mitt resonemang blir att det uppstår en paradox. Uppehåll från vädret borde således innebära att det denna sommar som innehåller mycket värme, lätta vindar och många soltimmar skulle kanske bättre rubriceras som en sommar med oväder!