torsdag, februari 08, 2007

Borgerliga har andra referensramar

- Borgerliga har andra referensramar, säger skånemoderaten Jerker Swanstein, som i år höjt sin lön med 31% och nu lyfter nätta 71 500:-/mån.

Ja, Jerker, jag tror att moderater har andra referensramar ifråga om både lönesättning och en hel del annat. Dessutom tror jag att man får svårt att fatta varför det är ett problem att höja avgiften till kollo eller fritidsklubben när man tjänar så mycket - "100 spänn, det är väl inget att snacka om?"

Missförstå mig rätt. Jag tycker att man ska ha betalt efter ansvar och arbetsbörda. Jerker Swanstein bl a högsta ansvarig för region Skånes 33 000 anställda. Hans lön är därför en västanfläkt om man jämför med Solnabossen Lars-Erik Salminen (m). Lars-Erik tjänar efter sin egenbeslutade lönehöjning i år 75 660 kronor i månaden. Solna har 2 000 anställda.
Motivet till höjningen var att han tyckte det skulle vara större skillnad mellan honom och övriga kommunalråd med mindre ansvar. - Helt OK princip, tyckte jag, och erbjöd mig därför att sänka min egen lön med samma belopp som han ville höja sin med. Då skulle vi ju uppnå den där viktiga skillnaden? Förhandlingsrummet blev dödstyst. En sådan lösning ville varken Lars-Erik Salminen eller de andra borgerliga kommunalråden diskutera.

Sveriges till ytan tredje minsta kommun Solna betalar nu länets 3:e och landets 5:e högsta arvode till sin kommunstyrelseordförande. Lars-Erik Salminen (m) tycker på fullt allvar att hans ansvar för lilla Solna är tyngre än såväl Ilmar Reepalus ansvar för Malmö och Göran Johanssons ansvar för Göteborg.

Ja, tittar man på listan över länets högst avlönade politiker kan man konstatera att ansvaret på något underligt vis tycks vila tyngre mot axlarna på moderata politiker. Det finns 26 kommuner i länet, och de 15 första placeringarna intas av moderater. Här är hela listan.

Nackas kommunstyrelseordförande Erik Langby blir så provocerad när han i Punkt SE får frågan om det inte finns risk att han förlorar kontakten med väljarna med en så hög lön att han hotar med avgång: - Alternativet är att jag skulle sluta och göra något annat.
Du är så välkommen till barnomsorgen, Erik. Där behövs folk, framförallt män, och där skulle du kanske få "andra referensramar".

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

magister nyman sa...

och på plats 16, vilket i kronor räknat är identiskt med nummer 15 kommer sossen Anders Johansson, som styr en kommun med under 40000 invånare...

Anonym sa...

Jag tycker också att många politiker har en för hög lön, i förhållande till sin arbetsinsats.

Däremot delar jag inte åsikten att detta skulle vara typiskt för moderater.

På topplistan finns exempelvis Sundbybergs kommunalråd, som numera är moderat men där tidigare kommunalråd (innan valet) var Socialdemokrat.

Det har inte skett någon löneförhöjning, och ingen ändring av arbetsuppgifterna.

Om Moderaten Bo Genfors är överbetald, enligt ditt sätt att se på det, så måste även socialdemokraten Helene Hellmark Knutsson ha varit överbetald.

Det antar jag att du tar upp med henne när ni träffas?