torsdag, november 19, 2009

Torpeden verkligheten slår till

Hela idén om att arbetslöshet beror på för generösa trygghetssystem och inte på brist på jobb har nu torpederats av verkligheten. Den öppna arbetslösheten har ökat med 62 procent på ett år, visar nya siffror. Var fjärde ung svensk och var tionde medborgare riskerar att vara utan jobb nästa år. Försäkringskassan rapporterar idag att allt fler yngre förtidspensioneras; en fördubbling sen i början av 90-talet.
Och nej, sorry, ingen minskning av den takten trots slaktade ersättningssystem. Niklas Ekdahl i DN skriver under rubriken "Tärande politik":

"De omtalade jobbskattesänkningarna inverkar föga på marginaleffekter,
företagande och arbetslöshet."
Även TCO-ekonomernas rapport skjuter Anders Borgs våta ekonomiska-teori-dröm i sank:
"Regeringens utbudspolitik vilar på en bräcklig grund. Enligt nationalekonomisk teori leder generösa ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen till hög arbetslöshet, via höga lönekrav och minskad sökaktivitet.

Men hur ser det ut i verkligheten? En titt på utvecklingen i Sverige de senaste 50 åren ger inget som helst stöd för denna hypotes. Förändringarna av ersättningsnivåerna i a-kassan kan inte förklara sysselsättningsgradens eller arbetslöshetens utveckling."
Arbetslöshet är förödande, men allra värst är att det är de unga som drabbas hårdast. Hur många studenter vågar sjunga "Den ljusnande framtid är vår" utan att sätta i halsen idag? Hittills har dock regeringen inte reagerat nämnvärt, mer än att på sann nymoderatska byta ut "förmedling av jobb" till "coachning", som blivit ett fiasko.

T o m min hemkommun Solna, som alltid haft lägre arbetslöshet, ligger nu på en föga hedrande trea-från-bottenplats i länet på hur många procent ungdomsarbetslösheten ökat under årets första hälft. Det är fullständigt ovärdigt en så centralt belägen och gynnad kommun som Solna. Om betydligt fattigare kommuner lyckats hålla nere sin ökning, så borde väl företagstäta Solna också klara det? Det handlar trots allt inte om mer än ett par hundra ungdomar, så om viljan fanns skulle ingen ung människa behöva gå arbetslös i Sveriges Företagsvänligaste kommun.

I vår (S)-budget för nästa år föreslår vi sossar att Solna ska införa nolltolerans mot ungdomsarbetslöshet. Idag svarar majoriteten med nyheten att ungdomsarbetslösheten i Solna minskat med en halv procent senaste månaden, från straxt över 200 till straxt under 200.

Vad ska man svara? Wow? Att man får vara glad att man inte bor i glesbygden, för där är det värre? Snälla, snälla propagandaministerium på moderaterna, ni kan väl för sjutton gubbar inte slå er till ro med en jämförelse med rikssiffrorna?

Genom att höja ambitionen en liten, liten aning skulle kommunen tillsammans med Arbetsförmedlingen och Solnas alla företag snabbt kunna infria denna nolltolerans, det är jag övertygad om. En start är att garantera alla ungdomar sommarjobb nästa år. Den som prövat ett arbete har mycket lättare att få ett till när de slutar skolan. Varför inte ta ett snack med företagen om den modell för samfinansiering av sommarjobb som företagarna och Nynäshamns kommun kommit överens om? Erfarenheterna från Nynäshamn visar att satsningen dessutom blivit en besparing, då kostnaden för sysslolösa ungdomars skadegörelse kraftigt minskat.


7 kommentarer:

Anonym sa...

hej, läste din blogg och länken till solnas hemsida. det står inte på solnas hemsida att de har slagit sig till ro utan att de är glada över att ökning har blivit minskning. det måste väll ändå vara bra? tycker det verkar som om solna jobbar aktivt med frågorna även om oppositionen ska ligga på och vara kritiska?

Johanna Graf sa...

De jobbar inte alls med frågan. Om de gjorde det skulle de lätt kunna erbjuda 200 ungdomar jobb, praktik eller utbildning. Pröva att ställa frågan: exakt VAD har ni gjort för att få ned arbetslösheten hos 16-24-åringar i Solna? Att den gått ned en halv procent mellan två månader är knappast resultatet av ett medvetet arbete. De månader den gått upp är det ALDRIG deras fel, det beror på den internationella finanskrisen. Men den månad den går ned en halv procent säger de att det är resultatet av deras framgågnsrika arbete. Om de nu är så framgångsrika - varför har då rika, företagstäta Solnas ungdomsarbetslöshet stigit så mycket mer än fattigare kommuner längre ut i samma län?

Anonym sa...

Bra skrivet. Och det här du skriver i slutet om att arbeten för ungdomar leder till minskad skadegörelse stämmer. Kommunerna tjänar på att hjälpa ungdomar med jobb.

Morfar Lasse sa...

Det moderata styret i Solna arbetar hela tiden efter receptet. "Ni får aldrig tala om vad vi i verkligheten gör, ni ska bara tycka om det vi säger att vi gör."

Johanna Graf sa...

När flyttar du hem till Sverige då, Morfar Lasse? Och blir det tillbaka till Solna?

Morfar Lasse sa...

Jag ville gärna, men neurologerna har givit mig order att inte bo i stressig miljö. Så det blir en småstad som heter Norrköping.
Vi kommer upp dagarna för jul och stannar tills vi åker igen. Ingen vet när, inte ens vi.

Jimmy Elvebakk sa...

Hej Johanna,
Eftersom du är oppositionsråd i Solna och vi verkar som jobbcoacher bland annat i Solna vill jag ge dig lite positiv information! Flera av deltagarna i vårt program är svaga på arbetsmarknaden, inte minst på grund av att de inte har kunskapen om hur man söker jobb. Vi vet att vi gör ett viktigt arbete, och vi vet att det som vi gör har en tydlig effekt. Även om vi också ser nödvändiga åtgärder i systemperspektivet, så är det viktigt att komma ihåg att den enskilde individen behöver få stöd utifrån sina förutsättningar med det han/hon behöver just nu...

Vi stödjer individen att visa sin kompetens och vad han/hon har för styrkor för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden - vilket även har lett till att flera har fått jobb!

Är det något som jag tycker att vänstern borde ta upp som en orättvisa - så är det de olika individuella förutsättningarna i kunskaper om jobbsökande som leder till att kompetensen snedfördelas. Det är den som arbetsgivaren upplever som mest lämplig/attraktiv för jobbet som får jobbet - och har du inte redskapen för att kommunicera vad du kan erbjuda så möjligheterna att få jobbet betydligt mindre.

Men som sagt - vi känner att vi är viktiga för flera arbetssökande och vi vet att vi i flera fall har bidragit till att personer har fått jobb! Inte minst är det värdefullt att få ett engagerat och omtänksmat stöd i en situation som arbetslöshet - som för många är en stressfylld och utlämnande.

Visst är det en hög arbetslöshet och visst är det svårare att få jobb än i andra tider, men vi har även deltagare som varit med och skapat arbetsuppgifter i företag genom att visa på sin kompetens och hur de kan bidra till företaget...

Trevlig helg,
Jimmy/Kompetensverket