onsdag, november 04, 2009

Vem har egentligen rätt? Kvinnorna!

Nu är inte detta något feministiskt inlägg, utan helt enkelt ett konstaterande. Kvinnorna fick rätt mot Försäkringskassan. Man KAN vara både sjuk och gravid samtidigt. Hör och häpna !
Fast än är väl inte sista ordet sagt, Försäkringskassan kommer med all säkerhet att överklaga för att få till stånd ett prejudikat.

Även i övrigt verkar det som vanligt finnas skilda åsikter om det mesta. Vaccinera sig eller inte? Person 1: - Av solidaritet väljer jag att inte gå och vaccinera mig, när det nu är sån brist på vaccin måste man ju se till att riskgrupperna får sitt först.
Person 2: - Jaha, ja, jag känner mig frisk och stark, men jag går och vaccinerar mig för att vara solidarisk och minska smittspridningen till barn och gamla.
Vem är mest solidarisk? Jag skriver detta från sjuksängen, så för mig kanske det inte behöver bli en issue överhuvudtaget. Möjligen är det influensan. Har ont i nacken, halsen, hostar litet men är inte direkt snuvig. Svårt att säga...? Kan det vara den lillakrabaten på bilden ovan som är ute i mina luftvägar och simmar?

Och så var det detta med arbetslösheten. Vem i hela världen kan man lita på, sjöng Hoola Bandoola Band på 70-talet, och orden känns högaktuella när man hör Maud Olofssons påståenden om att “sysselsättningen idag är högre än när Allians för Sverige tillträdde” och att det är “ett resultat av det förbättrade företagsklimatet.”
Detta har hon skrivit i Dagens Industri den 2/11, men eftersom denna i övrigt rekorderliga skrift vägrar lägga ut sina artiklar på nätet kan jag inte kolla orden själv. En bland flera som kommenterat Maud Olofssons påståenden är riksdagsmannen Thomas Eneroth, som jag känner som en ärlig och korrekt människa. Han kontrar med de numera välkända siffrorna från riksdagens egen utredningstjänst RUT, som visar att 70 000 fler svenskar än 2006 nu lever i det "utanförskap" som den moderatledda alliansen själva definierat.

Till detta kan läggas det gamla pålitliga SCB Enligt deras offentliga statistik har sysselsättningen sjunkit med två procentenheter sedan september 2006. Dessutom har arbetslösheten ökat med 114 200 personer sedan samma tidpunkt, den tidpunkt då Maud Olofsson tillträdde sin post som näringsminister.

Häpp! Nu ska jag gå till sängs med Vince Vaughn.

Andra media på detta: Monica Green, Röda berget, Johan Westerholm, Peter Andersson och Alliansfritt Sverige.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Spiff sa...

Visst, visst! På sätt och vis har de ju rätt. Men med lite perspektiv i frågan framkommer nog ibland en annan "verklighet"...

poängterar att det här inte gäller dessa mammor, men...

KAN det vara så att trots världens mest generösa föräldraförsäkring, till enorma kostnader för skattebetalarna, att det faktiskt finns folk som vill utnyttja systemet än mer?

Är det inte så att man kan få ut föräldrapeng redan innan födseln men att det då "tär" på de planerade föräldradagarna?

Vi har tydligen bara rättigheter, och det blir alltid ett j-a liv om någon försöker ifrågasätta den!
Många jag känner, använder t.ex. dessa dagar till att ta "några månader i Thailand"...

Är det detta skattepengar skall gå till? Lyx-semestrar för bortskämda Svenskar, med spädbarn som varken uppskattar, eller förmodligen ens mår bra av dessa tropiska äventyr!?

Det finns så otroligt mycket mygel och indignation över uteblivna "rättigheter" i vårt land så man undrar hur folk överhuvud taget klarar av att ta eget ansvar alls...

bara en tanke att F-kassan kanske har anledning att då och då faktiskt ifrågasätta?
I det här fallet kanske de hade fel, men orkar verkligen personalen bara jävlas med människor, eller har de kanske en anledning att ifrågasätta ibland?

jag bara undrar...

Johanna Graf sa...

Kan det istället vara så att vi faktiskt har välutbildade och seriösa läkare som kan avgöra om en människa är sjuk eller inte? Jag tror på det sistnämnda.

Anonym sa...

å kvinnerna å kvinnerna å kvinnerna å männen
å kvinnerna å kvinnerna å kvinnerna å männen
å kvinnerna å kvinnerna å kvinnerna å männen
å kvinnerna å kvinnerna å kvinnerna å männen

*gräver i handväskan*

Det Är Männen Som Begår Våldtäkt.

Vad bör göras?

- Peter Ingestad, Solna

Spiff sa...

Vem är dåren?

Spiff sa...

Jo visst!

Men är det inte (kanske) så att det redan fanns utrymme i ett redan (väldigt) generöst föräldraförsäkringssystem, att ta ut föräldrapeng istället för att bli sjukskriven, om man behöver redan innan själva nedkomsten?

Kan det här i själva verket vara ännu ett av Svenska folkets alla "lyxproblem", där folk "rasar" när deras "rättigheter" ännu en gång "kränks"?

Jag tror det, och då handlar det snarare om att maximera sitt uttag av skattemedel, för egna fördelar, eller hur!?

Visst, man kan säkert kasta in det magiska ordet "rättvisa" här också, men alla har ju faktiskt inte samma förutsättningar från början!

Diskussionen kan te sig akademisk, men handlar egentligen om ytterligare en kostnad på flera hundra miljoner för samhället och skattebetalarna, när vi redan har en generös ersättning!

Och vad med alla som sitter och är föräldralediga i Thailand då? Är det också orättvist av mig att inte acceptera deras "rättigheter"?

Nu blir det en NORM att man sjukskrivs om man inte kan arbeta innan födseln och jag kommer inte ligga sömnlös över det, men kom inte och påstå att det är gratis...

Johanna Graf sa...

Är man sjuk så ör man sjuk, oavsett om man är gravid samtidigt eller inte. Vem som är sjuk tycker jag läkare ska avgöra. Om man sedan, efter stt man fött barnet och tar ut sin föräldraförsäkring, väljer att befinna sig i Khao Lak eller Kallhäll, det lägger jag mig inte i.

Om jag bad dig, Spiff, att ta ut kompledigt eller semester eller litet av din framtida pension när du drabbas av flunsan, skulle du tycka det var rätt då?

Spiff sa...

Ja! På mitt jobb kan vi faktiskt kompa bort karensdagen, vilket naturligtvis är ett fritt val, men mycket populärt!

Du har i princip rätt om att vara sjuk, men...
I Sverige är folk dubbelt så sjuka och utbrända som i andra länder, trots alla lagar och regler som skyddar anställda, för att inte tala om alla som är förtidspensionerade eller går på andra undantag...

Något är ju j-t skevt då, och det ligger ju inte långt borta att man misstänker fusk då!

När det gäller att vara sjukskriven innan man föder barn, VET jag att det lönar sig att bli sjukskriven istället för att ta ut möjligheten med föräldradagar redan innan födseln. Och jag tror att många försöker göra så. Alltså ännu ett av Svenska folkets "lyxproblem"...