onsdag, november 11, 2009

Läskigt aktuellVisserligen är man alltid litet känslig när man är nyvaken, men den här videon är så otäckt aktuell, trots att den är nästan 30 år gammal, att den får mig tårögd.

Fälldin hade tjatat på Palme att tala om varför han var socialist, och till slut höll Palme detta anförande, mitt under partiledardebatten inför valet 1982:

Lyssna halvvägs in, när han säger, med reservation för min morgontrötthet, ni får lyssna själva, men ungefär:
"Jag bestyrks i min övertygelse, när jag i vårt eget land ser orättvisorna öka, arbetslösheten tillta, spekulation och fiffel gripa kring sig. När jag ser hur högerpolitiken driver ut människor i arbetslöshet, slår sönder tryggheten, men ändå inte löser de ekonomiska problemen. Och när jag ser in i den framtid de borgerliga tydligen har att erbjuda, där ... den sociala tryggheten blir bräckligare och lyxbåtarna fler. Där solidariteten blir svagare och egoismen starkare. Visst är jag demokratisk socialist!"
P.S. Socialdemokraterna vann valet 1982.

7 kommentarer:

CarlB sa...

Efter valet devalverade (s)kronan med 16% som startade upp den största och mest makalösa spekulationsvåg som aldrig tidigare skådats. Miljonärerna vältrade sig i champagne och porschar. Inflation och bostadsräntor låg stadigt på runt 10%, vilket i slutet på valperioden 1991 regeringen föreslog löne-och prisstopp för att få slut på moraset i ekonomin. Nog får man tårar i ögonen för mindre.

Morfar Lasse sa...

Jag reagerar likadant! Gåshud på armarna och sorg i ögonvrån. Olof Palme har alltid varit min politiska förebild. Speciellt efter en sen kväll på Bommersvik i mitten av 60-talet, då jag fick träffa honom under mycket trivsamma former.

Ett antal ur partiledargruppen var där i samma ärende, som gruppen ifrån SSU Stockholms län, utvecklingssamtal. På kvällen kom det och satte sig bland oss unga och pratade om allt mellan himmel och jord. Ingen fixering till partiet, men hela tiden en klok återkoppling mot politiken. -
Den natten föddes en samhörighet som ingen någonsin kommer att kunna. bryta

Anonym sa...

J, utmärkt.
En klassiker. Några små ord saknades ur just det
brottstycket. högerpolitiken....
i land efter land. ...driver ut.
(fast det kanske var medvetet för att påvisa just dagens nedrustning av de borgerliga)

samt i slutet, ..egoismen starkare. Där de starka kan ta för sig och de svaga får ta skeden i vacker hand.osv.
Ulf YMIC

Johanna Graf sa...

Ulf: Du har rätt. Tyvärr sker det i flera länder i Europa nu, även om den svenska regeringen tycks vara den mest nybörjar-ivriga i systemskiftet.

Spiff sa...

Världens mest utjämnade löner och världens mest jämlika land.
Ändå skjuter alla "orättvisor" upp som svampar ur jorden när socialdemokratins gråterskor skall förklara hur hemskt allt är...
80-års makt och allt är svart, svart, svart så fort något annat parti råkar vinna ett val, må vara genom en "statskupp" då!?

Jag frågar mig om sossar kan kallas demokrater alls? eller ens ärliga...

Anonym sa...

Pompöst snömos!

Anders Leopold sa...

Jag var en av de journalister som fanns i den grå zonen kring Olof Palme och då och då umgicks privat med honom. Utan att göra avkall på vårt journalistiska uppdrag gav vi honom på olika sätt stöd när de värsta attackerna sattes in från dessa satans högerextremister som med illvilliga rykten och lögnaktig personförföljelse angrep honom.
Det är skönt att se att det 2009 fortfarande finns de som tar till sig och känner starkt för de budskap han sände ut, orädd och med ett glödande engagemang. Vi påpekade under de värsta stormarna att han borde bära skyddsväst när han stod i vissa talarstolar. Det skrattade han bort liksom han viftade bort kravet på att hans livvakter skulle följa honom till och från jobbet och när han gav sig ut på stan. ”Man får vara glad så länge man här i Sverige kan leva som en vanlig människa när man är statsminister”, sa han vid en intervju den 28 februari 1986. Några timmar senare sköts han till döds.
Jag är en av de journalister som fortfarande orkar gräva i dyngan kring mordet för att åtminstone hitta en sanning som ger svar på frågan ”Varför mördades Olof Palme?” Kanske finns det också en väg som kan leda fram till de skyldiga och än så länge tror jag att jag är kvar på den. Det kan du läsa om på www.leopoldreport.com
I dagarna har jag fått kontakt med enkollega i Sydafrika som grävt fram material om apartheidregimens vidriga verksamhet och stött på dokument som pekar rakt på regimens säkerhetstjänster som anstiftare till attentatet. En del av dessa uppgifter har cirkulerat tidigare men då framförts under tvivelaktiga former och av personer som saknat trovärdighet. Nu har de en helt annan bärighet.
Palmegruppens spaningschef Stig Edqvist säger att i realiteten har inga spår avskrivits. Det går inte när det gälller ett spaningsmord. Men Sydafrikaspåret svalnade ordentligt när tvivelaktiga figurer spred ryktena 2003. De dokument som då kom fram stämplades som förfalskningar. Nu kan jag kanske göra det trovärdigt att de är äkta. Det hoppas jag kunna visa när informationen från Sydafrika kontrollerats och eventuellt kompletterats.