tisdag, november 10, 2009

Se där, ytterligare en anledning att byta regering i Solna

Ekot rapporterar om bristen på kvinnliga ordförande i våra kommunstyrelser. Andelen är nu nere på 25 procent, en minskning från 2007. Då var andelen kvinnor på dessa poster 31 procent och hade ökat från valet innan.
Det är en trist utveckling, skriver Håkan Sörman, VD i Sveriges Kommuner & Landsting i sitt veckobrev.

Moderaterna är det parti där kvinnorna är sämst representerade. I Stockholms län är bara tre av deras 19 kommunalråd kvinnor. På frågan vad de tänker göra åt det, svarar Liselott Florén som är organisationschef för Moderaterna:
-För oss moderater måste kompetens och erfarenhet alltid gå före kön.
No further questions Your honor...

Av Sveriges 290 kommuner har bara 80 stycken en kvinnlig kommunstyrelseordförande. Men det skiljer mellan partierna. Medan bara 18 procent av Moderaternas kommunalråd är kvinnor, så är samma siffra för socialdemokraterna drygt 30 procent. I Solna har moderaterna 0 (noll) kvinnliga kommunalråd och 0 (noll) kvinnliga ledamöter i kommunstyrelsen.

Se där, ytterligare en anledning att byta ut moderatregeringen i Solna!

12 kommentarer:

Unknown sa...

Verkligen, Johanna. Det är helt otroligt att de inte har en enda kvinna i kommunstyrelsen. Du borde verkligen bli kommunstyrelsens ordförande, av många skäl.

Mikael sa...

Är det inte så att det är andra meriter som ska räknas, snarare än vilket kön politikern har? Livet blir lite väl enkelt att bara hosta ur sig en politiks korrekt floskel som du gör.

Att maktfördelningen mellan könen är på en skrämmande låg nivå bland landets kommuner är inte bra. Men, att försöka plocka billiga poäng som du gör, känns inte seriöst från.

Att vara politiker måste vara det enda jobb där det inte krävs utbildning i någon form. Att svara som Liselott gör och hänvisa till kompetens och erfarenhet kan väl alldrig vara fel. Och nej, jag är inte moderat.

Johanna Graf sa...

Jag sade YTTERLIGARE en anledning att byta regering, Mikael, inte att kön var det enda som betydde något.

Och på vilket sätt är Liselotts sätt att hänvisa till erfarenhet och kompetens ett överordnat argument emot fler kvinnor? Ska det uppfattas som att moderaterna tyvärr inte har tillräckligt många kvinnor med erfarenhet och kompetens???

Mikael sa...

Att det skulle vara en ytterligare anledning att byta regering är ett konstigt argument, då jag återigen påstår att det bland annat är kompetens och erfarenhet som ska avgöra, inte kön. Mig veterligen har jag aldrig sett dig lobba för att få in mer kvinnor i Solnas stadshus, det kanske du har, men i så fall har det slunkit förbi mig. Har bott i Solna sen -92. Låter som en klassisk floskel från din sida och tyvärr som många politiker idag har en tendens att spotta ur sig i vått och torrt.

Var skriver denna Liselott att det är överordnat argument emot fler kvinnor? I det citatet du har på din blogg står det inget sådant. Så varför tolka in något som inte finns, och varför dra ut ett citat för att sedan prata om överordnade argument? Märkligt.

Utan att försvara Liselott så kan det väl tänkas att svaret på din fråga är så enkelt som att det kanke helt enkelt inte fanns kvinnor vid det tillfället som hade den kompetensen eller erfarenheten, eller hur? Nästa gång är det någon mans tur, och det blev en kvinna den gången. Allt i livet behöver inte vara krånligt.

Att lobba för jämställdhet och rättvisa är något jag tycker är bra, men du kör med lite väl enkla knep för att plocka billiga politiska poäng. Effekten av det blir snarare tvärtom än vad du är ute efter.

Du som sitter i Solnas stadshus i opposition, hur mycket har du lobbat i denna fråga gentemot de styrande? Med tanke på statistiken så är det antigen: Inte många som lobbar i denna fråga, eller så har de/ni misslyckats totalt. Och nej, jag är fortfarande inte moderat eller något av de andra blåa.

Avslutningsvis så får de röda i Solna inte min röst om argumenten är de som du skrev i ditt blogginlägg. Varför ska jag lägga min röst på en man eller kvinna som eventuellt inte har den politiska erfarenheten som krävs? Det förstår ju vem som helst att sätta personer på en post utifrån sitt kön är dömt att misslyckas och ur ett samhällsutvecklande perspektiv är det vansklig väg att gå.

En fråga: Skulle du se det som något positivt om du tillfrågad att bli politiker utifrån ditt kön eller utifrån din erfarenhet, kunskap, politiska vision?

Calle Fridén sa...

Med andra ord kan vi konstatera att inga moderata kvinnor håller måttet för att få den sortens uppdrag - det blir liksom kontentan av vad Mikael skriver. Vilket är rent skrämmande om man ska se vilken nivå vi har på manliga moderata företrädare i landet. Kvinnorna når inte ens upp till den redan låga nivån, enligt Mikael. Jag undrar vad de moderatkvinnor jag känner tycker om den analysen...

Mikael sa...

@Calle
Alltid lika fascinerande att läsa människors sätt att tolka in saker och dra slutsatser som inte står i proportion till vad som skrivs. Så även i ditt fall Calle. Att göra en sandlådeanalys av det jag skrev för ju inte debatten vidare direkt.

En sandlådeanalys av ditt inlägg visar att din syn på politiker behöver en översyn. Nåja, hur du kan konstatera det du gör är för mig en gåta då jag skrev män och kvinnor. Att utifrån det göra sken av att jag menar att kvinnor inte håller måttet är märkligt, inte sant Calle? Eller det kanske rent ut sagt är så att det är du som helt enkelt tycker att männen(och kvinnorna) inom politiken inte håller måttet? Mellan raderna skriver du en sak, men hänvisar till mig. Läs mitt inlägg en gång till.

Calle Fridén sa...

Jag har läst ditt inlägg flera gånger. Om inte du själv ser att du anser att männen är kompetentare än kvinnorna så råder jag dig att läsa ditt inlägg en gång till.
Hur ska jag annars tolka ditt inlägg? Moderaterna har en rent usel representation av kvinnor - vilket kan tolkas på två sätt. Antingen att kvinnorna inte tillåts komma fram, eller att moderatkvinnor konsekvent är mindre kompetenta än sina manliga kollegor.
Med tanke påatt det här är en pinsam potatis för högsta partiledningen, för det är det, funderar man ju på varför det uppenbarligen inte är det för lokalorganisationerna.

Mikael sa...

@Calle
Jag behöver inte läsa mitt inlägg en gång till.

Utan att försvara Liselott så kan det väl tänkas att svaret på din fråga är så enkelt som att det kanke helt enkelt inte fanns kvinnor vid det tillfället som hade den kompetensen eller erfarenheten, eller hur? Nästa gång är det någon mans tur, och det blev en kvinna den gången. Allt i livet behöver inte vara krånligt.

Läs det fetmarkerade stycket och tala om för mig hur du får ihop ditt tankesätt.

Att det är en usel representation av kvinnor råder det inget tvivel om. Det jag reagerar emot är det är så "enkelt" idag att hävda en sak för att plocka billiga politiska poäng och för att det är poltitiskt korrekt. Önskvärt vore att undersöka orsakerna till varför det är som det är. När väl orsaken är kartlagd är det dags att göra något åt det. Och som jag skrev, så kan en av orsakerna vara just det jag skrev: så kan det väl tänkas att svaret på din fråga är så enkelt som att det kanke helt enkelt inte fanns kvinnor vid det tillfället som hade den kompetensen eller erfarenheten, eller hur? Nästa gång är det någon mans tur,

Att inte den orsaken är politiskt korrekt är något jag förstår men det tar inte bort det faktum att det verkligen kan vara på det sättet. Det är något som måste adderas till denna något infekterade ekvation. Livet är inte svart eller vitt.

Calle Fridén sa...

1. Hos moderaterna är det alltid bara en fråga om kompetens. Och då blir det alltid en man. Märkligt, eller hur.
2. All tillgänglig erfarenhet - och det behövs knappast mer forskning på området; om du tror det behöver du fräscha upp dig - visar att det inte är en fråga om kompetens. De kvinnor som finns tillgängliga har adekvat utbildning, erfarenhet och ofta också yrken som ger dem kompetensen.
3. Där moderaterna upptäckt 2000-talet och vågar tala om saken finns det huxflux kompetenta kvinnor.
4. Varför ska inte hälften av landets befolkning kunna vara en parameter att räkna med när man gör kandidatlistor?
5. Moderatkvinnorna delar inte din uppfattning. Både de och partiledningen är bekymrade. Kan det vara en ledtråd?
6. Hur kommer det sig att kompetens nästan alltid bara kommer upp när det handlar om att försvara varför karlarna är överrepresenterade?

BB sa...

Re Calle..

"Hos moderaterna är det alltid bara en fråga om kompetens"

Ja! Vad annars? Inkompetens! Skulle det glädja den kvinna som kvoterats in...

Calle Fridén sa...

BB - du lägger upp för en i krysset där. För oj en sån kompetens de visar, de där moderata männen...

Johanna Graf sa...

Mikael: Jag är ledsen, men jag måste nog krångla till det litet för dig. Du skriver att det beror på tillfälligheter att män är så överrepresenterade i moderaterna. Att det helt enkelt varje gång det skall väljas råkar finnas fler kompetenta män. Menar du allvar? Att det alltid, vid varenda val i modern tid (och omodern, men det får vila i barmhärtighetens glömska) RÅKAT finnas så många fler meriterade män? DÅ ser jag verkligen fram emot "nästa gång", då det råkar finnas nästan bara kvinnor som duger till uppdragen! : -)