Hoppsan, det tror jag att Solna glömde berätta när de gjorde reklam för
det här jippot!
Ibland är nyhetsflödet så förvirrande. Läser man Aftonbladet på webben är varannan "nyhet" numera reklam, placerad på nyhetsplats, mitt emellan de vanliga artiklarna. Som fjärde nyhet denna morgon, räknat från löpet, hittar jag en rubrik som ser alldeles riktig ut, "Så hittar du billigaste bilförsäkringen" eller nåt sånt. Jag, som räknar mig som en kritisk mediekonsument, hade lätt kunnat klicka på den.
Likadant om man läser kommunhemsida, då väntar man sig ju korrekt sakinformation. Nyanserade, varierade och sakliga kommunala nyheter. Men Solnas hemsida för tankarna snarare till en enpartistats propagandaminsiterium: Allt som visas är reklam, en stenhårt vinklad hallelujakör för Solnas förtjänster. Har kommunen fått ett pris, aldrig så litet eller t o m självinrättat, blåses detta upp i jätteformat. Inga dåliga nyheter får finnas, ingen diskussion, inga utåtriktade frågor till medborgarna.
Ett exempel: när en hård debatt om byggplaner på Huvudsta strand pågick, var många Solnabor inne på hemsidan för att söka de här byggplanerna. Kanske hade en annan kommun då lagt ut en lättillgänglig rubrik, där folk kunde se vad andra tyckt i ärendet, hur de olika partierna ställde sig i frågan, eller åtminstone redovisat inkomna synpunkter i samrådet. Så icke Solna. Där stod bara om basketlagets segrar, att en japansk/rumänsk/polsk delegation besökt Solnas äldreförvaltning, eller att ett nytt företag byggt sitt huvudkontor i Solna. Här pågick ingen debatt, här sken solen jämt. - Men det offentliga handlingarna, de gick väl ändå att få tag i? Näpp. Icke. Den tjänsten har legat nere alternativt krånglat så länge att jag har tappat räkningen på om det rör sig om ett eller två år.
Jag önskar att vissa nyheter om Solna kom ut. Då skulle de nämligen få svårare att inträffa. Ett exempel är detta: Solna stad säger alltså nej till
BRIS vädjan att skänka 4 kronor per barn.
I Solna bor det bara 10.700 barn, så det är inte direkt några stora pengar det rör sig om, c:a 40 000 kronor. Jag skäms när jag samtidigt ser att betydligt fattigare och barnrikare kommuner i Stockholm, som Botkyrka och Sundbyberg, bifallit ansökan.
Pengarna behövs framför allt till att svara på alla inkommande samtal. Inte minst under julen, som många barn ser som en av de svåraste tidpunkterna på året, då de inte har en enda vuxen i sin närhet att vända sig till. Totalt gjordes förra året 569 000 försök att ringa Barnens Hjälptelefon, men BRIS hade bara resurser att svara på drygt 70 000 av dessa.
Eftersom detta knappast är något man skriver om på hemsidan, och eftersom det är lögn i helvete att få tag i kommunens offentliga handlingar på nätet, så bifogar jag här en bild på Solnas avslag på ansökan:
Tror inte Solna har koll på vad BRIS verksamhet går ut på riktigt.
Barn och ungdomar är anonyma när de kontaktar BRIS, det är det som är poängen.
Förutom Barnens Hjälptelefon så finns BRIS chatten där ungdomar kan chatta med en vuxen. Inte riktigt samma sak som att prata med Barncentrum där polisen ingår om man säger så.
Läs även andra bloggares åsikter om Solna, Sveriges rikaste kommun, BRIS, Barnens Hjälptelefon, barnfattigdom, bidrag, kommunala hemsidor, kommunernas hemsidor, propaganda, politbyrå, opartisk kommuninformation, saklig kommunfakta, kommunala handingar på nätet, Solnas kommunala handlingar, byggärenden på nätet, medborgardialog, demokrati och annat intressant
4 kommentarer:
Att skänka bort skattebetalarnas pengar, till välgörenhet, kan inte falla under kommuners kärnverksamhet väl?
Nej, men det är bara moderata experimentkommuner som Solna som skalat bort allt utom det som lagen tvingar dem till. Man kan frivilligt välja att satsa på en organsiation som BRIS, t ex för att man ser den samhällsnytta de gör, även för de egna kommunmedborgarna. Man gör en beräkning av vad ett visst insatt kapital kan leda till i form av vinst på litet längre sikt. En uppgift inte bara för företagare utan även för kommunpolitiker som kan behöva lära sig se bortom kvartalsbokslutet.
Några miljoner hit, några hundratusen dit, är väl inget från de som bara vill stjäla ännu mer pengar av sina medborgare!
Det vore klädsamt att låta folk få välja själva vad de vill lägga sina pengar på!?
Själv brinner jag för barncancerfonden!
Det är INGEN kärnverksamhet som skall utövas av kommuner.
Inte en skattekrona till BRIS!
BRIS har ledningslöner i miljonklassen, svåröverskådliga representationskonton etc. Toppcheferna är alla från näringslivet och har bland de högsta lönerna bland ideella organisationer. Fy Skäms BRIS!
Skicka en kommentar