torsdag, november 12, 2009

Borg, en blandning mellan Marx och Flinck?

Lyssnade på Anders Borg igår. Han stövlade in på scenen på SKL:s ordförandedag med ett självförtroende likt en Thorsten Flinck på speed och körde på om den ljusnande framtid i ekonomin tills moderatorn Ulf Wickbom handgripligen fick tysta honom. Då hade han dragit över sin tid en kvart.

Den "längre frågestund" som skulle följa för kommunalråden som rest dit från hela landet, blev väldigt kort. Det var synd, för jag hade gärna velat fråga den fråga som andra ställt så många gånger utan att få svar på: Hur ger sänkta skatter fler jobb?

Men Anders Borg och hans moderater är ju redan sedan tidigare känd för att resonera som Groucho Marx: "Gillar ni inte mina principer, så har jag andra" så han kanske redan har bytt ekonomisk teori? Något som starkt tydde på detta var att han i sitt frustande anförande närmast förälskat omfamnade blandekonomin likt en tårögd Beppe Wol. Teorin om marknadsekonomins självläkande funktion var som bortglömd när han pratade sig varm för hur "Vi" (oklart vilka. Han och de stora grabbarna, typ) hade gjort massiva och kraftfulla ingrepp för att reglera den skenande världsekonomin och bankerna.

Observera att detta är mannen som för bara några år sedan inte tyckte att det behövdes någon konsumentpolitik, eftersom marknaden automatiskt skulle självsaneras från dåliga och farliga produkter.

Grattis förresten sossarna - till bästa partisajt enligt Internetworld!6 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Utbud och efterfrågan ökar när människor har mer pengar i plånboken.

Johan Westerholm sa...

Mary

I teorin är det så. Men nu talar tyvärr fakta emot ditt resonemang efterson hushållens sparande har fyrdubblats och därmed har efterfrågan inte alls ökat. Detta har RUT konstaterat med bland annat Svenskt Näringsliv som källa.

Trist när spelteorin inte stämmer med verkligheten.

mvh

Johan

CarlB sa...

Märkligt resonemang från Johan. Att LO begär löneförhöjning för sina medlemmar är alltså onödigt. Pengarna går till sparande. Naturligtvis har Mary rätt. Personer i vanliga inkomstlägen har fått mer pengar i plånboken och på så sätt hållit konsumtionen igång. Annars hade handeln varit mycket mer utsatt.

Johan Westerholm sa...

Carl B

Varför varslar då handeln fortfarande? Och hur kommer det sig att Riksdagens utredningstjänst har en avvikande uppfattning från din som baseras på fakta från Svenskt Näringsliv?

mvh

Johan

Spiff sa...

Så vad vill Johan ha istället då?
Ransoneringskort och tilldelning från partiet..
Naivt!

Johan sa...

"Anders Borg är fortfarande den fjärde bästa finansministern i EU, enligt ansedda Financial Times rankning. "

allt enligt samlad expertis i EU!