onsdag, november 18, 2009

Det tar tid att reparera ett dåligt rykte

Om det heter pudel när man ber om ursäkt för en politisk fadäs, vad kallas det då när någon annan hoppar in och biter den som vägrar göra en pudel? Pitbull?

I så fall kan man väl säga att moderaternas PR-avdelning beordrade ut Wing Man Schlingmann att göra en pitbull på sitt pinsamma kommunalråd i Vellinge? Genom att inför den samlade pressen "ta honom i örat" hoppades man ge signalen att man sopade rent framför egen dörr.

Därpå följde något som man också kunde tro var beordrat av Schlingmanns propagandaministerium. Det var Solnas moderata kommunalråd som bjöd in sin kollega Lars-Ingvar Ljungman att besöka en kommun som minsann tog emot flyktingar, och rätt många också! (Solna är transitkommun för flyktingbarn och tar emot ett femtiotal flyktingar per år, mot en mycket god ersättning från Migrationsverket).

Men detta var ingen central order. Jag är tämligen övertygad om att Solnamoderaten Salminen kände en ärlig avsky för sin kollegas främlingsfientliga uttalanden. Han har nämligen bitter lokal erfarenhet av liknande - och t o m värre - uttalanden. Det var hans företrädare på kommunalrådsposten som stod och skrek Go Home utanför en flyktingförläggning på 90-talet, och hans moderata fullmäktigeordförande som i valstugereportaget från 2002 sade att "jag har jobbat ett halvår i en bananrepublik. Jag har fått nog av dem". Det är alltså både bra och välbehövligt att Salminen markerar sin positiva syn på ett mer generöst flyktingmottagande. Vilken hundras det ska liknas vid? Vet inte ... S:t Bernhard kanske?
Här är några som försökt bemöta Vellingeeländet med humor!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ska moderaternas dåliga rykte repareras ordentligt ska Ljungman avsättas från posten för valberedningen! Så länge han är kvar där har i alla fall jag ingen tilltro till M längre!

/Magnus Larsson

Anonym sa...

Jag tycker att det är bra att det finns folk som vågar stå emot detta enorma PK-tryck som nu utövas.
Det är inte barn det handlar om i de allra flesta fall, och det kommer att dyka upp anhöriga här snart, vänta bara!!

Johanna Graf sa...

Anonym 1: Sitter Vellinge-mannen i moderaternas centrala valberedning? Du skojar?

Anonym 2: Det hoppas jag verkligen att det gör! Kommer anhöriga till barnen alltså. Om vi kan bidra till att familjer på flykt återförenas, somnar jag gott på kvällen.

Peter sa...

Om man inte vill ha mångkultur då?
Måste man kallas rasist bara för att man tycker att "Svenskt" är helt OK här, medan andra kulturer är bra där!?
Vad skall jag rösta på?

Johanna Graf sa...

Peter, vad är kultur? Hur vet du att det du kallar "svenskt" formats utan yttre impuls sedan tidernas begynnelse? Varför tror du att vi blir mest ädla och högutvecklade av att inte ha med andra att göra? När du själv växer som människa, gör du det helt ensam, utan påverkan och inspiration från dina medmänniskor? Varför tror du att kulturerna, som de ser ut idag, bör frysas, inte mötas mer, inte påverka varandra, lära av varandra, växa till nya former, utifrån nya behov?