tisdag, november 24, 2009

Tipset som gör dig tio år yngre

Tipset som gör dig tio år yngre - läser jag på Aftonbladets hemsida. Jag klickar direkt såklart.
Ser inte att det är en av de där j-a annonserna som börjat smyga sig in på nyhetsplats, förklädda till artiklar. Denna är från SEB och handlar om hur behagligt det är att gå i pension.

Att sluta arbeta och gå i pension gör dig tio år yngre, det har en undersökning vid Stockholms universitet visat.

Och nu vill förstås SEB att svenskarna ska pensionsspara, gärna hos dem.

Deltagarna i undersökningen hade en god social trygghet, med en pension som motsvarade 80 procent av den tidigare lönen.


Ja, det vill till att man har råd att spara mycket då. För hur många har en sån pension utan att spara stora pengar från tidig ålder? Inte många av de pensionärer jag känner i alla fall...
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

7 kommentarer:

Nils sa...

Många fler om vi inte betalade så perverst höga skatter, som skrämmer företag och företagare ut ur landet!

Johanna Graf sa...

Man undrar intresserat med vilka fakta belägger på påståendena om "perverst höga skatter" och "skrämmer företager ur landet"? Och på vilket sätt skulle pensionärerna (alla, inte bara några) få det bättre ställt om de betalade några tior eller hundralappar mindre i skatt under sitt arbetsliv? Det skulle ju knappast räcka för de välfärdsförluster i form av slaktad sjukvård och äldrevård som kraftigt minskade skatteintöäkter skulle resultera i? För att få råd att på egen hand betala all den vård och omsorg man behöver som gammal måste skatterna sänkas så oerhört drastiskt att det knappt skulle bli kvar några gemensamma medel ens för fattigvård åt de sämst bemedlade? Men om det är det man vill ha, så finns det systemet i många andraländer, t ex USA. Så att emigrera dit kanske är en bra idé om maninte vill ha en gemensamt finansierad välfärd?

Johanna Graf sa...

Ett tillägg: Det är konstigt att det tycks vara samma skatteskygga människor som hatar vår gemensamma välfärd så mycket att de tvingas flytta utomlands, som sedan kommer hem till Sverige när de blir gamla för att åtnjuta denna välfärd...

Nils sa...

Men snälla Johanna. Du tänker dig för fler än en gång när priset på en vara är högst, eller hur?
Om du sedan hittar samma vara betydligt billigare köper du nog den istället.
Samma sak gäller naturligtvis skatter!
Om vi har världens högsta skatter, och det har vi, lär inte några företag flytta hit och skapa arbetstillfällen.
Samma sak med Svenska företag som konkurrerar fritt, nästa gång lägger de en verksamhet utomlands om det lönar sig, och vi gick miste om ytterligare arbetstillfällen och därmed skatteintäkter.

Senast läste vi om IKEA's 200 miljarder i vinst, som nu beskattas i främst Schweiz och Holland.
ICA's holdingbolag ligger också i Holland, varför? För att ICA har massa affärer i Holland? Neej! För att Holland har fördelaktiga skatter naturligtvis.
Listan kan göras lång.

/Users/johan/Desktop/Ftg_beskattning_A.gif

Samma sak gäller naturligtvis för människor. De som kan och har möjlighet flyttar gärna utomlands. Och så går vi miste om även de skatteintäkterna...

En av dina egna favoritföretag, Spotify, har ledningen i London, varför Johanna? Klimatet? Skulle inte tro det!
Det handlar om skatten naturligtvis!

Och "Och på vilket sätt skulle pensionärerna (alla, inte bara några) få det bättre ställt om de betalade några tior eller hundralappar mindre i skatt under sitt arbetsliv" är ganska självklart va! Samma summa skulle naturligtvis kunna läggas på sparande eller pension! Även om många med mig menar att det borde vara betydligt mer...

"För att få råd att på egen hand betala all den vård och omsorg man behöver som gammal måste skatterna sänkas så oerhört drastiskt att det knappt skulle bli kvar några gemensamma medel ens för fattigvård åt de sämst bemedlade"
Det där är bara skitsnack! Den intressanta frågan är snarare VARFÖR Svenskar skall betala så mycket mer för något som andra betalar mindre för? Dessutom är det en myt att vi har bättre vård än andra utvecklade länder.
Varför skall Svenska politiker ha MER i skatt av sina medborgare, för en sämre vård?
Vem skall ha underbetyg där...

"..som sedan kommer hem till Sverige när de blir gamla för att åtnjuta denna välfärd"
Kan det vara för att de har betalat så "perverst höga skatter" innan de flyttade!! (kanske skall fråga Morfar Lasse..) Om man har betalat så höga skatter under många år, och har Svenskt medborgarskap, är det väl i Sverige man ska ha vård? Rätta mig gärna om jag har fel där.

Sedan är det intressant att notera att sosse-adeln, sådana som t.ex. partiledningen eller LO's ledarskikt, också har både privata sjukförsäkringar och privata pensionsförsäkringar!? Inte ens de litar på den Svenska välfärden tydligen!

Att ta ut det högsta priset på en vara brukar leda till att man tvingas anpassa det till samma nivåer som andra. Samma sak gäller naturligtvis även skatterna.
Vi är många löntagare, företagare och företag som inte tycker det är rimligt att betala det här priset längre, och det borde ringa en varningsklocka hos varje Svenska politiker, när alla dessa påpekar problemet i en allt mer globaliserad värld.

Det håller inte längre, Johanna!

K-E Lindkvist sa...

Jag vet att man aldrig skall skriva i affekt, men nu kan jag inte hålla mig längre. Jag har aldrig upplevt skatterna som något problem och kan ändå på en vanlig industriarbetarlön hålla mig med en fullt acceptabel levnadsstandard inklusive lantställe, sportbil, konstsamling och en hyfsad mängd av det som Leif GW Persson så illustert kallar "dra-åt-helvete pengar". I nio fall av tio är det enbart en fråga om planering och prioriteringar. Inse att man inte kan få allt och satsa på det du verkligen gillar (och börja skriva kassabok, det hjälper om du inte fattar vart dina pengar tar vägen).

Johanna Graf sa...

Men Nils, om det nu är så mycket bättre och billigare utomlands, så borde vi ju dels inte ha ett enda företag kvar här, och dessutom skulle ju folk knappast ha någon anledning att flytta hem när de blev gamla? Ditt resonemang om sänkt skatt och istället lägga pengarna på privat försäkring håller endast om du då har råd att köpa dig den trygghet och välfärd (försäkringar) du behöver på de pengar du får extra i plånboken då skatten sänks. Det gäller långt i från alla, det inser man ju lätt om man tänker på att skatten är proggressiv. Vad gör vi med dem som inte har råd att köpa sig sin egen välfärd? Prata med någon äldre människa som upplevt det gamla Sverige, med välgörenhet, fattigstugor och skobidrag, så får du kanske en insikt. Om du tror på ett samhälle där var och en sköter sig själv och skiter i andra, fine! Jag gör inte det, dels för att det är osolidariskt och bir väldigt kallt i ett sådant samhälle, dels för att det är väldigt oekonomiskt att förspilla livschanser på det sättet. Det är helt enkelt smartare att fixa gemensamma nyttigheter tillsammans. Skatt ÄR en slags försäkring. Det är bara det att du betalar den kollektivt och solidariskt, d v s du får inte bara ut fördelar i proportion till insatt kapital, utan du får ut lika mycket som din kompis även om du betalt in mindre än honom. Det viktiga är att du bidrar efter förmåga. Börjar folk skita i det, eller överge systemet till förmån för egna, för dem själva mer gynnsamma system, då krackelerar hela skiten. Och då kan du få se ett samhälle som faller samman och folk drar ifrån!

Nils sa...

Jösses! Duger min 83:åriga Pappa?

Med ditt resonemang är det ju synd om precis hela världen utom Svenskar?
Precis ALLA betalar nämligen mindre skatt än vi! Har man det sämre i Norge? Schweiz eller Frankrike?
Var tycker du gränsen går? 65%, eller varför inte 95% så vi får det ännu "bättre"...

Jag menar att det är hutlöst att Svenska politiker behöver ta många tusen mer i skatt varje månad av sina medborgare än andra länder.
Är ni så kompetenta nog egentligen?

Och försök begrip EN sak. Människor vill nog helst bo bland släkt och vänner där de känner sig hemma.

Det blir ganska barnsligt..