fredag, november 06, 2009

Hjärtat till vänster, men hatar möten?

Första var det Sex & the City-sossarna, och nu är det klubben Popvänstern. Det är Pet Sounds Bar öppnar dörrarna för den nya klubben, där man ska kunna käfta med panelen, lyssna på bra musik och hänga i baren. Båda företeelserna bygger på idén att folk vill mötas och prata politik under nya former, att ingen längre orkar offra en kväll för ett enkelriktat tal eller föreläsning i en möteslokal. Men medan nätverket sq2540sthlm bygger sina träffar kring restaurangbordet, hemmasoffan eller en bokträff, så rör samlas Popvänstern kring musiken.

Initiativet har väckt debatt, på en diskussionssida skriver t ex en anonym kommentator så här:
Konsten gynnas snarare när aggression och frustration över politiska tillkortakommanden uttrycks direkt i konsten istället för att filtreras i små mysiga diskussionsklubbar med självgoda medelklassbrackor.

Jag vet inte om detta var ytterligare ett inlägg från Göran Hägglund på temat "verklighetens folk". Jag tänker iallafall inte gå in i diskussionen om detta är rätt eller fel sätt att engagera sig politiskt. Jag tycker nämligen inte att det finns något rätt eller fel engagemang.

Jag tycker det är intressantare att studera artistlistan istället. Klara än så länge är Love Antell , frontmannen i Florence Valentin, Martin Aagård, gitarristen i Doktor Kosmos, Dennis Lyxzén, Refused m.m, och Elias Eriksson, Boris & the Jeltsins.

Nån mer än jag som tycker det låter litet ... magert? Hoppas det bara är en första trevande start. Det finns ju massor av progressiva artister med hjärtat till vänster.

Litet värre skulle det vara om MUF öppnade klubb, då skulle väl Wille Crafoord och Alexander Bard få jobba tvåskift. Frågan är hur många som skulle orka lyssna? Tja, det kanske beror på hur billig bärs de serverar kidsen... Ja, att sprithögern lever är uppenbart, men hur är det med pophögern? Vilka öppet konservativa/borgerliga högerartister kan ni räkna upp?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: