fredag, oktober 30, 2009

Viktig vinst om vinst

Vi har precis avslutat en viktig debatt om skolpolitiken. Den hade kunnat handla om kunskaper och framförallt om den de brister på kunskaper som finns hos alltför många elever, men fokus hade nu istället kommit att hamna på systemfrågor kring driftform och vinst hos friskolor. Det är obegripligt. Jag tror bara att det är ett fåtal svenskar som ligger och vrider sig av sömnlöshet av oro för dessa frågor. Tyvärr hörde några av länsbänkarna på socialdemokraternas partikongress till dessa grubblare. Nu får ni inte missförstå mig. Jag tycker att det hör till politikens uppgifter att ordna bra system för en likvärdig skola av hög kvalitet för alla Sveriges skolbarn. Har vi avarter som leder till sämre skolkvalitet eller segregation, ska dessa rättas till, om nödvändigt genom lagstiftning. Och det tror jag att majoriteten av föräldrar och övriga skattebetalare utgår ifrån att politikerna ska fixa fixa. Men det är som sagt systemfrågor.

Jag hade önskat att vi med självklarhet skulle slå fast att vi genom höga och tydliga kvalitetskrav ska se till att alla skolor blir bra skolor. Och sedan gått in på vilka dessa kvalitetskrav ska vara, och hur vi gör det lätt för föräldrar och elever att välja rätt, och hur en kunskapsgaranti för eleverna ska kunna genomföras.

Nu blev det ju bra till sist, partistyrelsen arbetade tillsammans med ombuden i temagruppen fram bra riktlinjer, som kongressen antog med stor majoritet. Det bådar gott inför valrörelsen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

Åsa Lindestam , Joakim Kellner kommunals kongressblogg, Röda Berget , Camilla Wedin ,
Dan Oskarsson , Jonas Morian , Eva Rundkvist Käringen mot strömmen , Åsa Westlund , Johanna Graf , Staffan Svärd , Krassman , S-Buzz , Reza Javid Mohammedsvensson , Erik Laakso På uppstuds , John Johansson , Örebro läns delegationsblogg , VästmanlandsdelegationenLidmans legender , Anders Teljebäck , Gabriel Wikström , Åsa Eriksson , Tingeling , Peter Gustavsson , Lars Wiberg , Darina Agha , Markus Blomberg , Robert Noord , Thomas Bodström , Best of mankind , Fredriks kongressblogg , Fredrik Lundh Sammeli , Rödgrön , S i norr - kongressblogg , S debatt i Jämtlandslän , Mats Engström , Rosemari Södergren med Kulturbloggen , Peter Andersson med rätt att tycka , Johan Westerholm på Mitt i steget , Alexandra Einerstam HBT-sossen , Monica Green , Arvid Falk hela redaktionen på plats , Anders Löwdin på Lowdin.com , Claes Krantz och hela gänget bakom sosse.tv och Solidariskt Sverige , Mårten Wedebrand , Nathalie Sundesten Landin , Stefan Wikén Stefans konspirationer, Peter Högberg Högbergs tankar , Viktor Tullgren , Fredrik Jansson tankar från roten , Karin Bergh , Haningeposten , Eva-Lena Jansson , AC Brockman , Fredrik Pettersson , Thomas Hartman , Anna Vikström , Alliansfritt Sverige

1 kommentar:

Fredric Kjellberg sa...

Jag såg större delen av den debatt om skolan som ni hade och jag fattade ärligt talat inte hur det kunde få så starkt fokus på vinstfrågan. Det är precis som du säger för det allra flesta en bisak i sammanhanget om det blir en vinst eller inte. Fokus är kvalitén i skolan precis som i all annan verksamhet. Det är upp till skolverket och andra ansvariga att hantera den kontroll som krävs.