lördag, oktober 17, 2009

Alla kliar varandras ryggar, men vem kliar AIK-fansen?

Dagens Industri har granskat de allt rörigare och kritiserade turerna kring den nya Nationalarenan för fotboll, riskkapitalistprojektet där kommunen gått in som delägare med hundratals sköna miljoner av Solnabornas skattepengar.

Jag tänkte kommentera dessa turer litet närmare här, men för den som vill läsa artikeln i sin helhet så finns den på kampanjsidan för Hemma på Råsunda.

Jag är den första att ropa bifall till en ny nationalarena, gärna i Solna. Men, ett sådant gigantiskt projekt måste stå på egna kommersiella ben. Skattepengar ska gå till kommunala nyttigheter, punkt.

Bara sedan december 2007, när de första 218 miljonerna från Solna klubbades av kommunfullmäktige, har projektet fördyrats med EN HALV MILJARD KRONOR. Då, i dec-07, hette det att arenan ABSOLUT inte fick kosta mer än 1,9 miljarder, men redan innan spaden har stuckits i jorden har den summan alltså ökat med mer än 25 %. Vad den ligger på just nu vet jag inte, för vi förtroendevalda har så taskig insyn och riskanalys att stadens revisorer skrivit en skarp rapport och klagat. Men det är försent att göra nåt åt det nu, för alla
kontrakt är redan påskrivna. Så nu är det upp till bolagets godvilja att komma och informera fullmäktige litet då och då. Och riskanalysen lyser fortfarande med sin frånvaro. Så klantigt förhandlat att man kunde tro att en senildement Nalle Puh suttit vid förhandlingsbordet.

Och det lag Solna borde satt i första rummet när det gällde behovet av ett nybygge, AIK, har knappt varit tillfrågade. Först när de klagade fick de äran att sitta med i en arenagrupp, men något rellt inflytande har de inte, och nåt kontrakt med kostnader för att spela på den nya arenan är inte pskrivet, eller ens framtaget. Tvärtom så börjar nu fler och fler AIK-röster höras för en alternativ lösning, där man antingen bygger en egen arena eller hyr in sig i nåt av de andra projekt som är på gång i Stockhomstrakten. Chanserna tillatt köpa Råsundastadion är nog obefintliga, eftersom priset på den tomten haussats upp ordentligt genom ett avancerat ryggkliande, där PEAB köper dyrt mot att Fotbollsförbundet lägger in pengarna i den nya arenan, (som PEAB har kontrakt på att bygga), och att Solna stad förser tomten med byggrätter motsvarande ett halvt Blåkulla.

De enda som är riktigt glada är väl PEAB, som ska anlitas för att bygga både Solnas och Stockholms nya arenor. Frågan är hur många arenor Stockholm kan fylla i framtiden, i det nya deppdecennium som fotbolen befaras stå inför, efter VM-förlust, vikande publik och ökande våld och bråk? Ser man på de ökande publiksifforna för DIF Hockey, så sägs de ju bero på att man bytt till en MINDRE arena att spela på! Mindre, mysigare, brantare läktare som gör att man kommer närmare matchen.

För något som inte togs upp i Dagens industri är den kritik som riktats mot Nya Nationalarenan, gällande den befarade avsaknad av atmosfär som många menar kommer bli ett stort problem. Framför allt i form av tre etage, där det lägsta kommer bli väldigt flackt.
Jag upprepar: Bygg gärna en ny nationalarena, men låt den stå på egan kommersiella ben. Och se för tusan till att klia publikens och fansens ryggar hellre än de gemensamma affärsintressenas! Annars kanske det inte blir några vinster alls till företagen.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Personligen hoppas jag inte att någon kliar våra ryggar. Arbetet med att värva röster mot att spela på Swedbank arenan till medlemsmötet fortskrider bra. De flesta inser att Swedbank kommer att bli ett nytt "Globen" vilket sänkt stockholmshockeyn. Att medlemmarna frivilligt även skulle utsätta fotbollen för det kan man glömma. Stockholmsarenan är det alternativ som flest verkar förorda efter en arena byggd i egen regi, då ett köp av Råsunda verkar omöjligt.

AIK Solna? sa...

En överskriden budget för Swedbank Arena kan man nog lungt räkna med. Kanske en kortsiktig katastrof för Solnas finanser.

Men det blir en långsiktig katastrof för Solna om AIK flyttar från staden. Ett scenario som inte känns så värst långt borta.

Anonym sa...

Röstar egentligen höger men här finns det många röster att plocka för vakna politiker, detta projekt verkar mer och mer vansinnigt ju mer info som kommer fram, måste gå att stoppa det hela tycker man. Hoppas verkligen att AIK kan undvika att dras med i denna potentiella massgrav för inblandade parter

Unknown sa...

Om de nu ville ha evenemang etc till området varför bygga en koloss aldrig kommer bära sig och knappast tillför något till Solnaborna. Varför inte en tex bygga hockeyarena istället, få tillbaka hockeyn till Solna, bygga simhall med stort äventyrsbad, rackethallar, träningshallar, osv. Något som skulle vara något både för Solnaborna och skulle kunna dra dit folk utifrån. Peab skall ju redan bygg en 2 mdr arena i Stockholm, slå ihop projekten och sluta bränn pengar på detta.

Anonym sa...

Johanna.

Nu får du rätta mig om jag har fel, och det har tyvärr ganska ofta, men (s) har ju inte gjort ett skit för att stoppa hela detta vansinne med 40 000 fler bilar, köpcentrum som ingen vill ha och en förtätning av Råsunda som ännu färre vill ha.

Det går att vinna över Salminen och Ekegren. Hoppas att (s) förstår och tror på det så fort som möjligt.

Johanna Graf sa...

"Anonym" skrev:
("s) har ju inte gjort ett skit för att stoppa hela detta vansinne med 40 000 fler bilar, köpcentrum som ingen vill ha och en förtätning av Råsunda som ännu färre vill ha"
- Vad kan vi (s) göra mer än att a)
driva opinion och b)rösta emot köpcentrum och andra vansinnigheter?

Anonym sa...

Johanna:

1) Är du/socialdemokraterna beredda att hjälpa AIK att hitta mark att bygga på i Solna om klubben kan ordna bygget (med hjälp av externa parter) själva?

Johanna Graf sa...

Vi är alltid beredda att hjälpa företag som vill etablera sig i Solna med markanvisning (kommunens egen mark eller hjälp att förmedla mark som har en annan ägare). I de fall det gäller ett företag som sedan länge finns i kommunen är vi förstås extra måna om att hjälpa dem att fortsätta verka i Solna. Stämmer detta in på AIK? Ja, i högsta grad!
Nu har ju Solna kommun inte mycket mark kvar att sälja, eftersom den moderatledda majoriteten sålt det mesta för att få ihop budgeten genom åren, och här gäller det ju behov av en ganska stor tomt, men som sagt, det går ju alltid att förhandla med andra tomtägare i kommunen.

Anonym sa...

"Men, ett sådant gigantiskt projekt måste stå på egna kommersiella ben. Skattepengar ska gå till kommunala nyttigheter, punkt."

Ja jisses... Var är världen på väg när man ska behöva höra en så enkel men självklar sanning från en socialdemokrat i opposition? Och när det är moderaterna som vill vräka iväg miljarder i skattekronor på något som ska "sätta kommunen på kartan" som det så fint heter... Suck.

Väl rutet Johanna, stå på er!

Anonym sa...

Bra där Johanna!
Hoppas att ni i (S) inte släpper det här nu. Det är alldeles för mycket skattepengar som står på spel för att några gubbar vill bygga ett monument över sig själva. Det Solna Stad borde ta sig en rejäl funderare på är vilka man egentligen vill ha där. Är det SvFF eller AIK? AIK genererar massor av pengar till handlare och krogar i Solna. AIK har 16 hemmamatcher per år som drar mycket publik. SvFF har nån landskamp per år. AIK har en stor ungdomsverksamhet som ger Solna bra rykte. SvFF har ett gäng griniga gubbar. Och så vidare.

Om man väl bestämmer sig för vilka som är viktigast för Solna så är det ganska lätt att fatta beslut om Swedbanks vara eller icke vara.

Detta utan att ens titta på de fantasikalkyler som de inblandade i Swedbankprojektet drömt ihop. För jag tror alla med en någorlunda fungerande hjärna begriper att Swedbank aldrig kommer att kunna räkna hem pengarna. Swedbankarena är ett luftslott. Ett luftslott som det är på tiden att nån spränger.

Knegarn sa...

Det mest intressanta är hur fan någon har tänkt när de räknar på hur de ska få det att gå ihop med en ännu större arena när den vi redan har är fullsatt så sällan att jag inte vet vad.

AIK har haft ett publiksnitt på dryga 16 000 så här långt den här säsongen. Förra säsongen låg väl snittet kanske på någonstans runt 20 000 om jag inte minns fel. Till hemmamatchen mot DIF senast kom det dryga 26 000, vilket är 8 000 färre än vad arenan rymmer.

Varifrån har man tänkt att man ska få ökade intäkter från en större arena och hur bedömdes det egentligen att behovet fanns?

Håkan sa...

Jag har aldrig någonsin i mitt 40-åriga liv röstat på Socialsemokraterna men är det dags. Se till att inte bli värvad till rikspolitiken bara. Solna behöver dig.