måndag, oktober 12, 2009

En mellanmjölksosses bekännelser

DN tycker regeringen är mesig som stoppar chokladbitar i goodie-bagen till de inbjudna talarna och deltagarna under det svenska ordförandeskapet. Halv-ljus-mörk choklad som ju våra europeiska grannländer ändå är överlägset bättre på att tillverka. Så typiskt mellanmjölksvenskt.

Ja kanske. Iallafall sossigt. Regeringen kanske helt enkelt är sossig?

För tänk så här: Nuförtiden är det helt inne att vara purist, åt ena eller andra hållet.
Som storstadsbo bland miljoner andra måste man helt enkelt inta en ståndpunkt, vara egen. Alltså är man stenhårt nischad på antingen miljöprylen eller miljonärsprylen, stadsjeep, Hummer, eller cykel från överskottsbolaget.
Hamburger- och 7-Eleven-freak eller fanatiker på närodlat och rättvisemärkt.
Klär sina barn i enbart noppig 70-talsfrotté eller Burberry från napp till skor.
Lyssnar bara på P1 eller tycker varje kväll på kanal Fem är en festkväll.

Det är som om vi måste profilera oss för att vara någon. Finnas till.

Jag vet inte jag. Själv mixar jag oupphörligt och vimsigt, velourmode med Armani, äter med lika stor behållning och gott samvete hemslaktade lamm som Belugakaviar, klädde mina barn ömsom i tygblöjor och Kenzo och kan lika fascinerat fastna i ett program på P1 om om en sällsynt grodart, som i Femmans smaskiga dokumentärer om världens fetaste människor. Jag tycker varken att flumpedagogik eller privat/kommunalt är skolans största problem.

Och jag gillar både mörk och ljus choklad. Men så är jag ju sosse också.

P.S. Och jag tycker varken att en 25-öring hit eller dit i skatt gör under verk för välfärden eller för den egna plånboken. DN citerade igår mitt blogginlägg från förra veckan på denna punkt, men underlåter att nämna att jag menade att detta gäller både skattehöjning och skattesänkning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Hanna, Pekka Lindgren här.
Är det verkligen rätt att generalisera sossar som "lagom" eller mitt i mellan? Mitt intryck är att sossar, i alla fall aktiva på riksdagsnivå, numer står för "mera" eller "mycket". Girigheten står högt i tak bland ledande sossar och det bör ju rimligtvis påverka gräsrötterna i samma riktning, jag menar eftersom de röstar S och då tydligen delar gällande ideologi. Fast det förutsätter naturligtvis att man förstår t ex Bodströms invecklade och förnekande hyllning till att sko sig på alla sätt man kan. Fast med slöhet och god vilja (eller med stort mått fantasi) kan man ju tolka honom som en sann gräsrot som bara gör sitt bästa för den svenska kärnfamiljen.
Men inte heller den sossen som bara vänder ryggen till och med skygglappar indignerat hävdar att allt sådant tal är illasinnade lögner, kan sägas vara "lagom", denne är väl snarare fanatiker, eller hur? Nä, det finns nog ingen grupp med politiska förtecken som kan kalla sig "lagom", det gäller för några få bland alla partier och politiskt obundna personer.
Ha det bra tjejen, hoppas vi får tillfälle att ses vid tillfälle och hälsa de dina.
Pekka

Johanna Graf sa...

Jag håller med om att det är larvigt att kalla sig "mellan", inlägget var en drift med det begreppet. Det är ju annars rätt poppis att gradera sig på nån slags höger-vänsterskala, även inom partierna. Framförallt verkar det vara populärt att kalla sina meningsmotståndare antingen "vänster-sosse" eller högersosse".

Själv är jag varken eller. Men rätt pragmatisk; ibland ändrar jag mig också!