tisdag, oktober 20, 2009

Pensionärer, skaffa er brains!

Äldre människor blir smartare av att använda internet minst en gång i veckan, skriver DN. Genast inställer sig frågorna: - Är jag en äldre människa? Och om jag istället använder internet en gång i timmen i genomsnitt, blir jag då hypersmart?

Bakgrunden till artikeln är en amerikansk forskningsstudie som utförts på 55-78-åringar, både datornybörjare och vana användare. Grupperna har fått sitta uppkopplade en timme per dag i två veckor och leta svar på olika frågor på nätsidor. Och vips, så ökade hjärnaktiviteten i de delar som styr språk, läsförmåga, minne och synintryck. Dessutom ökade blodflödet i delarna som styr arbetsminne och förmågan att fatta beslut. Nybörjarna var snabbt ifatt de vana.

Av detta kan jag dra två slutsatser:
1. Ruggig tur för min hjärnkapacitet att jag är så internetberoende. Hur dum skulle jag inte vara om jag ägnade mindre tid än de fem timmar per dag jag nu tillbringar vid datorn?

2. Pensionärer - koppla upp er! Genast!
Mamma, läser du detta? Sätt igång nu, jag ser nog hur du fortfarande fuskar med räkningar på posten för att du får panik av internetbanken!

Stig Malm har hand om äldrefrågor för oss sossar i Solna. Som hans överordnade har jag beordrat honom att samla in e-postadresser från medborgarna i bästa Obama-anda. Då suckar Stig och säger att det inte är helt lätt med sådant när det handlar om gamla människor. Men så i förra veckan kom han glädjestrålande och berättade att han hade kommit på tricket: - Jag hotar dem med att alla barnfamiljer mailar oss politiker hela tiden med krav, idéer och klagomål. Och "om inte ni gör detsamma tror man ju att ni är helnöjda med allt". Det tog skruv, nu skulle de organisera sig i mail-ligor. De som inte hade dator skulle få lektioner hemma hos dem med datorer.

Pensionärer, skaffa er brains! Kunskap är makt.

HÄR
är en länk till Seniornet, mamma!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tänk då om alla yngre spelat dator / konsoll spel för att träna upp sina ibland pizza hjärnor och blivit både smartare och snabbare i sina reaktoner att fatta beslut där dessa spel helt klart har en positiv inverkan på ditt tänkande.Men som sagt , inför en generation som tror att mobilen kom samtidigt som biblen så är väl inte hoppet så stort. :)

Pelle

Anna, Fair and True sa...

Smart Stig är! Han måste ha suttit många timmar vid datorn! :)

Morfar Lasse sa...

Det är synd om oss äldre, för att det inget "internet" när vi var unga. Vi blev tvungna att lära oss läsa, skriva och umgås på riktigt. Men det tar vi nu igen, som glada pensionärer. Då vi fortfarande förstår att nyttja de kunskaperna, så bland det bästa som finns är "pensionärsfiket" och samtal mellan levande människor. PC´n får vänta tills vi har tid med den, inte tvärtom den bestämmer inte vår kommunikation.

Johanna Graf sa...

Morfar Lasse, det låter som en oslagbar kombination - både livserfarenhet och datorerfarenhet!

Anonym sa...

Nintendo DS försäljningen ökade lavinartat i japan i samband med Brain Training programmen. Många som köpte DS med braintraining program var pensionärer. Det är bra för både gamla och unga att träna hjärnan men man får inte glömma att ha roligt.