onsdag, oktober 07, 2009

Skatteskalor är ingel mirakelmedicin

Tack alla ni som engagerat er i den ideologiska diskussionen här på bloggen! Den är välbehövlig och ska fortsätta, var så säkra, snart. Annars verkar alla mest snacka skatteskalor just nu. Det gör mig litet trött.

Visst, skatter behövs om vi vill lösa saker tillsammans, som en slags försäkring som Bamse säger. Men då måste man ju först komma överens om vad det är viktigast att använda pengarna till, vilka som är de viktigaste problemen.

SEDAN, när man är överens om ambitionerna, kan man börja fnula med exakt vilken nivå man behöver lägga sig på. Och en sak som vi ofta glömmer bort i diskussionen om 10 eller 50 öre uppåt eller neråt, är storleken på den kaka som redan finns. I en kommunal budget på flera miljarder kronor är de futtiga miljoner mer som några öre i skattehöjning skulle ge faktiskt felräkningspengar.

Och vad är det som säger att den nivå vi ligger på idag är väl uttänkt och effektivt använd? Några kommuner har vänt på varenda sten i sin jakt på kostnader, bl a min egen, Solna. Men andra har fortfarande en hel del kvar att göra på den fronten. Så sluta snacka om 25-öringar som om det skulle göra all skillnad i världen för ungarnas välmående i skolan eller personalens situation i sjukvården. Sånt hänger mer på annat än på kronor och ören.

Nu skulle jag egentligen skrivit några udda skönhetstips, bara för att vara litet motvalls. Det har varit alldeles för litet nagellack och sånt på den här sidan på sistone. Men dagens möteskavalkad väntar, så det får anstå till imorgon.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , och annat intressant

Inga kommentarer: