fredag, oktober 30, 2009

Sossar bidrog till godisrekordet

Det är morgonen efter natten före. Vi höll på till två, blev inte klara, så vi fick börja en halvtimme tidigare i morse, halv nio. Godisskålarna i utställarnas montrar prövades hårt fram på småtimmarna och jag misstänker att vi bidrog starkt till att bättra på svenskarnas titel som värsta godisätarna i världen.

Men det var en framgångsrik dag för oss från Stockholms län. Vi fick med flera av våra viktiga skrivningar om att se besöksnäringen som en av våra viktigaste basnäringar, om att satsa på kvinnligt entreprenörskap och bättre stöd till småföretagarna. Som jag skrivit om tidigare fick vi också gehör för erkännandet av Västsahara och de gamla folkmorden mot syrianer, armenier och kaldéer. Och sist, men inte minst, att vi ska öka investeringarna i de för ett växande Stockholm så viktiga väg- och spårbyggena. Vi fick också med att det är staten som ska betala infrastruktur som är viktiga för hela landet och inte kommunen som råkar ligga där vägen eller järnvägen behövs. Dessutom har två av mina delegationskollegor en bra artikel i DN idag om hur viktigt det är för Stockholm att vi bygger fler hyresrätter, "Utan hyresrätter stannar Stockholmsregionen".

I (de borgerliga) tidningarna skrivs en del om att att allt görs upp i förväg och att omröstningarna bara är formalia. Ja, ibland är det så. Och tur är väl det. Många av skrivningarna har kompromissats fram på temagrupperna som diskuterat frågorna innan debatten i kongressalen. På det sättet blir det både bättre samtalston, mindre slagträdebatt i talarstolen och sist men inte minst en enorm tidsbesparing. Ändå var vi tvungna att begränsa talartiden till en minut mot slutet av kvällen.

Min Solnakollega Stig Malm skrev i förväg i sin krönika i LO-tidningen som publiceras idag att "redan efter första dagen kommer talartiden att begränsas till en minut, och då blir det inte mycket sagt". Han är inte synsk, bara luttrad. På hemvägen i taxin halv tre på natten satt vi och pratade om detta. Vi ska under dessa dagar behandla 1070 motioner, medan moderaterna på sin kongress bara hade ett tunt litet häfte med 50 motioner.

Är det en styrka eller ett fattigdomstecken? Sanningen ligger nog nånstans mitt emellan, enades vi om Stig och jag. Vi vill absolut inte ha en så mager intern debatt som i moderaterna. Men ibland undrar man hur folk kan ha en så infam tro på ordens makt? Även om de är vackra? En omröstning om huruvida vi ska skriva "ska" eller "måste" förändrar rimligtvis inte världen så där oerhört mycket.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , och annat intressant

Åsa Lindestam , Joakim Kellner kommunals kongressblogg, Röda Berget , Camilla Wedin ,
Dan Oskarsson , Jonas Morian , Eva Rundkvist Käringen mot strömmen , Åsa Westlund , Johanna Graf , Staffan Svärd , Krassman , S-Buzz , Reza Javid Mohammedsvensson , Erik Laakso På uppstuds , John Johansson , Örebro läns delegationsblogg , VästmanlandsdelegationenLidmans legender , Anders Teljebäck , Gabriel Wikström , Åsa Eriksson , Tingeling , Peter Gustavsson , Lars Wiberg , Darina Agha , Markus Blomberg , Robert Noord , Thomas Bodström , Best of mankind , Fredriks kongressblogg , Fredrik Lundh Sammeli , Rödgrön , S i norr - kongressblogg , S debatt i Jämtlandslän , Mats Engström , Rosemari Södergren med Kulturbloggen , Peter Andersson med rätt att tycka , Johan Westerholm på Mitt i steget , Alexandra Einerstam HBT-sossen , Monica Green , Arvid Falk hela redaktionen på plats , Anders Löwdin på Lowdin.com , Claes Krantz och hela gänget bakom sosse.tv och Solidariskt Sverige , Mårten Wedebrand , Nathalie Sundesten Landin , Stefan Wikén Stefans konspirationer, Peter Högberg Högbergs tankar , Viktor Tullgren , Fredrik Jansson tankar från roten , Karin Bergh , Haningeposten , Eva-Lena Jansson , AC Brockman , Fredrik Pettersson , Thomas Hartman , Anna Vikström , Alliansfritt Sverige

Inga kommentarer: