onsdag, mars 30, 2011

Godmorgon, moderaterna!

Morgonen är den tid på dygnet jag minst av allt vill vara en del av samhället. Då är jag skör som silke och får inte störas. Det vet hela familjen, som helst håller sig undan fram till, typ lunch. Men det vet inte morgontidningen, som p g a min svaghet för specialerbjudanden skräpar ner köksbordet i pappersform denna månad.

Med ögon som två pisshål i snön blickar jag därför denna morgon ner på den artikel som 108 läkare skrivit för att påminna ansvarig minister Ulf Kristersson (M) om inkvisitionen till sjukförsäkring. En bra dag, som i och för sig aldrig infinner sig före kvällen för min del, kan jag sitta och se sjukförsäkringsministern Ulf Kristersson på TV och tänka: - Han är nog inte ond, han har nog bara inte förstått. Om Björn Fries från Exit tog hand om honom, gullade med honom och gav honom människorvärdet åter, skulle han nog kunna omvändas och förstå att inte alla sjukskrivna simulerar och vill snylta på hans skatter.

I stearinljusens milda sken ser han nästan mänsklig ut när han lägger huvudet på sned och looovar ändra reglerna efter att ha hört den senaste förnedringshistorien om cancersjuka som tvingats avbryta strålbehandlingen för att delta i arbetsträning.

Men en gråkall, snortidig morgon när det nästan är april och borde varit vår men istället är på väg mot en ny istid, då är en falling down nära. Den här gången är det inte en ensam bortviftningsbar läkare eller dödsföraktande mellanchef på Försäkringskassan som dristat sig till att öppna munnen och peka på de sjuka sjukreglerna och säga att kejsaren är naken. Nu är det 108 läkare som i punkt efter punkt, på ett lika knivvasst som knastertorrt enkelt språk avrättar Alliansregeringens politik. Det är inte läkarnas som skriver dåliga intyg. Det är inte Försäkringskassan som tolkar reglerna hårt och hjärtlöst. ...låt det vara fullständigt klart, skriver de, – oavsett hur bra intyg vi läkare skriver, oavsett hur empatiska Försäkringskassans handläggare är – att felet ligger i en lag. En lag som

...förutsätter att tillfrisknande även efter mycket svåra och långvariga sjukdomar sker efter tidtabell.

...vars hävdande att all arbetsförmåga ska tillvaratas bygger på en fiktiv arbetsmarknad.

Trillar poletten ner i Kristerssons skalle den här gången? Nej, oh nej, likt en nyfrälst 15-åring upprepar han de inlärda slagorden: Långa sjukskrivningar är inte bra för möjligheten att komma tillbaka i arbete. (Så då friskskriver vi dem och VIPS, kan de ta sin säng och gå!) Dessutom finns det undantag från tidsgränserna för att skydda svårt sjuka, säger han. (Aha, läkarna och personalen på kassan har helt enkelt inte förstått de förträffliga reglerna?)

Fakta sparkar, statistik borde RUT ha hjälpt dem att läsa efter fyra år i regeringskansliet, men nej, läkarna har fel. Det är (M):s ekonomiska teori som är rätt. Det stod ju så i läroboken! Det är verkligheten det är fel på, inte kartan, nej då! Det ska bli spännande att se om de borgerliga småpartierna menar allvar med sin kritik mot storebror (M), eller om de viker ner sig även nästa gång det blir riksdagsröstning om sjukreglerna.

Som toppen på den smältande vårbajskorven kom sedan Anders Borgs tal på den konferens som var anledningen till mitt uppstigande i svinottan. Hög av hybris promenerade finansministern omkring på scenen och sa, som om han ens på roliga timmen i mellanstadiet hade kunnat spela rollen av en som förstod hur det var att jobba i hemtjänsten eller på dagis, att Kommunalanställda hade för höga ingångslöner. Vi kommunalpolitiker hade misslyckats i löneförhandlingarna, tyckte han. Vet ni vad lägstalönen för en kommunalanställd är?!? Vet han hur svårt det är att få den att ens räcka till hyran i en storstadsregion? Känner han han inte ens till den elementära ekonomiska regeln att det är när de som tjänar litet får mer i plåmboken som konsumtionen verkligen tar fart och jobben kommer?

Sticker bockfoten fram på det sättet i takt med att maktfullkomligheten breder ut sig redan under Alliansens andra mandatperiod, ja då kommer Tommy Waidelich inte behöva läsa på för att klara jobbet som ekonomisk talesperson för (S). Det kommer upplevas som fullt relevant att han säger "barnfattigdom" i varannan mening.

Delta i påskuppropet! Rekommenderad läsning: Myterna om sjukförsäkringen.
Röda Berget , Sebastians tankar , Alliansfritt ,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

9 kommentarer:

Anonym sa...

Fyra av de fem översta namnen är aktiva sossar - en ren partsinlaga.

OÄRLIGT

/Måns

Björn Bränngård sa...

Lysande! Både det du skriver och hur du skriver!
Läste eller hörde du nyheten om att barnfattigdomen i Rinkeby sjunkit från 70-80 % till 50 % (jag kommer inte ihåg exakta siffror). Sen kommenterade de vad det kunde bero på; var det regeringens jobbpolitik som hade fått effekt, eller fanns det någon annan förklaring? Förklaringen kom då de i en bisats berättade hur man definierade barnfattigdom: barn i familjer med socialbidrag (jag vet att det heter något annat nu, men vad har jag också glömt)! Så lätt gör man fattiga rika; dra in bidragen! På liknande sätt får man ner arbetslöshet och sjukdom. Regeringen säger att de som är beroende av a-kassa, sjukpenning mm lever i ett utanförskap (en definition som S (tills idag) tyvärr också accepterat). Men dessa människor är innanför samhällets skyddande famn. Utanför befinner sig de som förnekas samhällets stöd.

Spiff sa...

Well, om jag inte misminner mig, blev det så här då det visade sig att Svenskar var betydligt mer/längre sjukskrivna än i andra länder, till enorma kostnader försjukvården, företag och samhället, pengar framför allt sjukvården kan behöva till bättre saker.
Om det nu bara behövs en vecka i t.ex Tyskland och Danmark, varför skall det då ta två veckor i Sverige? Något var fel och mycket sjukskrivningar gick på slentrian, och att inte ha direktiv och riktlinjer i en så viktig och dyr verksamhet, är bara en utopi, sen kan jag hålla med om principen.
Vi har inte råd att gå tillbaka till det gamla socialdemokratiska bidrags-Sverige med långa och många gånger tydligen, onödiga sjukskrivningar och slentrianmässiga förtidspensioneringarna, sorry!!

Johanna Graf sa...

Måns, orkade du bara kolla 4-5 namn av 108 o tycker redan du kan dra slutsatsen att det var en oärlig artikel??? Hur många procent av 108 läkare får hysa socialdemokratiska sympatier för att artikeln av dig INTE ska anses som "partsinlaga"?

Spiff, läs på för fan: Kalmar Län 2004 av 8000 ärenden var 30 intressanta att ens granska. Det är 0,4%. Länskontoret: Personnr/diarienr
00183/2004. Läs även Dagens Arbetes artikel - http://www.dagensarbete.se/ho...me/da/home.nsf/e68108cca6226375c12576340053da38/26578784053d6464c12577ce004c9f66?OpenDocument Där kommer man fram till siffran 0,12%..

Anonym sa...

Johanna

Jag orkade inte ens kolla ett enda namn, jag läste det på nätet.
Om man är vänsteraktiv och kritiserar regeringen är det ärligt att skriva med det och inte gömma sig bakom titeln läkare.

Läkarna får naturligtvis ha vilka partisypatier de vill, det angår inte mig.
Däremot bör de inte vara politiskt aktiva inom vårdfrågor då sitter de på dubbla stolar.
På samma sätt bör inte ex lärare sitta i skolnämd eller motsvarande.

/Måns

Af Dunkelspel sa...

Kan du inte kommentera argumenten i artikeln istället måns?

Tråkig debattteknik, men det blir lätt så när de egna argumenten lyser med sin frånvaro.

Spiff sa...

"Sjukförsäkringsreformen syftade till att ingen ska vara borta från arbetsgemenskaper och ett vanligt liv på obegränsad tid utan regelbundna kontrollpunkter. Detta har i stora drag uppnåtts: hälften så många är borta från jobbet hälften så länge jämfört med tidigare" låter inte som 0,12% direkt, men alla andra ljuger väl så du får svära lite till...
Annars tycker jag precis som Måns.
Balans och måtta tack.

Lars sa...

"Well, om jag inte misminner mig, blev det så här då det visade sig att Svenskar var betydligt mer/längre sjukskrivna än i andra länder"

Det är en myt Spiff. Det finns inget som säger att svenskar skulle ha varit mer sjuka än folk i andra länder. Att sjukfrånvaron ökade 1996-2002 berodde inte på fler sjukskrivningar utan på att sjukskrivningarna blev längre. Dålig rehab och inte fusk låg bakom den förändringen enligt Björn Johnson, statsvetare och forskare vid Malmö högskola. Se debattartikel i DN: http://bit.ly/eO8eRZ

Tyvärr har både den nuvarande regeringen och den tidigare socialdemokratiska varit helt eniga om att fusk låg bakom de ökade kostnaderna för socialförsäkringen. Men, Socialdemokraterna har kanske läst på sedan satsningen på fuskbekämpning 2005?

För övrigt är det även en myt att sjukskrivna kostar för mycket. Sjukförsäkringssystemet gick med 70 miljarder plus åren 2003-2009:
http://bit.ly/8M4lF4

Även de närmaste åren beräknas sjukförsäkringen gå med plus. Överskottet väntas bli 63 miljarder åren 2010-2014: http://bit.ly/9aHNxJ

Varför diskuteras inte ovanstående av oppositionen? Är det för att man i princip är överens med regeringen? :)

Spiff sa...

Läs gärna DN's utmärkta ledare från igår http://www.dn.se/ledare/huvudledare/ingen-vag-tillbaka-1
Och Lars! Förlåt, de var ju "förtidspensionerade", inte sjuka...
Jag menar, spelar det någon roll om vi kallar det ena eller andra (jo egentligen blir det lättare om man talar om samma saker..), problemet var, och delvis är fortfarande, att alldeles för få Svenskar förvärvsarbetar i jämförelse med andra länder, men samtidigt åtnjuter en större mängd (dyrare) välfärd.
Vad göra? Vi kan ju göra som många här tycker, inte låtsas om den, eller göra någonting åt det..
Och kom igen alla ni "goda" sossar, kom inte och påstå att ni inte ser det vi andra ser, det fortfarande ganska utbredda "fusket"... (ej att förväxla med folk som verkligen behöver hjälp, eller stelbenta myndigheter).