måndag, mars 21, 2011

Jagar Jobbjägaren jobb eller arbetslösa?

På torsdag startar kanal 5 sin nya serie Jobbjägaren. I god Lyxfällan-stil ska en jobbcoach som är f d anställd i försvaret hjälpa långtidsarbetslösa till jobb genom att "ge dem en spark i baken".

"Jag har jättesvårt för dem som säger att det inte går. Det handlar om inställning, det handlar om attityd" säger hon i reklamtrailern.

Gaaaah! Att göra underhållningsprogram av ett så komplext problem som långtidsarbetslöshet är verkligen farligt. Visst finns det mycket som går att lösa med mental träning och handfast rådgivning, inte snack om saken. Men risken finns - minst sagt - att alla de som aldrig varit arbetslösa mer än korta perioder invaggas i totalt felaktiga tolkningar av ett sånt här program. Varför ska de delta i ett solidariskt skattesystem när folk går hemma och simulerar och snyltar på den kaka de själva är med och betalar till? När det skulle räcka med en spark i baken? Ja, hon säger faktiskt så i programmet, jobbcachen.

Nu har jag inte sett programmet än, och det kan hända att man problematiserar mer än så. Kommer jobbcoachen kunna sparka fram jobb ur baken på samtliga deltagare? Eller kommer hon i en korrekt procentuell andle av fallen komma fram till att deras arbetslöshet beror på brist på jobb eller utbildning? Kommer de få hjälp med ett kunskapslyft då det är huvudproblemet? Eller bearbetning av krigstrauman? Av det hittills tillgängliga reklammaterialet på kanal 5:s hemsida finns ingenting som antyder att det är så. Och risken är välinte heller helt försumbar att det när nästa ensamma trebarnsmorsa dyker upp och söker jobb i den där affären, men utan medföljande TV-kameror, inte blir nån anställning. Och att den arbetslösa då tänker att det är fel på henne själv.

Snälla alla förståndiga och självständigt analyserande vänner, glöm aldrig att det finns mäktiga intressen som vill få oss ur föreställningen att vi har någonting med varandra att göra. Som vill få oss att känna att det är bättre om var och en sköter sig och sitt och den som inte lyckas får skylla sig själv, vi stod ju i samma startblock vid födseln. Få oss att inte känna så mycket obehag över att kliva över uteliggare på gatan; de har helt enkelt inte ansträngt sig tillräckligt. Fundera sedan över VARFÖR de vill ändra våra attityder i den riktningen: Follow the money!

Rekommenderad läsning i sammanhanget: Världens Viktigaste Blogg, vars upphovsman startade Facebookgruppen ovan, Fasan, Ljuramannens blogg, De Tystas Röst. Bojkotta kanal 5:s program Jobbjägaren på Facebook

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
och annat Intressant

8 kommentarer:

Magnus sa...

Hallå!
Har kollat, o gillar, din blogg. Det är jag som startat bojkotten av Jobbjägaren på facebook o du får väldigt gärna kolla in "VärldensViktigasteBlogg" magnus.fredriksbergsgatan.se

MVH
Magnus Kjellman

Johanna Graf sa...

Tack Magnus, både för att du startade Facebookgruppen och för att du läst o gillat vad jag skriver!!!
Jag har varit inne och läst på din blogg och även lämnat en kommentar. Jag lägger in en länk till den under inlägget om jobbjägaren också!

Anonym sa...

Kommer tydligen ett reportage om programmet i expressen i morgon. några av oss som reagerat på programmet intervjuas och tydligen ska även Julia uttala sig om kritiken/susanna

Anonym sa...

Ingen lär nånsin respektera en arbetslös igen efter den här programserien, t o m nån som ser ut att vara så sliten att hon levt sitt liv i nån knarkarkvart är alltså mycket smartare än de som är arbetslösa? Grattis arbetslösa... Dessutom ser det ju ut som om arbetslösa har en mognadsgrad av en utvecklingsstörd 4-åring. Mobbare lär ju ÄLSKA femman nu...

Anonym sa...

Nu när programmet är igång så vore det intressant att se vad som är fel på programmet. Vad är det som är så fel när hon hjälper och inspirerar?

Johanna Graf sa...

Hej "Anonym"!
Det vore ju klart trevligare att prata mednågon som vågar visa sitt ansikte och namn, men jag ska försöka ändå, dock med risk för upprepning: Jag tycker det är jättebra att den andel vars arbetslöshety beror på brist på råd och stöd får hjälp med detaa. Precis som jag skrev. Men ett sånt svårt och komplext problem som arbetslöshet, som kan bero på så månag saker, är det knepigt att göra TV-underhållning av. Varför? Jo, för att folk då förleds att tro att det enda som behövs är det som presenteras i programmet. Och varöfr ska då egentligen en enda en försörjas av oss andra genom skatter, när det är helt onödigt? Det behövs ju bara litet handfast coachning! Men en stor, väldigt stor del, av arbetslösheten beror på brist på utbildning, fel utbildning, brist på jobb (på orten eller i stort) och i en del fall är grundproblemet nåt helt annat, som exempelvis måste lösas med hjälp av terapi. Om jobbjägaren i en procentuellt riktig andel av fallen kommit fram till detta hade det givit en mer rättvisande bild, men förstås blivit förförligt tråkig TV. Förstår du?

Henrik Nordqvist sa...

Procentuellt riktig andel har inte med saken att göra. Mig veterligen har det i programmet ännu inte sagts något om att det ska handla om en representativ skara arbetslösa individer. För övrigt ser man klart och tydligt att det inte är så, om man tittar på programmet. Utifrån detta ser jag inte att människor i allmänhet förleds åt något håll. Såvida man inte har anledning att tro att man är bättre på att komma fram till rimliga slutsatser än tittare överlag.

Jag tycker att det enbart är positivt att hon tipsar om hur man kan gå tillväga för att söka arbete. För min egen del, ej haft normalt förvärvsarbete på sju år, ser jag till att plocka russinen ur kakan och använda dem i mitt eget jobbsökande.

Johanna Graf sa...

Henrik, i Public Service-TV, d v s icke reklamfinansierad TV, finns en gyllene regel om allsidighet och representativitet. Det betyder att man bör skilda samhället som det faktiskt ser ut. T ex så kan man fällas av granskningsnämnden om man framställer alla feta som lata, eller ger en allmän bild av brynhyade som kriminella. Eftersom det inte stämmer med verkligheten. Och eftersom det som framställs i TV ofta uppfattas som allmänt förhärskande och sant. Av samma anledning tycker jag det är missledande att ge en allmän bild av att arbetslösa får jobb av coachning. ÄVEN om du och flera andra upplever er få hjälp i ert jobbsökande av programmet. Jag vidhåller alltså: Om man framställer arbetslöshetens komplexitet på ett sätt som indikerar att handfasta råd är av avgörande betydele för möjlgheten att få ett jobb, så riskerar detta att bli en allmän uppfattning hos tittarna.