onsdag, mars 09, 2011

Klipp er och skaffa ett jobb

Idag fick jag handlingarna till s-kongressen där jag om två veckor ska vara ombud och bifalla en på förhand uppgjord partiledare. Ja, och så grupparbeta litet om en allmänt hållen text utan efterföljande beslut eller vägval.

Rebella beskriver det lysande:
Grattis kongressombud, ni får prata en stund och ”inspirera” en arbetsgrupp som tar fram ett partiprogram som klubbas utan debatt om två och ett halvt år och som ändå inte betyder ett enda dugg för vilken praktisk politik partiet driver. Sen åker ni hem, och vi i partiledningen fortsätter på exakt samma sätt som förr. För vi vet bäst. Fortfarande. Viktiga saker som beslut om politisk färdriktning kan man helt enkelt inte överlåta till medlemmarna på en kongress.
Jag har också läst, och uppfattat att alla viktiga beslut skjutas till den ordinarie partikongressen 2013. För att citera min partivän Peter Andersson så är det är helt galet förSENT om partiet på allvar ska kännetecknas av en ny och mer positiv bild hos väljarna. Det är som ett moment 22. För att tro på våra vallöften måste väljarna uppfatta partiet som (vara!) öppet, nyfiket, progressivt och ödmjukt. Men politiken vi ska prata om för att få det förtroendet ska vi bestämma oss för ett år före valet!

PLING PLING
- Hejhej, jag ringer på din dörr för att visa hur öppen, ödmjuk, progressiv och nyfiken jag är
(ler förtroendeingivande)
- Men vad vill du då?
- Eh... det vet jag inte förrän vi presenterat vår politik 2013. Men jämlikhet är vi för!

Varför, varför, VARFÖR kunde inte alla hågade partiledarkandidater avkrävas sina politiska agendor, så hade vi kunnat välja mellan dem i en riktig, demokratisk process?
Visst finns risker för strider även med en sådan valprocess, men den locket-på-taktik och det kohandlande som nu råder verkar mer än kapabla att trasa sönder väl så mycket som en öppen debatt eventuellt skulle kunna göra.

Och på vilket mandat sitter en partiledare som med knapp nöd överlevt manglingen i dagens unkna valprocess? Och vi som tyckte Mona Sahlin fick ett sådant svagt mandat!

Är (S) så fast i gammal dynga (som vi som står utanför falangstriderna inte ens begriper oss på) att man tänker missa det skriande behovet och de stora möjligheter som finns i Sverige just nu för en ny framtidspolitik? Och att man hellre dödar medlemmarnas förtroende för interndemokratin och förlorar de unga och smarta som ser igenom skendemokratin till nån annan, mindre belastad organisation el förening där de kan få utlopp för sitt samhällsengagemang? Fast just det, tänkte inte på det; ni får ju själva mer space runt köttgrytorna då.

Är det viktigare för er gamla maktspelare att behålla era positioner än att föra krig mot folks Fas3-förnedring, skolresultaten i Rosengård eller elmarknadshaveriet? Och NEJ, kom inte och skyll på att ni bråkar för att ni brinner så infernaliskt för några specifika "vänster-" eller "höger-"idéer. Det ska jag tro på den dag ni är beredda att AVSTÅ era platser för er övertygelses skull. Första meningen i kongresshandlingarna lyder: ”Socialdemokratin söker inte makten för maktens egen skull. Vi söker makten för att förändra samhället". Upp till bevis!

Jag säger som Katrine Kielos - Flytta på er. Det är inget personligt, bara flytta på er. Ut och pröva era vingar på den reguljära arbetsmarknaden. Sedan kan ni komma tillbaka om fyra år, med nya idéer och kunskaper. Titta på Margot Wallström. Kan hon så kan ni. Ni kanske t o m blir så där avståndssnygga istället för att se ut som fem-i-tre-ragg.

Platser i distriktsstyrelser och partistyrelse är till låns, ingen belöning för lång och trogen tjänst. Men innan ni lämnar tillbaka dem - fatta beslut om en extrakongress i höst som Kriskommissionens Ardalan Shekarabi föreslagit, och låt då den nya partiledaren propagera för en färdriktning som vi sedan tar konkreta beslut kring. Det behöver vara på nåt tjusigt ställe, folk kan ta med sig matsäck. Skit i dansnumren och dekoren - låt oss jobba!

Eric Erfors beskriver en manual till partikongressen i Expressen och jag kallar mig själv för röstboskap i Aftonbladet idag.

Ab, Ab2, SvD, DN, DN2, GP, SVT, Ex, Nyhetskanalen, Peter Andersson , Peter Högberg , NetRoots och annat Intressant Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Har du verkligen sagt som AB skriver;
"– Det verkar vara fyra män som är aktuella, två utan hår och två med hår, säger Johanna Graf, oppositionsråd i Solna."
och nej,jag är Inte utan men tycker inte uttalandet (om sant) är så "snyggt" gjort!

Anonym sa...

Kan du inte föreslå på kongressen att det ska vara en till extrakongress nu i höst eller nästa år på våren.

Johanna Graf sa...

Extrakongress i höst - ja absoliut, det är ju det jag föreslår i inlägget!

Det där med hår och inte hår var mer en beskrivning av vilka kandidater som fanns kvar, ingen värdering alls! Jag själv har rätt stor näsa, och om någon beskriver mig som "hon den där med ljust hår och rätt stor näsa", så kan jag ju inte bli arg för det?

Anonym sa...

Håkan Juholt är ett utmärkt val och den socialdemokratiska valberedningen har gjort ett förstklassigt jobb under extremt svåra förhållanden.

- Peter Ingestad, Solna

Anonym sa...

Nu överdriver du allt, Peter Ingestad. Valberedningen har haft lite bryderier ja, men inte "extremt svåra förhållanden".

Och visst är Juholt ett okej val, men pretty fucking far från "utmärkt".

Jag skulle ha skrivit vad jag heter om jag inte visste att "Kraxpelax" är mest känd på internet för att spamma sönder folks bloggar med terapiskriven poesi...

Spiff sa...

"extremt svåra förhållanden" var dagens bästa..
Inga översvämningar, inga obotliga sjukdommar, en av världens starkaste ekonomier, ingen utlandsskuld att tala om och en stadigt minskad arbetslöshet är vad Sverige just nu lider av, och då är altså förhållandet extremt svårt för sossarna!? Det är inte utan att man undrar om "Krösamaja mentaliteten" är vänsterns näring...

Johanna Graf sa...

Jag gissar att "extremt svåra förhållanden" inte var ett uttryck för tillståndet landet, utan i partiet.