lördag, mars 12, 2011

Förändra samhället, bara inte partistyrelsen!

Flera partidistrikt kräver nu att fler än bara ordförande och partisekreterare bytts ut i partitoppen, rapporterar SvD. Bara det inte blir deras egna representanter, bör man nog tillägga.

Håkan Juholt var en av de första att ställa sin plats till förfogande efter valförlusten. Därefter krävde han att resten av partistyrelsen skulle göra detsamma. Som partiledarkandidaten som var "den enda man kunde enas kring" behöver han nu samla ett betryggande stöd om han vill genomföra de stora förändringar i organisationen, attityderna och politiken som behövs för att förändra bilden av socialdemokraterna.

Det bekymrar mig, för det skulle verkligen behövas större förändringar i partitoppen. Om en företagsstyrelse fått så dåligt resultat hade det inte varit nån diskussion, hela styrelsen hade fått gå direkt. Och det hade varit fullständigt otänkbart att styrelsen hade fått sitta kvar under upprepade bokslut med röda siffror.

Nu har ju valberedningen förvisso uppdraget att undersöka behovet av större förändringar än så. Men hur går de tillväga, dessa 11 ledamöter (ersättarna räknar jag inte, de har överhuvudtaget inte involverats i arbetet) som valdes på ett så kallat Förtroenderåd i december förra året?

Enligt den enkät bloggaren Gunilla Källenius gjort är det sätt varpå valberedningen undersöker förtroendet för ledamöterna i partistyrelsen närmast parodiskt: Valberedningen går helt enkelt tillbaka till distriktsstyrelsen och frågar om den fortfarande har förtroende för sin egen ledamot, som i majoriteten avfallen dessutom sitter som ordförande i nämnda styrelse.
Schysst sociogram man skulle kunna rita av den härvan! De 26 distriktsstyrelserna (DS) föreslår namn till förtroenderådsledamöter, som får rösta på ett färdigt förslag till valberedning, som tagits fram av i nära samråd med samma DS. Denna valberedning tar sedan fram förslag på namn till PS/VU i nära samråd med... just det, DS!

Den enda slutsats jag kan dra av detta är att man har byggt en ledningsstruktur som inte möjligggör oberoende kvalitetsgranskning. Det finns nog de som skulle velat fatta andra beslut, både gällande utnämningar och gällande politiken, men de sitter i så nära beroenderelationer med varandra att det utvecklats till en maratondans.

För det kan väl inte vara så illa att det inte finns personer med integritet och kompetens nog att hämta ur den 107 000-hövdade medlemsskaran för en förnyelse? Och nu menar jag förnyelse byggd på en seriös och grundlig omvärldsanalys och visonära och samlade politiska lösningar på nutidens och morgondagens utmaningar och möjligheter, i motsats till den slags förnyelse som jag tror Juholt menade när sa sig vara trött på ordet; förnyelse som ett desperat ord utan innehåll.

Av de bittra falangstriderna att döma tycks det finnas många som brinner för frågor som de benämner "vänster" eller "höger". Men detta brinnande engagemanget får inte trovärdighet förrän den dag de är beredda att avstå från sina uppdrag för sin övertygelses skull.

I första meningen i komgresshandlingarna jag fick hem med posten igår står det:
"Socialdemokraterna söker inte makten för maktens egen skull. Vi söker makten för att vi vill förändra samhället."
Nu är det upp till bevis som gäller.

Ett hopp i sammanhanget är att Håkan Juholt inte är känd för att delta i några kotterier och att han i motsats till de s k "höger-/vänsterfalangerna" står närmast medlemmarna.

Erik Laakso föreslår nya namn till partistyrelsen, däribland undertecknad. Men det lär inte hända, och själv ska jag ta ett uppehåll om ett drygt år, enligt min egen devis "var tredje mandatperiod ska man försörja sig utan politikens hjälp".

Andra som bloggat om valberedningen är Olssons tankar, Peter Moilanen, Ulf Bjereld , NetRoots, Sydöstran 1, 2, 3, Ab 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, Expr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, BLT 1, 2, 3, 4, 5, SvD 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, GP 1, 2, 3, 4, SVT 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, SR 1, 2, SMP Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , och annat intressant. Anybody´s place , Jämlikhetsanden Tack Martin Moberg för länkarna!

3 kommentarer:

anybody sa...

När jag läser det du skriver så inser jag att det är socialdemokrater som du, och de som tänker lika fritt som du .. som gör att väljare som jag fortfarande misstänker att partiet inte är dött utan att det brinner en klar, liten, låga någonstans långt inne.

Men varför är jag förvånad?? En människa med en Siames MÅSTE helt enkelt vara både klok och anpassningsbar, eller hur?

.. och hade jag bott i Solna så hade Siamesen varit helt avgörande vid ett allmänt val. ;-)

Nils Dacke sa...

Kan bara lyfta på hatten åt din integritet och gratulera dig till katten!

Johanna Graf sa...

Vad fina kommentarer, tack, jag blir verkligen jätteglad!