Jag pratade om det på lunchekot idag, jag pratar om det imorgon bitti på P1 Morgon och jag skriver det i Aftonbladet tillsammans med Björn Fries från Karlskrona imorgon: Vi kan inte vänta till 2013 med att slå fast en tydlig politisk vision inför valet 2014!
Vi måste fatta beslut om de principiellt stora besluten och vägvalen innan den utsatta ordinarie kongressen på hösten 2013. Om det sedan sker genom en extrakongress, en framflyttad ordinarie kongress eller rent av en jättelik nätkongress är mindre viktigt. Den nya kommunikationstekniken utmanar den representativa demokratins långsammare processer och går emot ett av fundamenten – att demokratiskt valda representanter kan göra mer informerade val. Men det är bråttom. Vi har alldeles för länge pratat ledare istället för politik.
Ska vi knacka dörr i två år till med sådan här katastrofala broschyrer?
Men i Ekot är avgående partisekreterare Baylan inte ett dugg bekymrad: Viktiga principella beslut ska visserligen kongresser ta, men politiken, den kan lika gärna partistyrelsen fatta beslut om, eller så kan man låta Förtroenderådet göra det.
Nej, Ibrahim Baylan, om Håkan Juholt ska få en schysstare chans än vad Mona Sahlin fick att söka mandat för en tydlig politisk linje så måste det sökas brett och demokratiskt bland medlemmar och medborgare och inte bland 26 stridande viljor i partistyrelsen. Partistyrelsen är ett rent representantskap som det är sammansatt idag och frågan är om inte VU också delvis är det. Det är synd, för jag tror inte Sverige styrs bäst av en Gott & Blandat-påse bestående av lika delar storstad, land, gammalt, nytt, höger, vänster och vad de nu kallar sig. Tänk om man resonerat så i en bolagsledning, det hade varit skrattretande.
Och förtroenderådet, denna demokratins blindtarm! Dess senaste parodiska tillställning var när valberedningen skulle väljas i december. Först fick de demokratiskt valda ledamöterna från hela Sverige se en lista med namn till valberedningen. Den hade satts samman i förväg av de 26 partidistrikten. Sedan förklarade Baylan att dessa i sitt arbete skulle lyssna på de 26 partidistirikten istället för till medlemmarna och väljarna. Och sedan blev det så. Basta. Där har ni demokratin i Förtroenderådet.
Det tycks vara få i partiet som förstår vad andra halvan av partinamnet "demokraterna" står för. Och de högst uppsatta partigängarna håller på att förtvina i innanförskap och fattar inte vad det är som ger ett starkt mandat i dagens samhälle. Socialdemokratin har fostrat svenska folket till självständigt tänkande, men begär total osjälvständighet av sina medlemmar, som förväntas överlåta de viktiga besluten till partistyrelsen. Om ett parti som säger sig sätta folkrörelseidealet högt inte lär sig att hantera åsiktsskillnader på ett konstruktivt sätt och klarar en öppen debatt om politik och mellan olika kandidater till uppdrag, ligger hycklarstämpeln nära, väldigt nära.
Läs även andra bloggares åsikter om politik, socialdemokraterna, extrakongressen 2011, demokrati, kongress och annat Intressant
7 kommentarer:
Hörde dig på radio nu på morgonen. Vill bara sägas att jag som gräsrot håller med dig. S saknar politik på många områden och måste ha en ny kongress under 2012....
/Henrik
Vem tänkte du rösta på som partiledare, förresten? ;-)
1. Tillhör du de nya högersossarna?
2. Varför ska man rösta på S om de inte skiljer sig speciellt mycket från M?
Tyvärr Johanna tror jag att tågen har gått för folkrörelser i traditionell mening. Jag har i långa perioder varit socialdemokrat och deltagit i låtsasrådslag vars förslag filtrerats bort inför partikongresser, där partistyrelse kört över rådslagen och kongresser sedan godkänt det hela och omvalt partiledning utan diskussion. Så t ex vid skatteomläggningen i början på 90-talet.
För fem år sedan gick jag åter med i partiet. Vid mitt första möte beslutades att lägga ner stadsdelsföreningen. Dess enda aktivitet de senaste året hade varit att uppvakta vid medlemmars jordfästning.
Jag tycker också du är inkonsekvent (det har man rätt att vara) då du i en annan artikel vurmar för experter men i denna värnar om medlemsdemokratin.
Nätdiskussioner kan vara värdefulla men de är inte särskilt demokratiska.
Henry
Sluta ny-kriminilasera folket med vansinneslagar som 0,2-promille på sjön !
en lag bl.a tillkommen på lögn som nu alla partier vägrar konfrontera.
Nej, håll er till maskrosor och ryss-sympatisörer, höjda bensinpriser behöver vi verkligen.
Trodde ni sossar verkligen att vi väljare inte fattade att höjda bensinpriser inte skulle dels öka matpriserna, en lastbil drar ca 4L/milen..
samt att det skulle driva på inflationen ännu mer.?
det räcker att ni på S med Mats Hult reade ut Birka Energi, nu sitter vi där och bli rånade av ett el-oligopol, tack så mycket !
Är inte helt insatt i hur valberedningen sköts inom S, är inte insatt i byråkratifrågor överhuvudtaget. Men är det inte representativt hur kandidaterna väljs ?
Hursomhelst så tycker jag det är tragiskt att allt lutar åt ett amerikanskt system. Det lutar åt att politik idag har blivit att förse "kunderna" med vad de vill ha, så att de blir nöjda. Du jämför själv en partiledning med ett bolag, en liknelse som finns överallt - AB Sverige tex. Jag tror det är ett misstag. Jag anser att politik inte är affärsidkande. Det är i första hand att staka ut en väg, en rikting.
Idag vill att allt ska vara lätt, roligt och enkelt. Dagens väljare har inget tålamod, de vill ha och de vill ha det nu. Annars: bort med er!
Ett trist, antiintellektuell inställning. Som barn. Men om alla nu ska ta eget ansvar så börja visa det då för böveln.
Idag går skattesänkingarna till utseende fixerad plastikkirurgi, sprit och allmänt festande, frossande. Samtidigt slår socialkontor igen, de som verkligen behöver blir satta på backen. Det är inte ansvar, det är en katastrofal härdsmälta.
Donald, det är ju just det jag säger: ska man kalla sig folkrörelse, måste man också leva upp till det. Nätdiskussioner är väl ungeför lika dmeokratiska som pratmöten med begärd talarordning i Folkets Hus?
Det där med kampanjorgansiation ko9ntra budskapsdriven organisation är knepigt. Det bästa är om folk kan göra så informerade val som möjligt, men i dagens snuttifierade mediavärld blir politik lätt till en vara som ska säljas med oneliners precis som öl eller tuggummi. Jag menar att vi alla, inte bara media, har ett ansvar för att föra diskussioner med varandra om viktiga saker. Om alla kloka människor lägger av och sjunker ner i TV-soffan och sköter sitt, då får vi det land vi förtjänar. Vad kan vi göra tillsammans?
Skicka en kommentar