lördag, oktober 11, 2008

Granbarkborren

Av outgrundlig anledning sitter jag och lyssnar på Naturmorgon i P1. Läser väl mest i tidningens ekonomisidor, men hajar till när jag hör följande röst från apparaten: "Vad mäktigt och märkvärdigt det känns att gå här i skogen och fundera över granbarkborren!"

Själv är jag mest förundrad över pengar. Pengars värde.

32 000 kronor. Så mycket har varje människa på jorden förlorat på börsraset sedan årsskiftet. Har jorden blivit fattigare på råvaror, uppfinningar och kunskap? Nej.
Kommer alla vara med och betala "skulden"? Knappast.

I veckan var jag banken för att höra mig för litet om läget (har Swedbank...). I båsen bredvid hörde jag hur människor fick tipset att realisera sina fonder och aktier, även om de nu gav förlust, för att spekulera i ytterligare börsnedgång och sedan köpa tillbaka dem. Något sådant "smart" handlande hade inte ens föresvävat mig. Även om jag kunde skulle jag aldrig komma på tanken.
Betyder det att jag hör till de stora förlorarna?

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nej! Fler femårsplaner och restriktioner..
Kommunismen har ju alltid lyst med sitt ekonomiska sinne.. Vad vill en socialist egentligen? Frihet eller kommunism?

Anonym sa...

Usch vad tråkig du är anonym. Har du ingen självkritik?

Jag kan dock inte låta bli att fundera på varför Jo lyssnar på Naturmorgon i P1. Var det inte sådant man lyssnade på när inga andra alternativ fanns tillhanda, dvs på den gamla monopoltiden. Kanske finns det en liten monopolsocialist ändå i J? I så fall har ju anonym rätt - även om han/hon naturligtvis inte förstår det.

M

Anonym sa...

Ingen är förlorare!
Den bästa personen i ditt liv ser du varje morgon i din spegel. Det är henne du skall vårda och vara rädd om. Förvissso är det hon som ställer till med allt i ditt liv. Hon äter upp din mat, dricker upp ditt rödvin och förstör alla dina pengar. Men....hon är aldrig någon förlorare och hon är din bästa vän. Glöm inte bort det i all villervalla som råder i vår erbarmeliga värld,
Kram från pappa B

Johanna Graf sa...

Tack för fina kommmentarer! Nja, jag lyssnar nog lika litet på radio med eller utan monopol eller fri marknad. Men P1 är faktiskt riktigt bra, för det mesta. Om manhar på P1 en hel dag och går omkring och lyssnar så lär man sig massor om saker man inte hade en aning om att man var intrresserad av. Granbarkborrar t ex...