måndag, oktober 06, 2008

Kortslutning hos Vattenfall

I februari fick jag ett brev. "Hej, vi kommer snart att kontakta dig för byte av elmätare". Det var Vattenfall som skulle byta ut alla mätare mot nya, moderna. Någon gång i augusti slog det mig att jag fortfarande inte hade blivit kontaktad och den gamla svarta bakelitmätaren fortfarande stirrade mot mig med sina tvivelaktiga ledningar utstickande. Var de inte till och med lindade i tyg, de där sladdarna?

Jag ringde Vattenfall. "Ooops, har vi MISSAT dig?" sa en vänlig man (vi kan kalla honom Thomas) som genast bokade en tid då jag skulle ta emot elmontören.

Som vanligt var det ett sådant där rundligt tilltaget klockslag som hantverkare använder sig av, med ett intervall på ett flera timmar, då jag förväntades var hemma från jobbet för den händelse att montören skulle dyka upp. Det gjorde han inte.

Jag ringde och skällde på Mona*, som förstås inte kunde hjälpa att den där karlen inte dykt upp. Men hon bokade ett nytt datum, den här gången med bara en timmes intervall då jag behövde vara hemma och passa hantverkaren. Som förstås inte kom.

Ny kontakt och ny tjej, Sofie, som bad så HEMSKT mycket om ursäkt (även hon oskyldig förstås) och bokade en ny tid. 07.45 prick. Det är nu en timme sedan, och ingen elmontör har kommit.

Stackars Ida, som nyss fick ta emot min mycket syrliga röst i telefonen. Hon bad också så VÄLDIGT mycket om ursäkt och lovade att imorgon, då kommer han! Och jag får bestämma precis vilken tid jag vill att han ska komma.

Vill och vill. Det har jag velat länge nu. Imorgon bitti kl 08.30 vet jag. Återkommer med rapport då.

* Mona är hittills min personliga favorit, för hon skickade två biobiljetter som plåster på såren.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Nathalie Sundesten Landin sa...

Man kan ju tro att du bor i eländig terräng, att det är krångligt att hitta. Otroligt!

S R LARSON sa...

Har du sett Seinfeld-avsnittet da kabel-TV-killen vill ha tag i Kramer...?

Anonym sa...

Men jag tror inte att det beror på terängen utan på att Johanna är så lättmissad i största allmänhet. Man märker henne inte... för hon säger ju inte ifrån... hm. Eller NOT
Nä sanningen att säga är jag väldigt tacksam över bevis för att jag inte är en unikt besvärlig kund.
Om du vill ha sällskap i moment 22 kan jag rekomendera Lundströmskans senaste inlägg om hennes samtal med Telia. Eller påminna om gången då jag (sedan Telia - nykomersialiserat och uppdelat i förtitretton olika subbolag - misslyckats med att - trots 9 veckors föranmälan inte lyckats koppla in min telefon) satt 3 timmar i telefon med Telia och slutligen - efter att ha kopplats vidare 7 ggr hamnade hos någon som inte visste hur man kopplade vidare utan bad mig ringa upp (Telia) igen och stå i kö för att komma rätt. Det visade sig några veckor senare att det inte var så enkelt som att koppla in mig. De hade nämligen missat att det byggdes hela kvarter OCH därför missat att beställa en hel växel - med månaders leveranstid.... Leve marknaden!!!!

Johanna Graf sa...

Här är slutet på historien: Idag (tisdag) kom så slutligen en elmontör, från ett sub-sub-underleverantörs-företag. Han berättade att Vattenfall kontrakterat företaget han jobbade åt för att göra alla de "glömda" jobb som den första underleverantörern "glömt" under den Stora Mätarbytesperioden i våras. Mums med pengar för hans företag förstås, att jobba på avrop så där. Men inte ng med det; de bokades via ett ytterligare underföretag, som hade som enda uppgift att sköta just - bokningarna. Kunderna fick alltså ringa till Vattenfall och säga "Hej, jag tror ni har glömt mig i det stora mätarbytet!" varpå Vattenfall ringer till Bokningsföretaget, som i sin tur ringer till Under-Elmontören. Som på en dag får in 90 bokningar. PÅ tre killar. Så det går naturligtvis inte, särskilt som företaget är stationerat i Göteborg och har en viss restid. "Något har visst klickat i kommunikationen" som de sa i Vattenfalls kundtjänst (ett ytterligare under-företag!)när jag ringde och klagade. Ja, klickat var ordet, sa Bull. Kanske det inte är en sådan toppenidé att lägga ut varenda liten sektion av företaget på underentreprenörer?

Anonym sa...

Jo, det är visst en toppen ide när man betänker att vattenfalls rörelsevinst var 6 316 miljoner kronor för kv2 i år,att kunderna sen är överkörda är en annan historia.

VH/ P

Anonym sa...

Fast sub-sub-underentreprenören dök ju faktiskt upp...

Hur länge hade sub-sub-elmontören haft kännedom om uppdraget, tro?

S R LARSON sa...

Har i USA lagger de ut kundtjansten pa telefontjanstforetag i Indien. Hade problem en gang med DSL-forbindelsen som Verizons kundtjanst i Indien pastod fungerade utmarkt. Nar jag insisterade att den inte fungerade foreslog de att jag skulla vanda telefonsladden. Jag fragade vilken skillnad det skulle gora och de forklarade att alla telefonsladdar bara skickar signalen ena vagen at gangen. Jag bad att fa tala med en amerikansk kundtjanstrepresentant och fick sa smaningom fatt i en kvinna som sa sig inte kunna gora nagonting alls. I det laget hotade jag med advokat och stora tidningsrubriker eftersom jag drev konsultfirma hemifran och var beroende av internet. Da skickade de over en av sina egna tekniker. Teknikern konstaterade att ingen DSL-signal gick fram och ringde sedan till sin egen arbetsgivare for att bekrafta att jag hade ratt. Han var tvungen att anvanda min telefon eftersom hans Verizon-utstallda mobiltelefon inte fungerade... Efter 40 minuter i telefonko kom han fram och blev upplyst av sin tekniker-kundtjanst i Indien att han hade fel. I det laget sa teknikern till indiern att han tankte rekommendera kunden (mig) att byta internetleverantor. Sedan ringde teknikern, vid det har laget fardig att saga upp sig, till sin chef pa chefens privata mobil. Efter att chefen skallt ut honom for tilltaget berattade teknikern om Indien-samtalet och att han tankte rekommendera mig att byta firma och att han gav blanka tusan i om han blev uppsagd. Da blev tonen genast mjukare. Min DSL kopplades pa en halvtimme senare.

En fransk slakting berattade att franska firmor lagger ut kundtjansten till Marocko, med liknande resultat.