fredag, oktober 03, 2008

Våga vägra bulle


Det är mycket att stå i på lördag. Om lobbyisterna var framgångsrika i sina försök att styra mitt liv, skulle jag demonstrera för djurens rätt, äta kanelbullar och fälla en tår över det taskiga företagsklimatet på lördag. Då är det nämligen, förutom Kanelbullens dag också Djurens dag och Den Nya Välfärden vill få oss att minnas den tveksamt framgångsrika 4 oktober-rörelsen. Nu gör de lyckligtvis inte det, så jag ska hem till vännen P och titta på RomComs och dricka upp hans Brysselsprit istället.
Man kunde tro att lobbyisterna nått vägs ände med temadagar som Kanelbullens Dag och annat larv, men nej då! Läser man hela listan över alla dessa temadagar, blir man förundrad. Fruktens Dag, Handduksdagen, Vaginadagen och Vänsterhäntas Dag är bara ett par exempel.
Än mer förundrad, om än inte särskilt förvånad, blir man när man läser historien om hur Kanelbullens dag kom in i almanackan. Magasinet Filter berättar om hur lobbybullen kom till. Det var margarin- och jästbolagen ihop med sockertillverkarna satte och kuckilurade fram att oktober var en månad utan festligheter, litet våtkall och mörk, och att svenskarna nog var villiga att inse behovet av att piggas upp. Mer underligt är att Almanacksförlaget så villigt gick på tricket. De förklarar införandet av Kanelbullens dag i almanackan den 4 oktober med att det var ett folkligt tryck som avgjorde. Jo, morsning...

Men nu är den här. Pressbyrån annonserar med att det är "Lördag hela veckan" och på CoffeeHouse har de haft bilden här ovanför uppsatt ända sedan i måndags.
Det låter ju så himla mysigt det där med bulle. I mormors kök, med ett glas mjölk till. Det vädjar verkligen till barndomsdrömmen och den efterlängtade trygghetskänslan. Så opolitiskt, så ofarligt. Ingen tvetydig chokladboll, utan en hederlig svensk kanelbulle. Klart vi ska köpa... eller hur? Nej, jag vägrar. Blir motvallskärring bara vid tanken på hur Jästbolagets VD satt på Margarinbolagets kontor ihop med DanSukker´s PR-Nisse och kokade ihop hur de skulle fjärrstyra mig.
Våga vägra lobbybullar säger jag bara. Bara därför tänker jag istället frossa i ruccolasallad... eller nåt.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Helt rätt. Det är du och jag som kommer slåss mot propagandan i tredje världskriget.

Anonym sa...

Vem har sagt att man måste köpa sina kanelbullar? Baka själv. Inte för att det är Kanelbullens dag, utan för att det är så gott med hembakat. :)

Anonym sa...

Ej att förglömma är stora bullrunkardagen på måndag! Ett ypperligt tillfälle att glömma den gråkalla hösten för nån minut, då den kladdigaste bullen ska koras!

Morfar Lasse sa...

...jag har en fördel. - Kanelbullar säljs inte där jag bor.
Däremot så är det "Fiestas Patronales en Honor a la Virgen del Rosario" nu i helgen. Det innebär en stor gatufest, tävling i Paella, kyrklig prosesion samt karnevalståg med "maskerad".

Helt fantastiskt

Emma sa...

Snubblade in hit och vill bara lämna lite fotspår efter mig :)

Anonym sa...

Hmm, jag kanske redan är en katttant då. Fast jag har ju ingen grå yllekofta. Och ingen katt heller för den delen. Så där sprack det nog. ;)zf

Anonym sa...

http://www.doktorspinn.se/2008/10/04/temadagshelvetet/