måndag, oktober 27, 2008

Dagens ord är tradition

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp) är pressad. Andelen kvinnor i börsbolagens styrelser minskar och Sverige halkar efter EU när det gäller kvinnligt företagande och chefskap.

I en radiodebatt med en kritisk Claes Borgström, vår ex-Jämo, i Morgonekot var hon dock motståndare till att ta efter vårt grannland Norge, där den införda kvoteringen blivit något av en succé. På frågan om hur hon då istället ville tackla problemen med den minskande andelen kvinnliga chefer:
- Vi fortsätter enligt den tradition vi alltid jobbat.

Kommentaren ringde länge i min skalle. Så urbota dumt sagt... Nästan som.... som en...kristdemokrat. Just det! Det var ju från Göran Hägglund jag hade hört de där orden alldeles nyligen: - Äktenskapet mellan man och kvinna är en tusenårig tradition. Därför finns ingen anledning att ändra på det.

Traditioner är till för att bevaras alltså, oavsett hur korkade, ineffektiva eller orättfärdiga de är. Tradition, sa Bill. Tradition var ordet, sa Bull.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

S R LARSON sa...

" Norge, där den införda kvoteringen blivit något av en succé."

Med andra ord: Inkomstskatten ar en succe for att den har okat inkomsterna till statskassan. Lagen om registreringsskyltar pa bilar ar en succe eftersom den har okat antalet bilar med registreringsskyltar.

Ska vi infora kvotering baserat pa etniskt ursprung ocksa? Kanske blondiner borde kvoteras in i politiken? Eller ut? Vi kan kvotera Volvo-agare ocksa. Eller folk fodda i Kalmar.

Mattias Lönnqvist sa...

Kvoteringen i Norge är succé i den meningen att den ökat antalet kvinnor i börsstyrelser, men det är kanske inte så oväntat att en lag som tvingar börsbolagen att ta in fler personer ur en viss kategori också leder till att den kategorin ökar.

Det är ungefär samma sak som att sänka hastighetsgränsen på alla vägar till 50 och sedan jubla över succé för att snitthastigheten på landets vägar minskat.

Johanna Graf sa...

Eh...och vad är ert förslag till alternativ? Fortsätta enligt det traditionella arbetssättet?

Mattias Lönnqvist sa...

Om de enda två alternativ som finns är "fortsätt exakt som idag" och "50-50-kvotering" , ja, då är det första alternativet bättre.