onsdag, oktober 08, 2008

En ny nyans av svart


Orden svart+september har vi hört i många tonarter senaste tiden. Svart verkar dessutom finnas i många nyanser. Uttrycket "Vargen kommer" dyker upp i min skalle när tidningens näringslivsdel med allt större och (mörk)svartare typsnitt skriker ut ord som NATTSVART MÅNDAG.

Rena natta är det också att jag denna morgon inviger vantarna för vintern. Den dagen på året är aldrig kul. Det känns på något vis som om man med den lilla handlingen ger upp hoppet om värmen för alltid.

Men det finns de som har det värre. I Solna Forum, ett slags reception i stadshusets där jag jobbar, sitter två damer och svarar på allmänhetens frågor om kommunens tjänster. Det är bara det att invånarna tycks ha en väldigt vid syn på vad som är kommunens service och tjänster.

Under de två minuter jag stod vid damernas disk och väntade igår morse, denna mörksvarta vantmåndag, tog de leende emot ett dynglass med befallningar av typen "En SL-biljettremsa, tack!", "Kan jag få skatteblankett 212:14" och "Skulle det inta vara extrapris på bananer idag?"

Nej, OK, det sista var lögn. Men allvarligt, hur kan man vara både vuxen och medelålders och på fullt allvar tro att kommunen är både kiosk och Skatteverk? Och hur orkar damerna i receptionen le, varje dag, året runt? OK då, de ler väl inte sådär jättestort, men ändå! Jag hade tamigsjutton begått antingen mord eller harakiri inom loppet av fem minuter.

Tror banne mig att jag ska ta på mig vantarna och ge mig ut i mörkret och köpa en blomma till dem.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Johanna, testa och sitt i snabbköpskassan en dag får du se hur det är.... pallar du några timmar, eller blir det mord eller harakiri även där inom några minuter....?

Så är det i serviceyrken...

Kunden har alltid rätt!

Johanna Graf sa...

Nej, jag skulle nog inte det. Förmodligen skulle jag få sparken redan första dagen, efter att ha tryckt upp något olämpligt objekt eller ord i nyllet redan på den 10:e kunden som klagade.