tisdag, oktober 28, 2008

Jag skäms

[UPPDATERAD]
På kommunfullmäktige igår kväll fanns varken Superpaket eller Kinderegg. Däremot tonvis med gammal, trött härskarteknik. Att tonen kan vara hård i sakfrågor har jag ingenting emot, tvärtom. Men att konsekvent nedvärdera unga tjejer, speciellt om man är man och äldre, det är så erbarmligt lågt att jag skäms, å hela fullmäktiges och alla politikers vägnar.

Jag ska förklara. Igår hade vår riksdagsledamot Maryam Yazdanfar(s), ställt en fråga till kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (m) om hur kommunen skulle jobba med sitt trygghetsarbete, bl a i samband med fotbollsmatcher, nu när polisen fått minskade resurser. Hon var inte ensam i sin oro för följderna av nedskärningarna, i augusti gick även Rikspolischefen Bengt Svenson ut med liknande oro i ett brev till regeringen, något som får ses som rätt extraordinärt.

Men svaret från Solnas högsta ansvariga politiker Lars-Erik Salminen (m) började så här: Jag förstår att Maryam vill lägga sig i hur polisen organiserar sig. Därpå följde en drapa om hur polisen under Thomas Bodströms ledning hade en ekonomi körd i botten. Den tidigare regeringens "oansvariga politik" hade dessutom "lett till haveri inom polisväsendet". Kommunstyrelsens ordförande förnekade totalt att polisen under den nya regeringen fått minskade resurser. Tvärtom hade den moderatledda regeringen gjort en "rekordstor satsning" både på polisen och på rättsväsendet. Sedan avslutade han svaret med följande ord: "Jag tror att de flesta, även du Maryam, kan skriva under på att staden är både välskött, snygg och trygg."

?????

För det första: Varför detta underliga tilltal? OM man prompt vill använda personligt tilltal mitt i en mening, (jag tycker att det låter nedsättande), varför då inte använda hela namnet?
För det andra: När man får en fråga om hur staden ämnar bedriva sitt trygghetsarbete, så svara för sjutton på den och kasta inte vilt med en massa politiska pajer och floskler. Det förlorar alla på; debatten, politikerkollektivet som helhet, de medborgare som äventyrs skulle få för sig att lyssna, men mest den som kastar!
För det tredje: Det är en MINDRE god idé att när man får detta påpekat för sig fortsätta i samma anda. När Maryam Yazdanfar hade påpekat att det var en härskarteknik att kalla kvinnor vid enbart förnamn, och dessutom i ett nedsättande sammanhang, så fick kallades hon snabb följd av flera (manliga) (moderata) debattörer för "Maryam", "känslig", och sist men inte minst "Fru Eliasson". (Eliasson är hennes mans efternamn...)

Jag skäms för Solna kommunfullmäktige. Vi som engagerat oss i kommunalpolitiken har alla gjort det för att vi vill ändra på saker och ting till det bättre, enligt det samhälle vi har idéer och drömmar för. Varför då komma med näpsande, slängiga svar på berättigade frågor? Varför tala till sina medmänniskor i en så otroligt nedsättande ton?

Är det extra illa i just Solna? Något får mig att tro det. Senaste tiden har jag surfat runt och lyssnat på websända fullmäktigesammanträden från andra kommuner, mest därför att jag ville kolla tekniken inför ett eventuellt införande av websända möten i Solna. (den styrande moderatmajoriteten brukar hävda att vi är en framtidskommun, men på demokrati- och teknikområdet ligger vi verkligen efter...) Ingen annan stans har jag hört den råa och ohjärtliga ton som jag hör i Solna. De kanske är bäst att lägga ner det där med websändningar. Såg Solnaborna hur deras förtroendevalda beter sig i kommunens högsta beslutande organ skulle de förmodligen få sådan avsmak att politikerföraktet nådde nya, oanade nivåer.

[UPPDATERAD]
Debatterade detta med Lars-Erik Salminen på Radio Stockholm idag. Lyssna HÄR
(inslaget ligger 21 minuter in i programmet)


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om
,, , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Mer att skämmas för...

Rekordökning av hushållens inkomster.

Men gapet har aldrig varit större mellan dem med lägst inkomst och dem med högst inkomst, skriver SCB.

Orsaken till den kraftiga inkomstökningen är ökade inkomster från arbete och kapital samtidigt som skatterna har sänkts.

Arbetslösa, studerande och förtidspensionärer har haft en betydligt sämre utveckling. Förra årets skattelättnader för dem som har jobb ökade på skillnaden ännu mer.

Höginkomsttagarna rycker ifrån ytterligare. Skillnaderna mellan hög- och låginkomsttagare har inte varit större sedan mätningarnas start.

Men det finns vissa som tycker att det är en utveckling åt rätt håll... de är dessa vi måste få bort från maktens korridorer.