Personval är inget jag just nu skulle vilja se mer av i Sverige. I alla fall inte direkta sådana, som i USA. Snart är det november, då alla kongressmän står inför återval och vem vill då skylta med att man använt skattebetalarnas pengar till att rädda finansmännens misstag?
Inför valet att rädda världsekonomin men förlora sina personröster, eller säga Hell no! som tuffa cowboys, väljer fortfarande över hälften av kongressledamoterna det senare. Skrämmande.
Även i Sverige är det sturska toner. Anders Borg och de borgerliga ledarskribenterna trumpetar i munnen på varandra om hur löjliga socialdemokraterna är som målar fan på väggen och kräver blocköverskridande samtal om läget i finanssektorn och dess påverkan på den den svenska ekonomin.
Men med facit från nittiotalet, då Mona Sahlin (hon som enligt Reinfeldt "inte förstår sig på ekonomi") och hennes kamrater kallades in för krissamtal när läget redan hade gått totalt över styr, är det kanske inte så konstigt att Thomas Östros tycker att man borde sätta sig ner och diskutera läget nu. Socialdemokrater är ju inte direkt kända för att vara lättsamma och svajiga i ekonomiska spörsmål, utan tvärtom erkänt ansvarstagande och bra på att hugga i vid årorna i jobbiga ekonomiska lägen.
Det är löjligt att kalla en sådan utsträckt näve för "muller från tomma tunnor", som en grälsjukt nervös ledare i SvD gör idag. Sådana brösttoner kan, gud förbjude, de borgerliga tuppfäktarna få ångra förr än vi anar. Precis som kongressledamöterna.
Gud, det är en svajig värld och jag litar inte på varken kapten eller rorsman.
Dessutom har jag bolånen i Swedbank...
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om ekonomi, svensk ekonomi, amerikanske ekonomi, kris, finanskris, krisen i finanssektorn, USA, val, USA-val, kongressledamöter, kongressen, november, Anders Borg, Thomas Östros, utsträckt hand, nittiotalskris, Mona Sahlin
1 kommentar:
Fast det spelar faktiskt ingen roll för dina banklån om Swedbank skulle gå i konkurs; ditt lån skyddas nämligen av konsumentkreditlagen.
Risken att få sitt bostadslån uppsagt i förtid finns bara om man missköter betalningarna eller om värdet på säkerheten (som oftast är bostaden) sjunker kraftigt i värde. Det var detta som många råkade ut för i början av 90-talet då värdet på deras bostad sjönk till en lägre nivå än vad lånen låg på och då de inte hade andra säkerheter.
Inte heller blir du av med dina pengar (så länge som du inte har mer än 250.000 på en och samma bank) eftersom dessa skyddas av insättningsgarantin.
Det finns dock några undantag från insättningsgarantin, och detta kan man läsa om här: http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/bankforsakring/artikel_746575.e24
Däremot är givetvis aktieägarna rökta om Swedbank konkar, men det är en medveten risk som man tar när man köper aktier.
Sedan kan det vara värt att notera att Sverige har en stark ekonomi och inte har samma problem i den finansiella sektorn som Usa har. Visst kan även Sverige drabbas hårt, särskilt om hela finanssektorn skulle rasa ihop, men det finns ingen anledning att förbereda krisplaner för detta redan nu.
Skicka en kommentar