måndag, mars 08, 2010

24 år till jämställdhet i Solna, och 51 år till jämställda familjer

Det känns rätt långt till jämställdhet i dagens Sverige. Går det i dagens takt år det 51 år kvar tills pappor tar full del i sina barns uppväxt. Och det är sex val eller 24 år kvar tills Solna får en jämställd kommunledning om (M) tillåts sitta kvar bakom ratten.

Kd: s hemmafrubidrag har slungat invandrarkvinnor tillbaka till århundradet i länderna de kom ifrån. Maud Olofsson (C) lovade varannan damernas efter valet, men har nu abdikerat och tycker att vår konsumentkraft ska fixa jämställdheten i börsbolagens styrelser. Nyamko Sabuni (Fp) tar så många druckna snedsteg på jämställdhetstrappan. Ja t o m Gudrun (F!) försöker nu sälja jämställdhet med hjälp av sex och dans i TV.

Att det dock är moderaterna är det parti som har det största problemet med jämställdheten behöver man bara se på skillnaden mellan manliga och kvinnliga väljarsympatier (eller lyssna på Reinfeldts senaste sockrade tal om undersköterskor) för att förstå. Riktigt hur desperata de är förstår man när man ser på ökningstakten i deras jämställdhetssträvanden. På partisekreterare Schlingmans ritbord går jämställdheten nämligen i ett hisnande tempo, från "vi väljer kompetens framför kön" 2006 till 40 procentsmål 2007 och full jämställdhet 2009. Idag för ett år sedan lovade Sir Vääs nämligen högtidligt att (M) 2010 skulle ha hälften kvinnor på valbar plats.

Med tanke på hur pinsam potatis detta uppenbarligen är för högsta partiledningen, funderar man ju på varför detta budskap inte har nått deras lokala kommunledningar. I Solna, tio minuters väg från Rosenbad, är inte ens var tredje moderatledamot i kommunfullmäktige en kvinna. I kommunstyrelsen är det ännu värre - alla de ordinarie ledamöterna är män. Moderaterna har inte en enda nämndordförande som är kvinna, och naturligtvis inga kommunalråd. Detta kan tolkas på två sätt. Antingen att kvinnorna inte tillåts komma fram, eller att moderatkvinnor konsekvent är mindre kompetenta än sina manliga kollegor.

I förra veckan presenterade (M) i Solna sin lista på kandidater till kommunalvalet. Av dem är bara 20 av 61 kvinnor, inte ens 30 procent. Förra listan innehöll 18 kvinnor. I den här takten tar det 6 val till innan Solnamoderaterna blir ett modernt, jämställt parti! Deras maktstruktur påminner mer om en bruksort på 50-talet än den som människor i en modern storstad betraktar som självklar. Dessutom präglas deras praktiska politiska arbete i fullmäktige av en närmast kompakt manlig dominans. Två av tre nya kvinnliga kandidater på moderaternas Kf-lista har hoppat av efter halva mandatperioden. Jag kan på mina fingrar räkna de tillfällen jag sett kvinnliga moderater gå upp i talarstolen.

Och man lugnt konstatera att de där undersköterskorna lyser med sin frånvaro på listan, bland titlar som överdirektör, diplomat, ambassadråd, civilingenjör och friherre.

Här är en tidigare rapport från gubbhyllan Solna.

Roligare känns det att läsa om alltid lika fräscha (i skallen alltså) tvillingfarsan Carlos Rojas, som dragit i gång Klart jag ska var hemma-kampanjen, där pappor uppmuntras att bidra till att snabba på utvecklingen mot ett jämställt föräldraskap. Det behövs, för dit är det nämligen 51 år! Mer än dubbelt så långt som till jämställdheten i Solnas kommunfullmäktige alltså. Av 480 dagar tar män ut 22 %, eller ungefär 4 av de 20 månaderna.

På kampanjsajten kan man testa hur man som man skulle se ut som gravid genom det lilla programmet Gravidolizer. På bilden nedan syns kommunstyrelsens ordförande i Solna Lars-Erik Salminen. Han är är inte gravid och kan ta pappaledigt, men man kanske kan sätta sitt hopp till den blivande Solnabon till höger om honom...? :-)
Anna Dahlberg på Expressen skriver träffande om Alliansens akilleshäl Jag deltar i dag i bloggstafetten 100 år av kvinnokamp. Många bloggare på detta tema idag: Ilona från vänstern, Hanna Victoria som är jurist, Ida från Borås, Christian från Grön Ungdom ,liksom även Anders och Maria . Förstås deltar också våra tre partiledare, liksom Peter i Högbergs tankar, Ilse-Marie med sitt hjärta rött, HBT-sossen Alexandra, Trollhare , och Johan från Norrtälje. Mera på temat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Johanna, om du kallar Per Schlingman "Sir Vääs" på sånt där manligt härskarteknisätt vad tycker du att dina motståndare ska kalla dig? "Häxan Surtant"? http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4xan_Surtant

Anonym sa...

vill påpeka och lägga till att inlägget ovan, även om det är med glimten i ögat, är riktat till alla politiker! Vi vill ha saklighet och ni behöver inte förlöjliga varandra. Det leder bara till att vi tröttnar. Synd på en annars kul blogg som denna tex. kan göra att man inte vill läsa mer från er politiker som går över styr. annars jobbar ni på och gör ett bra jobb allihop i Solna!
jobba på men skippa påhoppen

Johanna Graf sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johanna Graf sa...

"Häxan surtant" den var ny, den ska jag tipsa mina barn om! :-)
Hemma brukar jag annars gå under namnet hushitler. Jag har också blivit kallad betydligt värre saker kan jag säga. En galen pojkvän väste "Feministfitta!" och spottade på mig när jag varit på ett tjejevent dit han inte var medbjuden. Och i politikens korridorer får man både heta och kallas värre saker än häxa och surtant, tyvärr.

Trots det är jag nog glad och på bra humör för det mesta, men ibland kan jag bli jävligt trött och förbannad på den totala bristen på moderata kvinnor som kan öppna munnen i kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen, och nu tyckte jag att fler behövde få insyn i detta problem. Observera att detta inte är nåt allmänt gnäll på motståndaridan. Folkprtiet, Kd och Centern har flera kvinnor som inte tiger i församlingen!

Det behövs politsk konsumentupplysning i den här frågan. Jag tror inte unga smarta storstadskvinnor skulle acceptera ett sådant mossigt parti om de visste hur det såg ut.

Spiff sa...

Mer bjäfs om att "allt är borgarnas fel" och det här börjar likna skit Johanna!
I världens mest jämställda land kan inte ännu mer jämställdhet vara absolut högsta prioritet.
Vi har betydligt fler allvarliga frågor som är viktigare i dagsläget än det vi faktiskt är bäst på, eller hur!?
Miljöpartiets utvecklingsfientliga hållning och kommunisters negativa syn på företag och företagare t.ex...
Hur de skyhöga skatternas negativa inverkan på ekonomin, jobben och pensionerna tycker jag är viktigast!

Johanna Graf sa...

Ha ha Spiff, den var bra! Har du gått debattskolan del 1, eller? "Abu Graib – vad är det i jämförelse med Auschwitz?”
Debattskolan, del 1 – om jämförelser

Jämförelser är ett av de viktigaste debattvapnen och odlas i många former. Många av dem innebär att man trollar med proportionerna. Vanligast är jämförelser med något större.

Vi tar loven av motståndaren genom att jämföra hans löjliga problem med verkligt elände.
...
Fast du missade att du måste jämför med nåt STÖRRE...:-)

Spiff sa...

Ledsen Johanna, men jag har aldrig gått i ett partis ledband. Inte heller deltagit i någon "kurs" ämnad att smutskasta eller skylla allt på någon annan om jag inte mäktar med mitt eget ansvar, eller ställningstaganden!

Det blir bara såå "lamt" när du försöker skylla allt på "dom andra.." jämt.

Stå för dina egna åsikter och projicera inte allt på "moderaterna", och framför allt, våga även erkänna/stå för kostnaden/baksidan av dina "ideologiska" käpphästar...

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Hur jag än surfar så råkar jag ramla på denna Graf. Denna Graf skriver bra och visst är Sverige inte så jämställt som det sägs. Det är bara att se på idrotten tex. Damerna får alltid minst och sämst när det gäller träningstider, utrustning mm trots att damerna många ggr är betydligt mer framgångsrika internationellt. Man skäms också lite som man över att lönerna för samma arbete fortfarande skiljer. Det borde varit åtgärdat igår. Det finns ganska många andra exempel. Men det finns ett område där det omständigheterna är motsatta och det är vårdnaden av barn vid skilsmässa. Som pappa är man i ordentligt underläge här! Jag har egna erfarenheter av detta och trots att jag bor i ett litet samhälle känner jag flera som har liknande erfarenheter. Detta måste också ändras på om det ska råda verklig jämstlikhet!