Men samtidigt som det är sant, så är det ju skitfarligt om allt färre väljare orkar bry sig om att förstå ekonomisk politik.
Fast jag fattar att folk lätt ger upp när de läser olika tyckares tolkning av statistiken...
Å ena sidan "Kolla, Sverige halkar efter som fan" å andra sidan (Och här skulle jag klippa in regeringens kommentar till de dystra siffrorna, eller åtminstone nån betydande högerbloggares, men det är i det närmaste totalt tyst på den högra läktaren i den här frågan. Det enda jag hittar är en kommentar från MUF:s vice ordförande André Assarsson som jag först tror är ett skämt: Det är inget annat än "LO:s ondskefulla regelverk som spökar".
En sak som är skum är i så fall att Sverige just nu, när varken (S) eller ännu mindre LO har något att säga till om halkar efter så kraftigt i OECD:s välståndsliga. Ekot rapporterar:
"Sverige är ett av de länder som klarat sig sämst genom den ekonomiska krisen. Det visar den senaste upplagan av den så kallade välståndsligan från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD."
Och enligt dagens rapport från Eurostat visar alltså Sverige, i motsats till andra nordiska länder, inga tecken på återhämtning, utan snarare en ökande negativ tillväxt.
Det som är riktigt bekymmersamt är att Eurostat även tidigare har varnat för att just Sverige kan vara det land som har längst väg att gå tillbaka till någon form av normaltillstånd. Det som skrämmer mig mest är om boräntorna stiger kraftigt inom kort. Vad händer då med köpkraften? Gissar att städerskan är en av de första sakerna man drar in på.
Alliansfritt Sverige tycker inte det är konstigt när Sverige styrs av en regering som tycker vi ska städa oss ur lågkonjunkturen. Och Fredrik Olovsson kallar ekonomin bakhal.
En sak kan man iallafall konstatera: Reinfeldt är bra bakslug när han skyller Sveriges motgångar på att vår export är en så stor del av vår ekonomi och att det är den som tappat så mycket order osv. Fredrik, jag vet att det inte är din och regeringens starkaste gren att kolla fakta innan ni uttalar er, men det där stämmer inte. Svensk export har snarare klarat sig bättre än andra och när det gäller exportberoende ligger vi, enligt Eurostat och Svenskt Näringsliv, i mitten av de europeiska länderna.
Det känns som om vi har viktigare saker att diskutera än städavdraget, som står för en liten, marginell, bidragsfinansierad del av svensk ekonomi. Ändå är det denna skitfråga som dominerar mediadebatten, inte hur vi skapar fler uppfinnare och skarpa hjärnor som kan göra Sverige konkurrenskraftigt i kunskapsekonomin. Dagens Arena ställer de två enkla, självklara frågorna som få journalister hittills klarat att ställa: Vilken bransch skulle inte expandera och ge fler jobb om den subventionerades så kraftigt? Och hur kan vi bättre än nu använda pengarna för att stimulera nya jobb?
Ja, hur har städavdraget stimulerat Sveriges ställning i den internationella välståndsligan? Ingen vet exakt, men att det inte är mycket, så mycket är säkert. Heder åt DN som iallafall i EN artikel skriver som det är:
"Det enda man med säkerhet kan slå fast är hur många som nyttjat skatteavdraget samt hur mycket pengar Skatteverket har betalat ut. Alla andra siffror blir gissningar och antaganden. Politikerna slänger sig med siffror som de egentligen inte har belägg för. Ingen riktig forskning om rut-avdragets effekter har någonsin genomförts i Sverige."
Tack DN! Det är ta mig sjutton inte OK när Sveriges statsminister och näringsminister ogranskade får svänga sig med felaktiga siffror på bästa sändningstid. Sverige har inte bara blivit kallare, utan även slarvigare med Alliansregeringen. Ursäkta röran, vi bygger om Sverige!, typ. Jag vet inte vilket som känns mest oroande.
Aftonbladet skriver Hellre sjukvård än pigavdrag, Östros kommenterar , och annat intressant Läs även andra bloggares åsikter om politik, regeringen, socialdemokraterna, Reinfeldt, Maud Olofsson, Östros, lågkonjunktur, krispolitik, jobb, jobbpolitik, arbetslöshet, ekonomisk kris, krishantering, Eurostat, statistik, val 2010, valfråga, Sverige halkar efter, ungdomsarbetslöshet, RUT, städavdrag, hushållsnära tjänster, mediagranskning, granskande journalistik, ljuga, media
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar