lördag, mars 27, 2010

Skulle du köpa en begagnad bil av denne man?

Solna befinner sig nu i ett läge där vi står med kommunkassan i pant i ett kommersiellt riskprojekt vars affärspartners utreds för mutbrott, där vår egen representant tagit "ledigt" på obestämd framtid, där alla Solnabor utom en, kommunstyrelsens ordförande, saknar demokratisk insyn och där stadens finansiella risk trots revisionskritik ännu inte blivit utredd och - sist men INTE minst - där ägarna varav Solna stad är en, struntar i vårt eget hemmalag AIK!

Vad gör kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen i detta milt sagt prekära läge?
Jo, han sätter sig och skriver en debattartikel på Dagens samhälles hemsida, där han ifrågasätter Luleås hockeyarena!

UPPDATERAT
Denna text skrevs i lördags, då man genom länkningen på Dagens Samhälles hemsida fick intrycket att Salminens jämförelser mellan Luleå och Solna framfördes i samband med den upprullande Arenaskandalen. Så var det emellertid inte, utan Salminens debattartikel var skriven 2009. För att utröna om han efter den senaste veckans händelser har ändrat sig i fråga om de ståndpunkter han framför i artikeln, kommer jag nu att skicka in denna text till Dagens Samhälle och där be honom klargöra detta.

Medan Luleåborna riskerar både skolan och äldreomsorgen för att bygga en arena, säger han, gör Solna "en smart och lönsam investering". Hur det blir med den saken kan varken jag eller Salminen veta förrän vi om några år sitter med facit i hand. Men en sak vet jag, och det är att Luleå bygger ishall åt sitt hemmalag, medan Solnabygger en nationalarena åt ... Vadå? Madonna? 3-4 landslagsmatcher per år? Inte är det AIK:s behov som stått i fokus i alla fall!

Men Lars-Erik Salminen, mannen som brukar berömma sig för att kunna lag och rätt, tycks fortfarande leva i tron att om man säljer mark istället för att använda kontanter och satsar i ett riskkapitalistprojekt, då betyder det att "det kommer inte kosta Solnaborna en krona"! Det han försöker få oss att tro är att det är riskfritt, ja till och med en lönande framtidsinvestering att sälja mark för (inledningsvis!) 218 miljoner kronor och satsa i en våt dröm som ingen tror på mer än de grånande herrar som vill bygga monument över sig själva.

Det är alltså inte det gamla industriområdet där arenan ska byggas som staden säljer, nej det Solnas "borgmästare" kallar "en sunkig markplätt utan värde" är känslig naturmark vid vårt unika fågel- och strövområde Råstasjön, så där kommer Salminen med en direkt lögn.

Det är möjligt att jag har fel, och att Salminen är det finansorakel börsen drömmer om när han tvärsäkert lovar att arenan kommer att vara "en smart och lönsam investering", men med tanke på den juridiska riskanalys som revisorerna tog fram på vårt initiativ och som stadens moderatstyrda majoritet nonchalerade, är jag mer tveksam.

Faktum är att jag tror att till och med den mest godtrogna shopaholic skulle le och skaka på huvudet åt ett sådant "sälj-dina-tillgångar-och-satsa-dem-riskfritt-i-vårt-lönande-spekulationsobjekt-erbjudande".

En sak är dock sann i Salminens försäljarsnack: "Våra tillväxtprojekt bygger på samarbeten med näringslivet." Ja, väldigt täta samarbeten. Så täta att han inte kan minnas vilket sammanträdesbord han satt vid när han godkänt stadsdirektörens extra månadslön. Men det kanske inte är så konstigt att han blandar ihop kommunala och privata affärer, när till och med Solna stadshus entré som en gång var medborgarkontor, nu förvandlats till reklammonter åt PEAB.

De senaste dagarnas händelser har mycket klart visat hur svårt det i ett sådant läge är att hålla isär vad som är mitt och ditt. Därför är jag inte förvånad när Lars-Erik påstår att Nationalarenan "finansieras av privata medel". Han tycker väl helt enkelt att Solnabornas tillgångar är hans. Eller PEAB:s. Eller Arenabolagets. "Vad spelar det för roll?" som han irriterat svarade på frågan om vilket bord han satt vid när han gav Stadsdirektören ledigt att extraknäcka åt arenabolagen med dubbel lön.

Om Salminen tycker att han i och med detta "prioriterar kärnverksamhet", ja då vet jag inte vad man ska kalla det som han idag inte prioriterar? De överfulla och nedslitna förskolorna, skolorna och gymnastiksalarna, är de kanske lyxverksamhet i jämförelse med viktiga eventarenor och köpcentrum?

Det vete sjutton om Solnaborna håller med honom. De kanske till och med skulle vara villiga att ha Sveriges näst lägsta istället för absolut lägsta kommunalskatt om de får bra äldreomsorg åt gamla mamma istället för skrytbyggen för sina skattepengar?

Malin Siwe har fattat galoppen, som vanligt. Aftonbladet skriver. Dagens Industris artikel har många kommenterat. Här har de en uppföljare. Rapportrapporterar.Bara jävligt, sjaskigt och sorgligt skriver Landskrona från sidan .Anna Vikström skriver också. Och Kärlek & Uppror. Och Fastighetssverige. OchAffärsvärlden. Och Peter Andersson ,En artikel i SKTF-tidningen och en liten DNnotis. Läs även andra bloggares åsikter om, , , , , , , , , , , , , , , , ,, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

13 kommentarer:

Anonym sa...

Fast den där artikeln skrevs ju 2009?

Anonym sa...

Varför ljuger du? Artikeln du hänvisar till skrevs ju 2009 och inte nu som du ger sken av. Utifrån det skulle någon köpa en bil av dig tror du? Du är inte direkt sakligheten själv...

Anonym sa...

Fy på dig Sosse vad det luktar skit.......
Artikeln är ju nästan ett år gammal.
Skulle inte vilja köpa en bil av dig Johanna.

Trevlig helg

Johanna Graf sa...

Ja, jag såg det nu. Dagens Samhälle hade länkat den till de senatse dagarnas artiklar, så det såg ut som om den var nyskriven. Men är det detta som är det väsentlige i sammanhanget? Har Salminen bytt åsikter sedan dess tror ni?????? I så fall välkomnar jag en pudel från hans sida inom kort!

Unknown sa...

Fantastiskt bra skrivet Johanna, du uttrycker precis det jag tänker när det gäller de här gubbarnas fastighets- och markaffärer. Det som lyser igenom i din rapportering är deras maktfullkomlighet. Kommunens ekonomi är liksom i deras egen ficka. Demokrati och insyn är oviktigt. Oppositionen är förpassad till källaren, och antagligen även kommuninnevånarna. De leker med skattepengarna. Men jag ser bumerangen vända och komma tillbaka och slå dem i nacken, för det här kan inte fortgå i längden. Men de sista som kommer att inse det är de själva, som det verkar.

Johanna Graf sa...

Tack Anna! Jag trodde visserligen att han fört den där debatten mot Luleås kommunalråd nyligen, men jag misstänker att han skulle säga ungefär detsamma om han blev tillfrågad idag, så det spelar mindre roll i helhetssammanhanget.

Anonym sa...

Fin logik i resonemanget.
Solnas skattebetalare lämnar in ett Lottosystem för tio miljoner vilket inte kostar dem en enda krona. Om raden går in alltså...

Anonym sa...

Det är ju du som bygger hela din argumentation på att Salminen skrivit artikeln nu för att ifrågasätta hans heder som eventuell bilförsäljare:
"Vad gör kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen i detta milt sagt prekära läge?

Jo, han sätter sig och skriver en debattartikel på Dagens samhälles hemsida, där han ifrågasätter Luleås hockeyarena!"

Det är ju då din argumentation är ohederlig eftersom du gör en koppling där du antyder att han inte bryr sig om omständigheterna. Argumenten i sig håller väll oavsett om Salminen skrev artikeln förra året. Så nej tack, du får behålla bilen!

Johanna Graf sa...

Det intressant "Anonym" är väl om Salminen skulle vidhålla sin argumentation idag eller om han ändrat sig? Dagens Samhälle kanske skulle be honom om en uppdatering av artikeln?

Jag tror jag gör så här: Jag skickar in min text till Dagens Samhälle, med datumet för Salminens uttalande ändrat, och ber om ett svar på denna fråga.

Elis sa...

Det är märkligt med hela projektet. Varför ska sthlm bygga 2 nya arenor (sthlmsarenan också), det är inte så att antal evenemang kommer att öka för att det finns fler arenor. Istället kommer konkurrensen mellan dom öka och pressa priserna på evenemang,dvs mindre intjäning. Mall of Scandinavia ska vara exlusivt, något som är mycket märkligt. Finns det ett sug för den typ av butiker i Solna, varför finns då inga sådana i Solna centrum, som faktiskt ligger nära tunnelbana och andra kommunikationer? Vem vill åka till den nya arenastaden egentligen med allt vad det innebär? Det är långt att gå, finns inget tåg eller liknande. den omgärdas av fullproppade trafikleder flera timmar om dagen. Jag får inte ihop bilden. Detta är och förblir ett gigantiskt fantasiprojekt i mina ögon. Har även svårt att se att den extra konsumtion allt detta skulle generera skulle komma upp i totala kostnaden för projektet.

Gällande arenan så är ju givetvis mitt drömscenario som supporter att vi bygger en egen arena med kapacitet för ca 25,000 personer, för inte alltför dyra pengar, som är utbyggningsbar om det skulle bli aktuellt. Tidigare ville jag vara kvar på råsunda, men arenan är i så dåligt skick på alla plan att det är löjligt.

Tyvärr agerar och jobbar inte Lagrell utefter marknadskrafter då han helt saknar känsla för det. Det är min bestämda uppfattning.

Mvh
Elis

Spiff sa...

Till alla Naiva kommentatorer...

Ganska märkligt att Johanna anses av många som en "ung pigg tjej" som bara gör alla gott, trots att hon kommer sno flera tusen kronor mer av medborgarna varje månad än alla dessa läskiga "gubbar" som tydligen "dom andra" består av...

Konstigt, konstigt!!!

Vems PR-byrå lyckas till sist vinna valet?

Johanna Graf sa...

Kära Spiff,
nu får du förklara på vilket vis jag kommer "stjäla flera tusen kronor" av dig och andra medborgare "varje månad"?

Anonym sa...

Antagligen genom höjda skatter så klart. du kommer ju höja skatten, kanske inte år ett men år två eller tre... ingen tror väll att socialdemokrater går ut med höjda skatter ett valår men vad säger det parti du ska regera med vänstern?