tisdag, mars 16, 2010

Vad är lämplig klädsel för en sosse?

Vet inte riktigt hur det gått till, men plötsligt är jag en potentiell Porsche-köpare!? I min hall ligger ett silverfärgat kuvert där jag bjuds in till en specialvisning där även en kock och en coach ska delta (?!). Eh, tror inte det... men kom igen när Aston Martin har rea, då kan jag tänka mig att lägga vantarna på en Lagonda!

Men allvarligt, vad är det som gör att jag plötsligt får en sådan här inbjudan? Inkomsten har varit densamma i flera år, kvinna är jag född som, men möjligen kan Porsche ha insett att en viss grupp medelålders kvinnor med bra inkomst faktiskt är potentiella förare av denna gamla statussymbol, vars rykte som lyxartikel börjar bli litet slitet. När de gamla, manliga köparna sviker måste man hitta en ny kundgrupp, och vips, duger kvinnorna!

Alltså. det är bara en tanke. Om man vill, så finns det roligare teorier: Efter Monas väskflash har en helt ny marknad för lyxkonsumtion öppnat sig, som tidigare bara gynnat Haléns postorder, fiskeaffärer, Grosshandlar´n, SAAB, K-Rauta, COOP, Kapp-Ahl, Grolls och Björnkläder.

När jag var 12 år drogs jag med av min mamma till Kungsan där vänsterpartiet samlades på 1 maj. Fy för den lede, utropade jag i bästa Lizzie-stil, folk ser slafsiga och äckliga ut. Om vi ska demonstrera (det skulle man om man var ensamstående storstadsmorsa på 70-talet, det var väl mycket bra ragg i leden ...) kan vi väl gå till Humlegården istället, snälla mamma? Där ser de iallafall snygga och propra ut. Socialdemokraterna samlades i Humlan, allvarliga, välklädda i bästa söndagskostymen. Det gillade jag.

I förr veckan läckte Moderaternas nya profil ut. Där fanns allt, både om vilka ord man skulle undvika och använda, loggor, färger och den numera berömda klä-dig-som-folk-maualen.

"När det kommer till foton ska de vara svartvita, för "Svartvita bilder ger en dokumentär känsla vilket signalerar trovärdighet och äkthet."

Guiden innehöll även riktlinjer för acceptabel och oacceptabel klädsel:
"[V]i lämnar slips och pärlhalsband hemma. Dräkt och kostym skapar också en distans genom att de framställer personen i den roll hon har, inte som den person hon är."
Och är de fortfarande osäkra på vad som kännetecknar en nymoderat så finns även råd om hur de bör prata och bete sig: De nya moderaterna är avslappnade, trygga i sig själva och är lätta att tycka om. De är inte arroganta, nonchalanta, överdrivet allvarliga eller klämkäcka.

Inte oväntat haglade de roade kommentarerna i sociala media som Twitter och Facebook. Här är några axplock:

"Kan vara bra att veta, att pratar jag med en person iförd slips o pärlhalsband, så är han/hon i varje fall inte moderat. Och ännu bättre: nu kan jag bära mina pärlor igen utan att någon tror jag tillhör M-skaran."
"Vad ska man göra med kravatten då?" Svar: "Du kan ha den med gott samvete - det finns ingen som kommer tro att du är moderat."
"Vad säger stilguiden om bastkjol?"
"Vi rekommenderar i stället en enkel fritidsklädsel, som oljerock, klubblazer eller tweedkavaj och knickers i moleskin..."
"Här saknar jag en svensk Karzai."
"Konstaterar med anledning av dagens m-dresscodediskussion att alla moderater på EU-nämnden har slips."
"FP:s givna accessoar - batong."
En som definitivt inte gillar moderaternas nya ledigare klädprofil utan ropar efter dräkterna och kostymerna är bloggaren Lizzie. Sossarnas klädstil kallar hon slafsig. Monas väska vill hon aldrig se igen. Undrar vad Lizzie skulle säga om jag kom i en Porsche. Bäst att låta bli och hålla på sin klass, ha ha!

Jag tycker moderater får ha på sig precis vad de vill. Däremot tycker jag en hel del om vad deras regeringspolitik. Det är viktigare att diskutera hur man beter sig som folk än hur man klär sig som folk...

Men om jag ska ge ett råd så är nog färgen orange, som Alliansen tagit till sin egen, kanske inte den symbolmässigt mest lämpliga. Enligt Wikipedia är den minst sagt kontroversiell: "Orange utlöser mer kontrovers än någon annan färgton. Det förknippas ofta med något starkt negativt eller positivt /.../ Mörkorange kan betyda svek och misstro. Rödorange motsvarar begär, /.../ dominering, aggression och längtan efter handling. /.../ Orange representerar frosseri i kristendomen."

Tokmoderaten tänker dock skita i klädkoden och behålla sin fleecetröja. Han tycker dock inte att en moderat ska stinka ur kroppsöppningar och meddelar att han köpt en deodorant på Ö&B inför valrörelsen.

Nu är det uppochnervända världen. moderaterna anbefaller kavaj och pärlhalsband av, och sossar ses drista sig att bära väskor som det inte står Konsum på. Ur led är tiden...Mannen som gav rutiga flanellskjortan ett namn, Göran Greider, tycker till och med att väskan hotar hela socialdemokratin.

Imorgon är jag och Stig Malm från Solna kallade till valfotografering inne i stan. Vi har fått klädorder. Det är kavaj, slips, dräkt och halsband på. Haha, skojade bara!

Men moderaternas kampanjstab står tomhänt inför den imponerande hipster-armé av artister och kulturpersoner i Acnejeans som kommit ut som sossar, skriver Karin Olsson i Expressen. Sossarna - so hip it hurts. Nej, tror inte det. Senast jag var på Riksdagens s-kansli hade de flesta män kavaj och damerna nåt liknande, fast i brokigt möbeltyg.

Men vad ska jag ha på mig när jag representerar partiet? Jag letar i kallelsen till fotograferingen, men jag hittar inga andra råd än att jag ska ha mörka kläder, detta dock inte av någon mer spännande anledning än att den vita texten på affischerna ska synas. Ingen vägledning där alltså... suck. Måste nog skriva och fråga Magdalena Ribbing. Jag kanske ska skrälla i flanellskjorta, bygghjälm och skinnväst imorgon? Nästan litet queer... (S)ex & the City-prylen är ju redan gjord. Här syns jag på sq2540sthlm:s ekomodevisning på eventet Vote! In the name of fashion

Och här är en länk till ungdomar.se där man i en tråd diskuterar hur personer från olika partier ser ut. Riktigt rolig!

Mest credd vinner valet, skriver Makthavare. Man blir inte verklighetens folk bara för att man slänger slipsen, skriver Barbro Hedvall. Viktigare då att diskutera varför (M) som enda parti vägrar vara öppna med vilka som ger dem pengar, skriver Ett Hjärta Rött. Bloggen Det perfekta livet skriver bra om sossekläder, liksom Högbergs tankar. Hur fel det kunde bli på tiden innan klädkoden berättar Peter Andersson. Och HBT-sossen påminner om att det är en gammal nyhet som Alliansfritt Sverige redan skrivit om.. Kolla andra bloggar via NetRoots och Politometern Är detta Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , ,

5 kommentarer:

Michael sa...

Klädsel beror på vad du prioriterar.

Om du frågar mig.

Om man äter bra och inte fryser.

Lätta och rymliga kläder så man rör sig utan motstånd kroppen kan andas.

Johanna Graf sa...

Ja, det var faktiskt en vettig kommentar. Att överhuvudtaget HA kläder är liksom numero uno!

Anonym sa...

Angående vad som kännetecknar en moderat: I dagens SVD står att hälften av toppnamnen på Sverigedemokraternas riksdagslista är före detta moderater.

Den kopplingen vill partiet inte kännas vid....

Johanna Graf sa...

.....eller så är det vad som kännetecknar en Sverigedemokrat?

Liza sa...

Han tog av sig sin kavaj... De nya moderaternas nya theme song?!