fredag, mars 26, 2010

När skiten träffar fläkten...

Fick precis följande pressmeddelande från Solna stad:

Solnas stadsdirektör tar ledigt från sina uppdrag
Med anledning av de skriverier och spekulationer som uppstått till följd av den förundersökning som chefsåklagare Alf Johansson har inlett har stadsdirektören i Solna, Sune Reinhold, begärt ledigt från sin tjänst och sina uppdrag.

Bara det inte blir som på den här bilden. Att man offrar en för att rädda resten.

För det som nu framkommit tyder på att Sune Reinhold faktiskt inte bara informerat Kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (m) om sitt extraknäck som konsult åt Nationalarenans bolag, utan att "borgmästaren" även suttit med vid de sammanträdesbord där det godkänts. Fel sammanträdesbord dock. Arenabolagets, och inte Kommunstyrelsens i Solna.

Den högsta ansvariga politikern i Solna är alltså inte bara skyldig till samma undanhållande av information och brott mot delegationsordningen som hans stadsdirektör gjort sig skyldig till. Han är också ansvarig för själva beslutet att betala ut den extra lönen!

Nu har Riksenheten mot korruption inlett en förundersökning om mutbrott.
Jag har på grundval av Dagens Samhälles artiklar beslutat att inleda en förundersökning om mutbrott. Jag kommer att begära in de handlingar som finns från Solna stad, säger chefsåklagare Alf Johansson vid riksåklagarens enhet mot korruption.

För den som inte läst hela Dagens Samhälles avslöjande från igår, finns hela artikeln nu föredömligt nog utlagd på deras hemsida.

Jag har nog aldrig fått så många samtal på en dag som igår. Det allra flesta håller med om min beskrivning av den unkna beslutskulturen i Solna stadshus. Det som skrämmer mig mest är att så få verkar förvånade över det som rullas upp och flera har liknande historier och tips.

Solna liknar en bruksort på 50-talet, eller som den i filmen Badjävlar, där ett fåtal starka män sitter på ungefär samma stolar i företag, kommun och föreningstoppar och kliar varandras ryggar. Lagar och regler är tänjbara, tjänster och gentjänster utväxlas, och ju viktigare beslut desto färre inblandade istället för tvärtom.

Ett exempel från gårdagens artikel:
Reportern: - I vilket sammahang fattade du det här beslutet?
KS-ordföranden Salminen: – Det var väl med styrelsen. Det spelar väl ingen roll!

Om den man som vill kalla sig borgmästare i Solna inte ens har insikten att det har stor betydelse för ett besluts legitimitet i vilket forum det fattas… ja, då är det i bästa fall ren dumhet, i värsta fall ett uttryck för att det faktiskt är som folk säger; att de viktiga besluten tas i slutna rum och skyddade av sekretess i bolagiserade verksamheter dit bara de invigda, lojala, arvoderade och kanske också mutade har tillträde.

I tidigare samtal med DS om stadsdirektörens eventuella bisysslor förklarade Lars-Erik
Salminen Sune Reinholds styrelsearbete i arenabolagen.
De uppdragen ingår i hans syssla som stadsdirektör. Några andra bisysslor känner jag
inte till och det tror jag inte han har heller
, sade Lars-Erik Salminen då.
Varför nämnde du inte extralönen när vi talades vid då om du kände till den?
Du frågade ju inte!

Vilka frågor är det vi borde ställa till Lars Erik Salminen? De flesta frågor bör ju rimligen ha sin upprinnelse i någon slags grundläggande kunskap i ämnet. Hur skall vi kunna skaffa denna kunskap om besluten tas i sammanhang som skyddas av affärshemligheten och övriga konsortiemedlemmars önskan om tystnad? Är det inte då behovet av öppenhet och transparens är ännu större än annars?

Reportern: - Jag tycker att det hade varit rimligt att nämna det när jag frågar efter bisysslor utifrån lagen om offentlig anställning.
Salminen: – Är du inte nöjd med mina svar kan jag inte göra mer.

Lars-Erik Salminen förnekar också i första samtalet kännedom om Sure Konsult AB. Men konfronterad senare med stadsdirektörens uppgift att han visst informerat om sitt konsultbolag drar sig Lars-Erik Salminen ändå till minnes:
– "Jo, just det. Jag var oförberedd när du ringde förut. Han har nämnt att han har en konsultverksamhet på privat basis."
– "Men vad han gör i det bolaget lägger jag mig inte i."

Lägger jag mig inte i ?!? Det är väl precis det som är hans uppgift? Eller som är uppgiften tillsammans med presidiet i kommunstyrelsen. Det finns klara rutiner och riktilinjer för hur det skall informeras här men dessa har Salminen, glömt bort, struntat i eller vad han nu har gjort. För det kan väl inte vara så att även jag och Anders Ekegren (fp) förväntas fråga om stadsdirektören hittat något extraknäck hos någon av kommunens affärspartners på sista tiden, allt för att dryga ut den knappa ersättningen för id och ävlan i det allmännas tjänst?

Och det blir värre:

Reportern: -"Du godkänner ett extraknäck för stadsdirektören men vet inte när eller med vem du avtalar?"
Salminen: – "Jag säger ju det: förmodligen var det med arenastyrelsen jag snackat."– "Det här har hänt och skett, och det kanske inte hanterades i vederbörlig ordning. Men har man tusen bollar i luften så. Jag är inte ofelbar."

Nej, det kan ju inte tusan hålla reda på varenda liten lagregel när man är en så upptagen man. "Toppolitiker", som han kategoriserades som när han, då plötsligt helt utan egen makt, "blev placerad" på rivierans lyxhotell no 1 i Cannes.

Det värsta är att folk vänjer sig och tror att det måste vara så här. Även vi som aktivt valt att engagera oss i politisk opposition blir till sist hemmablinda. Trots att flera som hört av sig till mig påpekat att detta faktiskt kunde röra sig om mutbrott, trodde jag inte att det skulle hålla: Neeej, det funkar inte, vilket lagrum skulle det falla under? invände jag tveksamt.

Men nu tänker chefsåklagaren utreda. Det är välkommet. När skiten träffar fläkten, luktar det illa litet överallt.

Till sist vill jag bara citera vad Johan, den meste AIK:are jag vet (förutom Thö kanske. Eller Larsa... eller Eva ... ja, det kan kanske kvitta!) skriver på sin blogg:

Som AIKare är jag inte direkt glad över att eventuellt behöva sitta på "Swedbank"-arena i nåt dj-vla upplevelsecenter. Det finns ingen själ i det. Jag vill inte se AIK spela på en arena som tillkommit genom eventuella oegentligheter. Jag vill se AIK på ett renoverat Råsunda i hjärtat av den vackra stadsdelen som hör laget till.

Johan Westerholm ger ett råd han lärt sig i jobbet om att byta reklambyrå då och då så att de inte börjar överfakturera: En reklambyrå mår alltid bra av att tappa ett stort konto med jämna mellanrum, då blir dom mer alerta.

Avgörandet, att ”byta byrå”, ligger den 19 september i Solnabornas händer.

Malin Siwe har fattat galoppen, som vanligt. Aftonbladet skriver. Dagens Industris artikel har många kommenterat. Här har de en uppföljare. Rapport rapporterar.Bara jävligt, sjaskigt och sorgligt skriver Landskrona från sidan . Anna Vikström skriver också. Och Kärlek & Uppror. Och Fastighetssverige. Och Affärsvärlden. Och Peter Andersson ,En artikel i SKTF-tidningen och en liten DN notis. Läs även andra bloggares åsikter om, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

2 kommentarer:

Mange sa...

Har röstat höger i hela mitt liv men som inbiten gnagare tillika Solnabo röstar jag gärna på något bättre alternativ denna gång om det leder till att det korrupta monumentet Swedbank Arena stoppas, mina skattepengar ska gå till bättre ändamål än dessa herrars fickor.

Danne sa...

Även jag som röstat blått under alla mina år är så jävla förbannad och besviken. Kan bara hålla med din vän "Johan" Detta är nått man inte vill vara delaktig i. Ni har min och många många andra röster om ni jobbar på bättre alternativ till AIK