torsdag, mars 25, 2010

Var stadsdirektören ensam om beslutet?

[UPPDATERAT] Här pratar jag om affären i radio Stockholm.

[UPPDATERAT] Och här rapporterar ABC-nytt från härvan i Solna stadshus. Jag och stadsdirektören är med, men kommunstyrelsens ordförande har inte gått att nå för en kommentar...

Solnas stadsdirektör Sune Reinhold har haft en extra månadslön från Nationalarenan som mörkats för oss i Kommunstyrelsen. Det avslöjar Dagens Samhälle idag. Det var tvåjournalister som kollade upp ett antal höga tjänstemän och politiker hos bolagsverket som reagerade på att Sveriges näst högst betalda kommundirektör, Solnas starke man Sune Reinhold, plötsligt hade inregistrerat ett aktiebolag, SuRe AB, där han tjänat en jämn klumpsumma, exakt 600 000 kronor, och detta precis i samma veva som Nationalarenans bolag bildades av PEAB, Fotbollsförbundet, Fabege, Jernhusen och Solna stad.

Den enda politiker i Solna som haft insyn i arenans bolag är kommunstyrelsens ordförande Lars-Erik Salminen (M). Han måste kunna svara på vilken inblandning han haft i beslutet att betala Solnas stadsdirektör en extralön på 25 000 kronor varje månad – hittills minst 600 000 kronor. Om detta har Salminen lämnat motstridiga uppgifter till pressen och till oss i kommunstyrelsen. Nu måste alla kort upp på bordet!

Antingen har kommunens ledande politiker Salminen svävat i okunskap om stadsdirektörens lönande bisyssla, eller så har han hållit resten av Kommunstyrelsens ansvariga utanför. Jag vet inte vilket som är värst!

Solnas skattebetalare sitter med hela kommunkassan i pant i detta gigantiska Gökunge-projekt. Vi socialdemokrater anmälde den usla insynen till kommunrevisionen redan när Solna gick in i affären. Revisorerna bekräftade våra farhågor och krävde såväl förbättrad insyn som finansiell riskanalys. Ingetdera har hittills uppfyllts av den moderatledda majoriteten.

Denna "fotbollens" nationalarena, som nu säger att det inte gör något att AIK inte vill spela på den, har Solna stad beslutat pumpa in 218 300 000 kronor i. (Kommunal kärnverksamhet, någon?) Ändå tycker tydligen (M)ajoriteten att det behövs litet till, och lånar ut Solnas stadsdirektör gratis till att arbeta med arenan som konsult, vid sidan av sitt ordinarie jobb. Men mycket vill ha mer, så stadsdirektören begär ersättning för detta, motsvarande en hel normal månadslön på 25 000 kronor, förutom de 118 000 kronor i månaden han redan tjänar från oss i Solna.

Frågan är nu inte om Sune gjort ett bra jobb eller inte, eller om detta är girighetens ansikte personifierat, utan om den moderatstyrda majoriteten vetat om och godkänt affären?

Hur fria tyglar en tjänsteman får - det är nämligen den politiska ledningens ansvar och ingen annans. Hade jag blivit tillfrågad, vilket jag skulle ha blivit eftersom det är jag, moderata ordföranden och folkpartistiska viceordföranden som utgör kommunstyrelsens arbetsutskott och är ansvariga för alla viktigare personalfrågor - ja, då hade jag svarat så här.

- Nej, jag röstar emot det. Sune är en driftig tjänsteman med hög kapacitet, men jag tror det blir svårt för honom att hålla isär alla stolar han sitter på i längden. Låt oss använda Sunes kompetens till alla viktiga projekt vi har på gång i Solna kommun istället. Om han sedan någon gång skulle känna att han har för litet att göra, så kan vi då överväga om vi ska hyra ut hans konsulttjänster till någon utomstående part, men då är det kommunens inkomst, inte hans privata. Han har redan väldigt hög lön för sitt heltidsarbete här.

Men det blev jag som sagt inte, tillfrågad alltså. Inte heller när en biträdande stadsdirektör plötsligt anställdes, precis i samband med denna affär. Reinhold hade väl inte så mycket tid över för Solna längre... Egentligen ska man alltså plussa på notan för Solnas skattebetalare med denna vice-direktörslön. Utöver de tvåhundraarton miljoner trehundratrettiofyra tusen kronor som denna gökunge till arenan redan kostat dem. Och detta innan markarbetena avslutats...

Läser en kommentar till Dagens Samhälles artikel som uttrycker det hela rätt väl:

Mörkat inte bara för Solna Stad.

Har svårt att tro att Sune Reinhold berättat om detta för AIK om detta uppdrag då han satt i styrelsen där. Solna Stad, AIK, Arenabolaget och Stockholms Fotbollsförbund.... det måste vara någon sorts världsrekord i att sitta på flera stolar samtidigt.

Till detta skall nu även läggas hans eget konsultbolag...


Här skriver byggjobbare Calle om Sune, Salminen och stålarna. Han tycker som jag, men uttrycker sig litet mer ... kraftfullt... Även Barstol skriver om hur hans tro på ett Sverige utan rättsröta, mutor och offentligt fusk fått sig en rejäl törn.

Slutligen undrar jag vilken vetskap den moderata partiledningen haft om det här? Och de övriga i majoriteten i Kommunstyrelsen? T ex kommunfullmäktiges ordförande Sven Kinnander (M)? Eller moderaternas ordförande i Solna Pehr-Ove Granfalk (M)? Eller 1:e vice ordföranden i kommunrevisionen Gerhard Rundquist (M)?

[UPPDATERAT] Jag fick idag på eftermiddagen ett samtal från Pehr-Ove Granfalk, moderaternas ordförande i Solna och ledamot av kommunstyrelsen. Han meddelade att han inte haft någon vetskap om affären. Jag har dessutom frågat kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ekegren (fp), som meddelat att inte heller han informerats. Vad gäller de övriga ledamöterna i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige samt kommunrevisionen så har jag i mail ställt frågor till Kf:s presidium, anmält frågan till kommunrevisionen och ska på måndag ställa frågan till samtliga ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige (där också kommunstyrelsens ledamöter finns). Visar det sig att det bara är två personer i hela kommunledningen som haft insyn i de ekonomiska turerna kring arenan, är det allvarligt. Mycket allvarligt.

Anna Vikström skriver också. Och Kärlek & Uppror. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant

5 kommentarer:

Anders Pettersson sa...

Detta börjar bli pinsamt! Solnaborna borde sätta dit Reinhold för trolöshet mot tjänsteman eller liknande.

Det som också är skrämmande är att Reinhold satt i AIKs styrelse när han började ta emot dessa pengar. Hur pass har det påverkat AIKs tidigare flathet i arenafrågan?

Finns det fler i Solna Stad som fått betalt?

Hela detta projekt stinker! Dessutom undrar jag vad som genererar mest pengar till Solna Stad. Är det SvFFs tre-fyra landskamper per år? Eller är det det faktum att kommunen har ett Allsvenskt fotbollslag?

Just det, glömde. Nu ska ju folk från Tyskland komma hit med snabbtåget, kliva in i en loge, titta på Madonna, dricka ett glas vin och tänka: Nu... nu är jag i Solna. Det faktum att tyskarna förmodligen hellre ser Madonna på hemmaplan verkar ha gått Salminen och Co. helt förbi.

Jag undrar också om det är nån som sett kalkylen på hur dom kom fram till att 65 evenemang per år är görbart. Finns det ens en sån, eller har man höftat?

Finns det överhuvudtaget någon mer än herrarna Reinhold, Salminen och SvFF som tror på detta projekt?

Nej, dags för Solna-borna att vakna och kräva korten på bordet!

Kör hårt Johanna!

Sid sa...

Bra att du jobbar på i den här viktiga frågan. I andra kommuner får klubbarna arenor gratis men i Solna bygger man ett skrytbygge som kommunens största klubb inte vill spela på. Det är absurt.

En arena ska vara byggd för publiken. Det säger sig självt. När Stockholm stad byggde Globen tog man nästan död på stockholmshockeyn. Nu vill man göra om samma misstag i Solna. När dessutom Salminen och Reinhold verkar vara i det närmaste korrupta så stinker det ännu mer.

KÄMPA JOHANNA!

Johanna Graf sa...

Tack för all uppmuntran idag!!!!!

Anonym sa...

Vore jag, Gud förbjude, i Reinholds eller Salminens skor idag skulle jag damma av det gamla citatet från seriehjälten Pogo;

"We have met the enemy and he is us"

För maken till till svammel och blind förtröstan på att man retroaktivt skall täcka upp varandras i all hast konstruerade förklaringar var det länge sedan jag hörde. Alla, precis alla, utom Salminen som till följd av "tusen bollar i luften" först inte visste något alls men sedan kom på att han kanske gjorde det trots allt även om han glömt det, alla säger med en mun; Vi visste inget.

Sune låter då meddela, i ABC-Nytt, att Lars-Erik visste om detta "tillsammans med de andra" och att de dessutom talat om att det var ok att ta emot ersättning för det aktuella uppdraget.

Vilka de "de andra", förutom Borgmästare Salminen skulle vara framgick dock inte. Men jag konstaterar att vare sig Mollgan, Jimmy Hoffa eller Lars Erik Salminen har gått att nå för en kommentar. Keep talking Sune, we're all ears....

Annika Andersson Ribbing sa...

Och den eftermiddagen då Salminen inte gick att nå för en kommentar, satt han på Hilton Hotel i Stockholm och lyssnade på RTK-konferens hela eftermiddagen. När han inte gick omkring i environgerna och talade i telefon, vilket vid närmare eftertanke var större delen av tiden.

Måste väl betraktas som klarlagt att det var viktigare samtal att ta än de från massmedia..