lördag, september 18, 2010

(S)kattchocken ll har anlänt!

Om du inte har nåt att säga, så säg det högt. Och har du något att dölja, så peka finger mot din motståndare. De två taktikerna kan varenda mobbare. För en moderat maktledning i Solna funkar det väl sådär. Det känns onekligen litet desperat när (M) två dagar före valet går ut med en massiv anklagelsekampanj mot motståndarna istället för att tala om vad de vill med Solna. (Ja, förutom att vara stolta och sova gott då.)

Det börjar nästan bli tradition. På mitt rum i stadshuset har jag, upphängt i guldram, det flygblad som (M) + (Fp) + (Kd) dan innan valet 2006 delade ut i alla brevlådor där det stod att vi rödgröna skulle höja skatten med 2 kronor (!) om vi vann valet. De hade läst våra olika budgetförslag som fan läser bibeln och sedan kreativt adderat alla förslag och på okänt vis fått fram en summa på 2,2 miljarder kronor .I år skulle inga sådana påhopp förekomma, det hade (M):s ledare Lars-Erik Salminen försäkrat mig vid ett möte vi i somras. Tyvärr är Salminen litet glömsk, (inte bara i fråga om vad han varit med om i arenahärvan) så nu har (S)kattechockutspelet II anlänt. Denna gång är summan de hotar med 1 miljard kronor (!). Man vet inte om man ska skratta eller gråta, men det lutar åt det första, för tonläget är så hysteriskt uppskruvat att man bara måste fnissa.

Igår fick 73-åriga Gun tre lappar i sin brevlåda i Solna; två från moderaterna och en från folkpartiet. De handlade om oss. Jo, det är sant, om socialdemokraterna! De var så fulla av stolliga anklagelser och påståenden att t o m Gun, som inte är jätteinsatt i politiken, reagerade och ringde oss Solnasossar:
- De skriver en massa saker som inte stämmer. Inte har väl ni tänkt att smalna av gator i Huvudsta för flera hundra miljoner så att vår skatt höjs?
- Neeej, skrattade jag förvånat. Fem minuter senare kom en man in i valstugan:
- Moderaterna säger att det är olagligt med genomfartsavgifter och att de kostar hundratals miljoner och att ni tänker höja skatten för att finansiera det.
- Va?! sa jag förvånat. Men det är ju en enig riksdag som i juni 2010 antagit beslutet och nu krävs det bara ett mellanliggande val och sedan ett nytt likadant beslut (eftersom det är en grundlagsändring som ska till för att kommunerna själva ska få ta ut miljöavgifter), men det är ju bara formaliteter? Så rent bokstavligt har moderaterna rätt att fram till att en ny riksdag samlats och den nya grundlagen träder i kraft är det självklart "olagligt" med genomfartsavgifter.

Sedan ringde Gun från Bagartorp igen. På en av lapparna stod det att hennes och många Bagartorps långa kamp för en vettig mataffär nu var över. Den hade moderaterna fixat. Samma ägare som driver den kritiserade Vi-butiken skulle erbjudas en större butik i ett grannkvarter. Och Folkpartiet lovade plötsligt att renovera skolan! Men Gun, som är luttrad efter 50 år som Bagartorpsbo, muttrade: - Efter 12 år av löften, kommer de nu med ett till! De har struntat i oss i decennier, tror de verkligen att de kan slå blå dunster i ögonen på oss genom pajkastning på andra partier och löften om guld och gröna skogar till oss? De verkar ju rent desperata.

Ja, så kanske det är. Om högerpartierna hade en verklig vision för Solna, skulle de väl hellre prata om den än om hur dumma motståndarna är? Och den där julklappssäcken kunde de väl halat fram under något av de tidigare tolv år de haft makten? Om nu Solna är så rikt och välskött som de skryter om, hade vi väl inte haft skolor med läckande tak, stadsdelar som lämnats åt sitt öde med nedlagd service och nässlor istället för välskötta rabatter? Då hade de väl kunnat göra mer åt trafiken än att låta ett byggföretag bygga ett hus och en getingmidja mitt på Storgatan-Armegatan? Och efter tolv år vid makten kunde de väl lärt sig att skilja mella kommunal kärnverksamhet och kommersiella riskkapitalprojekt och givit sjutton i att lockas in i ägar- och driftansvar för miljardprojektet Swedbank Arena?

Jag upprepar:
1. Vi socialdemokrater lovar varken guld eller gröna skogar i Solna.
Vi vill varken höja eller sänka kommunalskatten, som alltid varit låg i Solna, oavsett styre. Läs mer HÄR och HÄR.

2. Vi vill hellre granska hur de 2,5 miljarder Solnaborna betalar i skatt används, och hur de miljarder vi har på banken förvaltas.

3. Vi vill hellre använda dem till upprustning av skolor, parker och idrottsanläggningar för barn och ungdomar, än till att bygga, äga och driva en "eventarena" för 60 000 pers utan hemmalag. För att inte hamna i julklappsfällan, vill vi vara tydliga: I vår budget lägger vi dubbelt så mycket pengar som dagens (M)ajoritet, 180 mot dagens 90 miljoner kr per år. Chanserna att stoppa den sedelbränning det innebär att låta grejor stå och förfalla fördubblas, men, BUT, det kommer inte synas någon skillnad i brådrasket, för behoven är enorma och ALLA styren har försummat dem alltför länge. Det är t ex fyra år sedan mannen som vill kalla sig borgmästare lovade AIK en klubblokal för ungdomsfotbollen. Efter tolv år vid makten lovar hans allianspartner Fp mer än halva investeringsbudgeten till skolrenovering. Visst är det frestande att försöka köpa sig röster påd et här sättet, men jag tror det är bättre att vara ärlig: Jag har egna erfarenehter av att som AIK-förälder få förvara bollnät i hemma i hallen, jag tycker det är skamligt att ungdomslagen får ha sina grejor i en container och att man får skämmas för vattensjuka grusplaner när lag kommer på besök, och vi kommer att göra allt för att uppfylla löftet till AIK, men om ett skoltak hotar att rasa in måste vi ta det först. Så är det.

4. Vi kräver alla korten på bordet i arenahärvan. Vi kan inte backa bandet, men vi tänker göra allt vi kan för att stoppa miljonrullningen med Solnabornas pengar, tillsätta ett proffs som Solnas representant i bolagsstyrelsen och öppna för demokratisk insyn för dem som betalar kalaset; Solnaborna. Detta är ett gigantiskt riskkapitalprojekt som ska stå på egna kommersiella ben och inte betalas av Solnaborna, vare sig kontant eller med markförsäljningar. Den "sunkiga mark" som (M) påstår är vår insats i affären är bl a den fina glänta som kallas blåsippsbacken vid Råstasjöns nord-västra strand. Den tänker vi aldrig medverka till försäljning och exploatering av! Läs mer om arenaaffären och vad dagens majoritet beslutat HÄR och HÄR. Fakta sparkar.

5. Vi vill införa genomfartsavgifter för de bilister som varken har start eller stopp i Solna.
Inte på måndag, men så fort riksdagens partier fattar det formella beslut om ändringar i grundlagen som de redan är eniga om. Det är betydligt snabbare än den betalmotorväg i tunnel genom Huvudsta som Salminen och grabbarna tror de ska få någon privat entreprenör att vilja bygga. Och mer effektivt än att smalna av en gatstump mitt inne i Solna, som gör hela staden till en propp, eller att sätta upp verkningslösa 30-skyltar.

Lästips: Den som kastar mest skit vinner. Inte!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , och annat intressant