måndag, september 06, 2010

Borgmästarens röst hörs eka i högtalarna som är uppsatta intill de förtidsröstande i stadshusets entré

Utanför stadshuset i Solna Centrum vajar ett par valaffischer med en glad lokal Allianstrio. "Med oss kan du sova lugnt om natten", står det på den. I motsats till den onda motståndaren som vill äta dina skattepengar till frukost, tycks det underförstådda budskapet vilja signalera.

Själv lyckas jag gång på gång göra en freudiansk felläsning och få det till att det är (M)aktalliansen själva som sover gott.

Jag tror nämligen, som Ronnie Sandahl skriver om Qvibergaffären i dagens Aftonbladet, att man efter många år vid makten så mätt, så däst, så nöjd att nästan ingenting kan väcka en. Tills den dag då man bryskt blir uppväckt.

I fallet med Swedbank Arena i Solna sker det då media gräver fram att miljonbelopp betalts ut för att få avtalet om arenan rott i hamn, revisorerna riktar skarp kritik mot kommunens högsta ledning för att de allvarligt har skadat förtroendet för Solna stad och chefsåklagaren vid Riksenheten mot korruption startar en förundersökning om muta och bestickning.

Då reagerar (M)aktalliansen som morgonsura sjusovare. Media och revisorer skälls ut som olydiga statare inför godsherren.

Det kanske värsta sjukdomstecknet är att det är granskningen som de ser som det stora problemet. Bristen på insyn då? Det faktum att demokratins kontrollapparat inte fungerat och att besluten och informationen hanterats av ett fåtal insatta? Om detta sägs ingenting - ännu. Inget alls.

Medan förundersökningen pågår och en ny, 300 miljoner kronor högre prislapp plötsligt dyker upp, även denna gång i media, fortsätter borgmästaren att trycka kudden över huvudet och yrande upprepa sin feberdröm att 60 000 platsersarenan inte ska kosta skattebetalarna en krona, utan bli den guldkalv runt vilken hela Solna skall dansa i takt till Madonna. Eller... ja.

Något kommunfullmäktige före valet behövs absolut inte. Det utannonserade sammanträdet ställs in p g a "brist på ärenden". Då sparar vi ju in skattepengar! Istället kan medborgarna lyssna till borgmästarens ekande röst i den reklammonter som upptar större delen av entrén till Solna stadshus. För att visualisera drömmen om nationalarenan har en läktare byggts upp där folk kan sitta och lyssna på publikljud och intervjuer där maktens män berättar om det monument som nu byggs över dem själva. Bandet har gått på repeat i över ett år nu. Ljudet är litet skrälligt.

Precis intill reklamplatsen står de gröna tygbåsen där Solnaborna kan förtidsrösta. Så medan folk står där och fumlar med valsedlarna, hörs oavbrutet borgmästarens röst mässa om den berömmelse och de rikedomar arenan ska bringa över Solna, Sveriges stoltaste stad.

Hade det inte varit för vetskapen om att detta demokratiska lågvattenmärke är på riktigt, hade man kunnat tro att det var en film av Roy Andersson.


Man kanske kräks av den 17:e bananen, läsvärd artikel av Ronnie Sandahl i Aftonbladet idag.
P4 Radio Stockholm om arenaaffären, SVT ABC-nytt om fördyringen, ledare i Gotlandstidning undrar Håller Sverige på att bli korrupt?, Även SvD och DI och DN. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,
och annat intressant