tisdag, september 07, 2010

Han gjort det igen! eller Politik är att Ilija

- Den där snubben känner jag igen, han är cool! När tonårskillarna från Blåkulla pekar på Ilija Batljans valaffisch och vet vem han är, efter ett halvårs opposition i luddiga landstinget, då är det nåt som håller på att hända. Nåt ovanligt.

Klart man får cred bland ekonomer och företagare om lyckas spara 8 miljarder åt den moderata majoriteten efter deras klantiga upphandling av nya Karolinska sjukhuset. Men när coola gänget med kamphundarna på torget vet ens namn, då är man hemma.

Och nu har han gjort det igen, snubben som kom hit 1993 från Montenegro, ett av de minst utvecklade och minst industrialiserade områdena i forna Jugoslavien och blev nationalekonom. Suttit hemma på nätterna med exceldiagrammen och räknat ut hur mycket av landstingsskatten som slösas bort. Kanske är det det forna hemlandets utbredda korruption som fått honom så på krigsstigen mot det han med sitt brutalspråk brukar kalla svindleri med skattepengar. Anledningen är mindre viktig, finns det pengar att spara ska man göra det, punkt slut. Och Stockholms läns landsting är enormt, en koloss på lerfötter, där det kan sparas stora pengar. Närmare bestämt 4 miljarder kronor, har Ilija räknat ut.

Uh uh, det kommer inte göra honom populär hos personalen, tänker jag först. Eller så gör det det? För tänk om alla dessa pengar som flyter iväg till matleverantörer, (ju mer desto färre portioner de serverar!?), istället kunde gå till nåt vettigt, som att göra maten ätlig så att anhöriga slapp komma med matlådor? Och tänk om man istället för att betala för vård och kollektivtrafik som överhuvudtaget inte levereras, kunde få motsvarande mängd som faktiskt utförs? Eller om man istället för att tokprivatisera och outsourca allt som går, kunde driva vård till självkostnadspris och lägga mellanhändernas vinst på att höja kvaliteten? Då skulle vi kanske kunna slippa det som Ilija-rapportens titel syftar på, Gustav Möllers ord om att "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket"...

Här är hela listan:

Vart försvinner alla pengar?
Drift:
Till en jättelik byråkrati -450 000 000
Till dyr och dålig mat -100 000 000
Till överkompensation till sjukhusen -50 000 000
Till avknoppning istället för vård -20 000 000
Till tjänster som inte utförs -60 000 000
Till vård pga. Bristande städning -300 000 000
Till felaktiga upphandlingar -100 000 000
Till konsulter istället för egen kompetens -350 000 000
SUMMA -1 430 000 000

Investeringar:
Till spårvagnen NK-Express -288 000 000
Till dyr konvertering av Saltsjöbanan -2 400 000 000
SUMMA -2 688 000 000

Det är skakande läsning. Här har man trott att ens skattepengar gick till viktiga saker och att grejor kvalitetskollades hyfsat noga. Men det är miljardbelopp som rullat sedan Filippa "bara det blir privat blir det bra" Reinfeldt blev sjukvårdslandstingsråd 2006, rakt ner i fickan på privata vårdbolag, bussbolag och matleverantörer.

Inte undra på att moderaterna vägrar redovisa var de fått sin enorma valbudget ifrån. Det finns uppenbarligen stora affärsintressen i att investera hårt i en borgerlig valseger...

Nu håller jag tummarna för att Ilija vinner, för vi kan faktiskt inte vänta på att vända på varenda krona i sjukvården.

Det gör förresten ingenting att han har ett svåruttalat namn, för när jag pratar med ett annat gäng; det som samlas på puben redan vid lunchtid, så tar en av gubbarna där en penna och ritar på broschyren jag har med mig; +++++, fem plus i kanten bredvid Ilijas bild. Sen säger han , på bred skånska: - Sanna mina ord, den mannen kommer bli statsminister, fastän han är utlänning.

Igår skrev City om en mätning som visar framgångsvindar efter Ilijas tillträde. Landstinget kan faktiskt komma att få en ny politik för sjukvården och för kollektivtrafiken.

Läs hela rapporten här.
Peter Andersson skriver också om dagens slöserirapport, liksom Alexandra
Aftonbladet. Och här är pressmeddelandet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , och annat Intressant

5 kommentarer:

kibokoyao sa...

Johanna, som konsult inom SLL vill jag bara beskriva hur jag arbetar. Jag som kan grejer som SLL-kollegorna inte kan (än) kör en parallell utbildning/mentorroll för tre SLL-personer, och samtidigt arbetar jag med leveranser av "mitt jobb". Inom kort kommer jag inte att behövas, åtminstone inte på den här nivån. Så konsulter kan nog vara investerade pengar de också.

Mors!

Micke Knapp sa...

Bra skrivet Jo! Vilken kille Ilja är! Vilka siffror, horribelt!

Anonym sa...

Ja, Ilija är en någorlunda vettig sosse. Synd att de andra sossarna i landstinget inte lyssnade på honom när han inte ville höja skatten. Nu blir det skattehöjning ändå om sossarna vinner, trots att alla vet att landstinget ekonomi blir bättre tack vare fler folk i arbete. Dessutom ska ju Ilija ta ett annat jobb efter valet så det spelar ju ingen roll vad han vill.

Johanna Graf sa...

Anonym: Bara lugn. Ilija stannar, och kommer dessutom spara en hel skrälldus mer pengar åt dig än den där löjliga skattehöjningen på 17 öre kostar. Nu är det ju så att Ilija kom när budgetförslaget för 2011 redan var lagt, men han har redan med hjälp av sin miniräknare sparat in de där 17 örena gånger 100 när han räknadeut hur (M) skulle hyfsa sin usla upphandling av nya Karolinska sjukhuset.

Men det är en sak som jag inte förstår i din kommentar; hur menar du att fler får jobb om skatten sänks? Under den här mandatperioden har skatterna sänkts med över 100 miljarder kronor, men ändå har Sverige klarat krisen sämre än andra jämförbara EU-länder

Anonym sa...

Om det nu går att spara så mycket pengar förstår jag inte paniken med denna skattehöjning. Kanske är det så som Reinfeldt sagt att sossar bara måste höja skatten. Annars kan man inte somna om natten. Ilija Batljan står för en förnyelse inom socialdemokratin. Synd bara att andra sossar inte riktigt vill lyssna och att han redan blivit överkörd i många frågor. Kanske kan han föröka fortsätta övertyga sina partikamrater om att dra åt svångremmen för landstinget men sossarna har ju inte bra track-record när det gäller minskad administration och byråkrati. Snarare tvärtom. Det är under (S)-åren som landstingets kostym växt enormt. Så det där är nog bara snack. Sedan är det så tröttsamt att vissa tror att Sverige har klarat finanskrisen sämre än andra. Se på Grekland. Där har sossarna kört landet i botten. Samma sak med Storbrittannien. Precis detta hade hänt Sverige om Mona Sahlin varit statsminister.