torsdag, juni 17, 2010

Vill du också bli rik?

När min kusin var 9 år sa han: När jag blir stor ska jag bli moderat, för jag vill också ha en Storö 38. Han tittade bort mot grannen, som hade en likadan Storebro-båt som Kungen, dubbelknäppt blazer med guldknappar och röstade på Gösta. (Bohman, f d moderat partiledare). För nioåringen var detta ett logiskt resonemang.

Andra-generations-invandrarkillen Deniz ser ser ett också ett samband mellan ekonomisk framgång och moderater. Hans tjej Lisa röstar också på moderaterna. Trots att hon tjänar skitdåligt där hon står i parfymdisken på NK, trots att hennes morfar var ordförande i Munkfors arbetarekommun och trots att hennes mamma är utsliten i ryggen efter 30 år som mattant och nu blivit utslängd från sjukkassan och sitter och ska lära sig skriva CV, 5 år innan pensionen.
Lisa tänker aldrig i livet bli som hon, utan skriver på sin blogg: "Vill ha, vill ha, vill ha!" om en orange Hermès Birkin för 100 lax. Det finns naturligtvis inte en chans i helvetet att Deniz och Lisa tjänar på A Borgs budgetar. De kommer inte bli rika såvida de inte tokjobbar svart eller rånar en bank. Men de vill tamigtusan inte höra till de loosers som behöver socialdemokraterna. Arbetslösa och sjukskrivna, som så många gamla kompisar och släktinga hemma i Värmland, där Lisa kommer ifrån, och i Husby där Deniz växte upp. No way José, de världarna vill de inte längre förknippas med.

Och Anna och Markus, som just flyttat in i en nybyggd bostadsrätt i Frösunda bryr sig visserligen jättemycket om välfärden och och de tycker det är självklart att det ska finnas resurser för sjukvård åt alla, men de är inte direkt oroliga att Loves dagis ska bli sämre bara för att de röstar på Fredrik och Filippa. Däremot verkar ju sossarna tycka de är nåt slags skurkar bara för att de valt att skjutsa storasyster Emma till en friskola i Nacka. De klarar räntebetalningarna på den litet för dyra bostadsrätten rätt bra just nu, de vill ge sina barn ett rikare liv och de ser positivt på sina chanser att få förlängt på jobben som nätverksutvecklare och HR-konsult. Men det är klart, litet oroligt är det ju med miljonlånen på lägenheten, och skattehöjningar kan vara ett hot. Att detta med skatt är en skiljelinje mellan blocken, det har de förstått av Sahlin och Reinfeldts debatter på TV, iallafall tills de knäppt över till söndagsfilmen på TV3 istället. Fastighetsskatt och bensinskatt, nej, fy. I Solna är kommunalskatten iallafall lägst i Sverige, det är ju jättebra.

Jag håller med dem. Om valet stod mellan att bli rik eller leva på bidrag? Väljer du höjd eller sänkt skatt? Ingen tiotusenkronorsfråga direkt.

Men nu är det inte det som valet i höst handlar om. Utan om tron på två olika slags samhällen.

Ett som handlar om att sänka skatten, mest för de rikaste, så att de handlar mer, vilket i slutändan ger jobb åt de som gör de saker eller utför de tjänster de handlar. Genom att sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen bantas kraftigt, kan den sänkta skatten betalas, samtidigt som fler då blir beredda att ta lägre betalda jobb, vilket gör att det blir billigare att anställa dem. På så sätt blir alla rikare i slutändan.
Problemet är bara att länder med sådana system går sämre och får större otrygghet, sämre folkhälsa och mer brottslighet än länder med bättre trygghetssystem. Människor vågar mindre och litar mindre på varandra och samhället.
Och så finns det ett annat system som säger att det blir fler företagare och nobelpristagare om man satsar på allas barn istället för bara sina egna ungar, att samhällen som satsar på bra utbildning, välfärd, solidaritet och rättvisa blir tryggare och mer framgångsrika för alla. Som tror att både tillit och tillväxt ökar i ett samhälle där klyftorna inte tillåts växa. Som hävdar att stora klasskillnader gör alla otryggare och fattigare, oavsett vilken sida av klyftan man står på. Som säger att en satsad krona kan bli två sparade kronor i slutändan.

Sådana satsningar behöver dock inte göras genom skattehöjningar, eller omöjliggöras genom skattesänkningar.Samtidigt är en rik kommun är mer än bara lägst skatt. Ett rikt liv för mig är en vardag som går ihop, luft som går att andas, grannar som vågar prata med varandra och gator jag vågar släppa ut mina tonåringar på. Jag känner mig inte särskiltrik om jag har lägst skatt men barnen inte får dagisplats. Om skolan förfaller och parken är skräpig och otrygg. Vad kostar tiden man spenderar i bilkön eller på perrongen när tåget är inställt? Jag känner mig inte rik när jag fått mer pengar i plånboken, samtidigt som min mamma fått högre skatt och mindre i pension. Inga jobbskatteavdrag i världen hjälper mot vanmakten jag känner när min unge kommer hem och berättar att han blivit mobbad i skolan. Eller mot ensamheten, att inte ha någon att prata med, gå och bowla med eller ligga nära om natten.

Vad är ett rikt liv för dig? Tror du det åstadkoms genom en höjning eller sänkning av kommunalskatten med några tioöringar? Eller genom nåt helt annat?

Tänk om valet kunde handla om den diskussionen istället för SÅDAN HÄR SKIT! Missförstå mig rätt, om motståndaren är korrupt eller inblandad i nån skandal där det handlar om stora pengar ska det givetvis föras fram i ljuset, men det har tyvärr blivit allt vanligare att genom negativt värdeladdade ord försöka misstänkliggöra motståndaren för saker den varken gjort eller vill göra. Lyssna på ord som "den rödgröna kartellen", "vänsterexperiment" "bidragslinje", eller det lägsta av dem alla; "Tobleronepolitik". Även det rödgröna laget har ägnat sig åt den här typen av pajkastning, vilket är onödigt när det faktiskt finns så mycket konkreta oroande och snabbt växande samhällsproblem att peka på istället. (Det snabbt ökande utanförskapet till exempel!)

Sedan finns det politisk humor och satir, som är en helt annan femma, förutsatt att det sker med glimten i ögat.

Andra som skrivit om det här är bloggen med det träffande namnet Ett rikt liv och SnabbisenAlliansfritt Sverige , och Jinge och Ylva Johansson och Trevlig Helg. Och Godmorgon Världen har gjort humor om det (Klicka på 13 juni-programmet) och Rödgröna förslag för fler jobb, Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , och annat intressant

11 kommentarer:

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Tack! Mycket bra skrivet! (som oftast!) Jag tycker dock att du är lite för snäll emot "motståndarna"! Visst finns det saker som måste fram i ljuset ordentligt. Tex kan vi verkligen låta en utrikesminister sitta kvar som är medansvarig till människoslakt på tusentals? Kan vi verkligen låta en justitieminister sitta kvar som vill införa lagar som gör det omöjligt att granska politiker och högt uppsatta personer i företag? Här tycker jag inte det är fel att slå på den stora trumman! Sedan när det gäller sjukförsäkringen och jakten på de arbetslösa så borde vi folket med stora protester och aktioner stoppat det hela i sin linda! Det hade i alla fall försvårat genomförandet och visat att vi inte går med på vad som helst. Jag var ute själv med ett plakat utanför FK (i det lilla samhället jag bor) och många kom fram och tyckte det var bra gjort. Blir det 4 år till med detta "gangsterband" så måste det mobiliseras!

capello sa...

rik eller fattig, pengar ellerbilar och båtar, men utan inre rikedom (inre frid) så spelar det ingen roll vem eller vad man är, det kommer att leda till en långsam tregedi.... ha det ciao

Johanna Graf sa...

Och det är lika tråkigt att ha sex med sig själv som att bowla ensam.

Anonym sa...

Johannas gnäll är helt obegripligt.
Vi har samma skattetryck nu som i mitten av 70-talet och 2002 – ungefär 47 procent. Eftersom BNP ökat hela tiden har offentlig sektor aldrig haft så mycket pengar att röra sig med som nu. Arbetslösa och sjukskrivna har högre levnadsstandard än någonsin. Samtidigt som vanliga löntagare, ex. tjejjen i sminkdisken på NK, har fått ytterligare c a en månadslön per år i skattesänkning.
Den påhittade (?) snyfthistorien om mamma som varit mattant i 30 år och har utsliten rygg men ändå tvingas lära sig skriva cv är ba´för beklämmande!
Exakt vad är det för fel att en människa måste kolla om det inte finns något jobb hon kan göra? Fem år före pensionen är ett halvt årtionde. Det låter på Johanna som om det är en löjligt kort tid. Men det är över 10 procent av en normal livstidskarriär. Det innebär att hon försörjer sig själv i stället för att någon annan försörjer henne.
Det innebär också att hon för högre pension och dessutom kanske kan jobba efter pensionen. I så fall får hon dubbelt jobbskatteavdrag: en 25 %-tjänst skulle innebära en utlandssemester per år eller att hon har råd att äga en liten bil.
Visst. Hon kanske inte kan jobba, eller kanske inte hittar ett jobb.
Men vad är det för fel med att åtminstone försöka?
Är det helt orimligt att en vanlig svensk kvinna i övre medelåldern med hjälp av arbetsförmedlingen skriver ett cv och skickar in ett par jobbansökningar?
Johannas kombination av påhittat medlidande och genuin von oben-attityd är verkligen klädsam för en högavlönad proffspolitiker.
Till sist, om Johannas dröm om att bo Stars Hollow. Måste hålla med om att Solna inte är lika trevligt.
Men Johanna, Stars Hollow är på film. Det är inte på riktigt. Det är påhitt. Fantasi. Personerna är sminkade. De är mysiga för att det står i manus att de skall vara mysiga. Det är kulisser. Invånarna är skådespelare som har betalt för att säga saker som låter bra men som saknar verklighetskontakt. Som oppositionsråd, typ…

Anonym sa...

En stilla undran bara,
Om den sista bilden hade föreställt en tjej istället för en kille.
Hur hade då reaktionerna blivit?
ABC nyheterna klockan 1910?


/Vän av ordning

Hansa sa...

Jag håller helt med anonym 12,36: Den offentliga sektorna har aldrig haft så mycket att röra sig med som nu och folk har dessutom fått en månadslön mer att röra sig med.
Johanna Graf och andra vänsteristers gnäll håller inte. Det håller inte.

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Trög som jag är. Nu såg jag bilden på killen som äter banan! Så kan i alla fall inte jag göra och skulle inte vilja kunna heller! När det gäller offentliga sektorn så har över 30 000 jobb försvunnit där mellan 2007-2009 och när man betänker att miljarder av våra skatter går till vinster i sk "privata-utförarbolag" så antar jag att detta är anledningen till att man beklagar "skatteförtrycket"!

Anonym sa...

Tankesmedjan ... kl 02:24 har rätt.
Men 30 000 jobb är bara 2 procent av antalet offentliganställda. Det har försvunnit 300 000 offentliganställda sedan början på 90-talet.
Men 1990 fanns det 2,4 miljoner i privat sektor och dryg 1,6 miljoner i offentlig, d v s det gick nästan 0,7 offentligaställd på varje privatanställd.
I dag är den relationen 0,5, alltså en offentliganställd per två privatanställda. Det känns möjligen inte som civilisationens undergång.
Magnus N (m)

Tankesmedjan Det sovande folket och Den konspiratoriske lille mannnen sa...

Så en "nymoderat"? Är man någorlunda bekant med moderat politik och statsministerns litterära alster så vet man att detta bara är en liten lätt början på vad som komma skall.

Anonym sa...

Mycket bra iakttagelse. Men det du skriver mellan raderna är att det är fel på väljarna, inte på partiet.
Det är nog dags att släppa sargen, sparka PR-konsulterna och plocka in några som vet hur man bygger varumärke i American Idol världen vi lever i.

Anonym sa...

Ja vad ska man säga? Jo kanske en sak, det skylls på att socialismen delar ut till medborgarna för att bevara rättvisan och trygga samhället. Kapitalisterna vill belöna arbete, men vilket slags arbete? Eller kanske man menar de rikaste arbetarna? Offentliga sektorn kostar inte som man tror, den behöver bara kontrolleras bättre, internrevision saknas för HELA offentliga verksamheten, då skulle vi spara många många miljarder och slippa lita på nya moderaternas löfte, som kommer att gynna i början men leda till mörkret i tunneln för de icke-rika. Mvh Liberal Social demokrat