tisdag, december 09, 2008

Vi öppnar lucka 9 och väntar på första spadtaget för nationalarenan

DN rapporterar idag om låneproblem för den nya nationalarenan i Solna. Det är uppenbarligen fler än vi sossar som känner oro för det här jätteprojektet. Banken till exempel.

Jag har skrivit om det förut, och även om framtiden för jättelika köpcentrum, som det "Mall of Scandinavia" som man ska krydda arenabygget med.

Men nu har alltså fler oroliga röster höjts och banken tvekar att låna ut pengar till projektet. Förståeligt inte minst med tanke på att det är Swedbank det handlar om.

En händelse som vissa trodde var en tanke, är att jag igår lämnade in en formell begäran att få en grundlig genomgång av det ekonomiska läget i de bolag Solna gått in som delägare i. När det beslutet togs för ett år sedan röstade vi sossar emot. Inte för att vi var emot arenan eller dess placering i Solna, utan för att vi inte ville att kommunen skulle leka riskkapitalister med Solnabornas tillgångar. Vad negativa ni är, fick vi höra då. Nej, sade jag, vi vill att staden ska ägna sig åt kärnverksamheter, och dit hör inte en nationalarena. Projektet är bra för Solna, vi är villiga att ge dem visst ekonomiskt stöd, men gå inte in som delägare.

Behöver jag tillägga att den moderatstyrda majoriteten inte lyssnade på det rådet?

Visserligen kunde vi inte förutsäga den ekonomiska krisen, men det understryker bara känsligheten i ett sådant här jätteprojekt när en sådan inträffar. Solnas budget för nästa år vilar redan på ytterst bräcklig grund, utan en enda krona i överskottsmål, och med markförsäljning som krav för att få ihop till driften och lönerna.

Solna har som stor delägare i samtliga de bolag som ska exploatera, bygga, äga och driva arenan och arenastaden redan lovat att gå in med 250-300 miljoner kronor. Nu ser det ut att bli betydligt mer ...

Och om alla som nu får kalla fötter börjar springa åt alla håll, finns en delägare som inte kan springa någonstans, och det är Solna kommun. De andra delägarna har bildat dotterbolag som bär riskerna utan att smitta moderbolagen, medan Solna står med hela kommunkassan i pant.

Det är nästan litet kusligt att minnas vad vi sossar sade i det här ärendet i kommunfullmäktige för ganska precis ett år sedan.

Dagens jullåt? Vad kan väl vara en mer träffande titel än Ulf Lundells "Snön faller och vi med den"?Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , ,
,
,
,
,

3 kommentarer:

Mammamumrik sa...

Men luckan?!?? Inte var det väl tveksam bank och arena för tråkig idrott som var den? Nog kan jag vara osjälvisk - visst kan dom som obegripligt nog njuter av fotboll få ha en till arena. Men jag vill oxå ha en lucka att öppna. Nån måtta får det vara på osjälviskheten

Johanna Graf sa...

Förlåt, här kommer den!

Anonym sa...

Kan det verkligen bli någon ordning på detta när Sune Reinhold sitter på så många stolar samtidigt?

Blås av skiten och renovera Råsunda. Snart har vi ett köpcentrum på 100 personer i Norra Storstockholm...