torsdag, december 11, 2008

Lucka 11

På ett seminarium med de stora byggbolagen i morse angående tvärstoppet i byggandet presenterade HSB:s VD en lösning som gick ut på att tillfälligt slopa byggmomsen. Om det nu ändå är tvärstopp i byggnadet nästa år, så får ju regeringen ändå inte in någon byggmoms, så då kan man ju slopa momsen tillfälligt för att stimulera byggandet och så blir det åtminstone något byggt. Ungefär så resonerade HSB-VD:n.

Den som fick svara på det å regeringens vägnar var Mats Odells ständiga ställföreträdare så fort det handlar om bostadspolitik, politiskt sakkunnige Daniel Liljeberg. - Nja, regeringen tror inte så mycket på sådana dynamiska effekter-resonemang... svarade Liljeberg litet tvekande, och moderatorn Olle Rosander var förstås inte sen att hugga: - Men det är ju en huvudteori i er ekonomiska politik? - Nä, det var på Bo Lundgrens tid, svarade Liljeberg (kd).

Undrar hur han förklarar årets jobbskatteavdrag på 30 miljarder kronor? Inga Lafferkurvor med i de resonemangen alls, va?

Nej, nu öppnar jag lucka 11. Det får bli nåt rockigt idag. Moneybrother feat. Florence Valentin i Falling in love (with Christmas time).


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Mammamumrik sa...

Men det förstår du väl att det är fel om HSB kommer med idén... Man undrar hur det varit om Skanskas VD varit värd och föreslagit samma sak. Fast då hade kanske Odell varit där själv?

Terje sa...

Hej
Ja nog är det så att Daniel får ta alla debatter (nästan). Kan inte vara speciellt tacksamt.
Önskar dig en
God Jul o Gott Nytt År
Terje

Anonym sa...

Hej Johanna! Flygbolagen är också i kris. Skall vi slopa moms på flygresor då? Eller ännu hellre bensinskatten i dessa tider? Hur är det med klädindustrin? Krogarna lär också få det svårt! Inredningsfirmorna..
Skall alla ha stöd, eller bara utvalda branscher? Exakt vilka tycker du skall bli arbetslösa? Vem är då mest lämpad att avgöra vem som skall ha stöd? Politiker gör ofta ont värre. Kanske främst på grund av avsaknad av kompetens och utbildning. eller handlar det bara om egenintressen?

Jag tror att skyhöga avgifter och skatter, samt det faktum att vi saknar riktig konkurrens är den främsta anledningen att Sverige drabbas värre än många andra. Möjligen också att vi valde att stå utanför Euron, lite beroende på bransch.
Så vi kanske inte bara skall slopa byggmomsen, utan momsen generellt eller lika för alla branscher, säg från 25% till kanske 15%, vilket skulle innebära att vi kom ner till mer normala nivåer. Och sedan kan vi ta tag i skatterna kanske..

Dessutom är ju momsen avdragsgill för företag, det är alltså ingen kostnad för dem, däremot för slutkonsumenten.. Sänk momsen nu!

Anonym sa...

Nu tycker jag du äntligen är inne på rätt linje. Sänk momsen och andra skatter som är alldeles för höga i Sverige. Men precis som Spiff undrar jag varför du vill begränsa den till just byggmomsen? Krisen är som bekant inte koncentrerad dit..

NN

Johanna Graf sa...

eeeh, jag trodde jag försökte förklara att jag INTE tror på dynamiska effekter. Det var ett s k särintresse som ville avskaffa byggmomsen tillfälligt, medan representanten för regeringen fick svårt att förklara varför de var emot sådana tilltag, men för andra, liknande (som tex jobbskatteavdrag).Jag själv, eller mina kollegor i riksdagen, har aldrig haft svårt att avfärda sådan idéer som just idéer och spekulationer som kan slå väldigt fel.

Anonym sa...

Men är det skadligt för folk att få behålla mer av sina egna pengar Johanna? (Spelar ingen roll om det är sänkt moms eller sänkt skatt här..)

Anonym sa...

Sorry, kanske tolkade dig fel där(igen..)!