fredag, december 19, 2008

Febrilt i Vita Husets tomteverkstad innan ponnyexpressen når fram

När jag var liten var julafton årets längsta dag. Jag vaknade förstås extra tidigt, fick öppna nån liten strumppresent, för att därefter kommenderas att följa med nån gammelmoster på kransnedläggning vid familjegraven på Örgryte kyrkogård. Sedan var det sadistisk middagsvila, för att därefter räkna ner minuterna till Kalle Anka. Så skulle julbordet dukas fram, avnjutas (för min del var ungefär 5 % ätligt), snapsar drickas och sånger sjungas. Så tog den stora diskningen och putsningen vid, medan jag sprang i allt snävare cirklar mellan köket och matsalen, där julgrananen stod med klapparna väntande under. Jag var helt övertygad om att de drog ut på den där jävla putsningen av diskbänken bara för att plåga mig.

Men det är ändå bara en västanfläkt mot Obamas väntan på presidentinstallationen.

För honom måste tiden fram till den 20 januari kännas som måndag hela veckan. Bush passar nu på att leka "Bad Santa" och genomföra en rad beslut som tack till alla affärsintressen som stöttat honom under åren. Det råder febril aktivitet i Vita Husets tomteverkstad. Listan på Bush´ Midnight Decisions ser ut som en dålig mardröm, men de är verklighet. Och de behöver inte ens kongressens godkännande för att träda i kraft.

Här är en handfull av de tiotusentals sista-minuten-lagar som nu snickras fram:
  • Lättare att bygga kolkraftverk nära nationalparker
  • Kolbolag får dumpa schaktmassor i dalar och floder
  • En sjättedel av Utah öppnas för olje- och naturgasborrning
  • Begränsade möjligheter för kvinnor att få sista minuten-piller och abort,
  • FBI får tillåtelse att med än mer sofistikerade verktyg övervaka USA:s medborgare
  • Laddade vapen får bäras i nationalparker
Folk är förstås vansinniga, men det hjälper inte. En avgående president har över två månader på sig att packa ihop. Varför det? Jo, det beror på den fina gamla traditionen att elektorsrösterna skulle transporteras med ponnyexpressen till Washington. Innan dess kunde man ju inte veta vem som vunnit. Och även om pållarna pinnade på var de inte framme förrän den 20 januari. Förändrade tider? Modern teknik? No no, this is a good old tradition!

Jämfört med Obamas väntan på tillträde till Vita Huset ter sig min barndoms väntan på jultomten som ett väldigt litet problem.

Här är lucka 19 i JulTubianan. Little Drummer Boy med David Bowie och Bing Crosby i underbar kombination.

Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Johanna

Jag vill passa på att tacka för en bra blogg som jag följt nästan dagligen under 2008 även om jag inte använder mig av kommentarsfälet mer än sporadiskt. Du skriver bra, intresseväckande och intelligent och utgör faktiskt min största källa till information om var oppositionen står i olika aktuella frågor.

En minnesvärd och mysig jul önskar jag dej!

/Annika

Morfar Lasse sa...

tänk Johanna,
vad man kan känna igen sig, i det mesta det du skriver. För mig var julafton en pina när pappa jobbade eftermiddag, en arbetsdag mellan 14 och 22. Tur nog jobbade han på lokstallet i Hagalund, 5 minuters promenad hemifrån. Men inga julklappar kunde delas ut innan han var hemma. Där satt vi en hel familj, mormor, morfar, farmor, mamma och tre grabbar, knäckandes nötter och pratande sk.., bara väntande på att ytterdörren skulle öppnas. Fy vilka hemska julaftnar!

Idag blir det annorlunda, en lugn och stilla afton med mycket telefon till Sverige. Det hände ju "lite" under hösten som gör det omöjligt att besöka Sverige. Det viktigaste är nog att Sterling störtade. Annars är inget bra, men det tar vi en annan dag.

Ta det lugnt! Stressa inte för mycket! Det kommer en dag i morgon oxå, även om man tvivlar vissa dagar. Njut inte bara av julen. Njut av hela livet.
God Jul önskar din beundrare i Spanien.

S R LARSON sa...

Nej, nu ar du nog ute och slirar...

"Här är en handfull av de tiotusentals sista-minuten-lagar som nu snickras fram:"

Presidenten stiftar inga lagar. Det handlar om executive orders dar han fatt mandat av Congress inom radande lagar. Congress har saledes delegerat beslutsratten till den exekutiva makten. Lagen finns, sa att saga, redan.

"Lättare att bygga kolkraftverk nära nationalparker"

USA har varldens storsta kolreserver. Eftersom det idag gar att branna kol utan smuts (dock inte i Sverige eftersom man i Sverige inte har rad med reningstekniken) ar det saledes logiskt att anvanda sig av de enorma energiresurserna.

"Kolbolag får dumpa schaktmassor i dalar och floder"

Det ar helt enkelt inte sant. Landfills ar en helt annan sak.

"En sjättedel av Utah öppnas för olje- och naturgasborrning"

Det pagar redan en rejal oljeboom dar ute. Forsok fa ett hotell i Uintah Valley. Fullbokat med oljeborrare. Reserverna av skifferolja, en annan produkt an den som araberna pumpar upp, ar sa stora dar ute att vi har mer olja i marken an Saudiarabien. Det gar att ta upp den med ren teknik, sa varfor inte gora det?

"Begränsade möjligheter för kvinnor att få sista minuten-piller och abort"

Jag ar pro-life. Fine with me. Men dessutom har USA fortfarande en mindre restriktiv abortlagstiftning an EU.

"FBI får tillåtelse att med än mer sofistikerade verktyg övervaka USA:s medborgare"

Nej, det ar en teknikjustering av radande lag. Ingen expansion, saledes. Och det ar definitivt ingenting ens i narheten av FRA-lagen som ditt parti arbetade fram.

"Laddade vapen får bäras i nationalparker"

Tack och lov. Delstater utan restriktioner i vapenlagstiftningen har lagre valdsbrottslighet an delstater med starka restriktioner.

"Folk är förstås vansinniga"

Har jag inte markt.

Nar tiderna ar svara for socialdemokraterna i Sverige ar det alltid enkelt att ta billiga poang pa att prata om hemska, orattvisa U-Ve-Sa...

Gunilla sa...

Tack för den underbara videon!