lördag, april 19, 2008

Marknadshyror inte gångbart på marknaden

"Äntligen får unga en chans på bostadsmarknaden. Det har varit en vidrig utstötning som s och Hyresgästföreningen stått för." Magnus Andersson, ordförande Centerns ungdomsförbund CUF.

"Om bostadsutredningens förslag blir verklighet kommer innerstan i Sveriges städer tömmas på ungdomar." Ellen Oscarsson, SSU

Schizofrent, eller hur? Hur ska man veta vem som har rätt och vem som har fel?
När bostadsutredningen igår överlämnades till den kristdemokratiske ministern Mats Odell , gick debattens vågor höga. På radion debatterade centerns Fredrik Federley med Sofia Larsson från nätverket jagvillhabostad.nu.

Jag försökte verkligen förstå. Det har jag gjort förut också, med lika liten framgång. Det gick nämligen inte.

Fredrik Federleys grundtes var att det fanns runt 150 000 lägenheter i innerstan som kontraktsinnehavarna egentligen inte behövde. Det var folk i villa som behållit en övernattningslägenhet i stan osv. Visst finns det sådana, men hundrafemtitusen??? Nåväl, Fredriks nästa tes var, att om dessa villabor ute i Danderyd fick höjd hyra för sin lya i stan, så skulle de släppa den. Säga upp kontraktet rätt och slätt. Och då skulle ungdomar få en chans på en lägenhet. Ja, alltså, inte de lägenheterna, för de skulle ju ha så hög hyra, utan andra lägenheter, som rika knösar som ville ha de dyra innerstadslägenheterna släppte. Hänger ni med? Det gör knappt jag heller.

Sofia hade inga större problem med att bemöta hans argument.

Ja, det återstår väl att se vilken av de båda ungdomarna i citaten ovan som får rätt. Men en fråga som jag fortfarande inte fått svar på är: Vilka fastighetsägare i ytterstan är det som är villiga att sänka sina hyror när fastighetsägarna i innerstan får höja sina?


Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , , , , ,

9 kommentarer:

Anonym sa...

"Alla" vet ju innerst inne att den nuvarande regeringen inte står på de svagas sida utan försvarar kapitalet och "de som redan har". Enda chansen att ungdomarna skall få eget boende enl. deras tes är att det skall finnas rika föräldrar i bakgrunden som betalar.
Frågan är ju hur NI skall föra ut detta på ett kristallklart sätt i god tid innan nästa val!?
/Ej kapitalstark, men vid gott mod!

Spiff sa...

Alla kan inte bo i innerstan eller hur?!

Då blir det ju bara ett rent lotteri med några få vinnare som får lägenheter värda miljoner (Antingen genom en snar ombildning till BR, eller fiktivt eftersom man slipper arbeta/spara/låna till motsvarande BR)

Skall dessutom vi andra subventionera deras hyra då?

Det är sjukt!

I London, Paris eller NY är tidningarna fulla med annonser om lägenheter för uthyrning, imorgon om du vill. Dyrare i centrum och billigare ju längre ut. Men i Stockholm är det näst intill omöjligt. Det finns bara en obskyr "svartmarknad" om du har rätt kontakter. Alla är livrädda att förlora sitt besittningsskydd.

Sjuka regleringar av klåfingriga politiker skapar "dysfunktionella" marknader. Att ni aldrig vill se verkligheten som den är?!

Johanna Graf sa...

Jag ställer frågan en gång till: Hur får förortsbon billigare hyra av att innerstadsbon får dyrare? Vilka fastighetsägare i Järfälla är beredda att sänka sina hyror (alt avstå från hyreshöjningar) för att fastighetsägaren på Östermalm höjer sina?

När det gäller övriga europa så är det inte ovanligt att stadskärnan är billig och rätt nedsliten, medan förorten är muromgärda, fin och dyr.

En annan fråga förresten: Hur stor andel av länder med marknadshyror har ett större bostadsbyggande än Sverige?

Och hur många av länderna med marknadshyror har lägre hyror än Sverieg för "vanligt folk i standardlägenheter"?

Jag försöker verkligen förstå!

Morfar Lasse sa...

Vad beträffar din reella fråga, så vet jag svaret. - INGEN!

Jag kan oxå lämna enkel rapport ifrån Spanien idag, när det gäller att hyra en lägenhet. - Det går nästan inte! Eftersom jag bor och lever här, vet jag hur marknaden ser ut.

I Spanien köper man alla lägenheter, med hjälpa av "föräldrapengar" och hypotekslån. Vilka sedan sedan ger dig en fast månaskostnad, via ränta och amortering. Till detta lägger du din egen förbrukning av el, vatten och fasstighetsskatten. Den spanska boendet "påminner" mest om de svenska andelslägenheterna.

Vill du abslout hyra, finns även här ett antal "Krösus Sork". De som investerar sina pengar i llägenheter och hyr ut dem under kort tid, för att ingen ska få besittningsrätt. Kostnaden blir ungefär 1,5 till 3 gånger den reella, alltså 50 till 200 procents förtjänst på kapitalet. Skule du hitta en nära centrum blir det självklart dyrast

Anonym sa...

Ingen hyr ut för att vara snäll! Utan för att tjäna pengar OK?!

Om värden inte får ta ut fullt värde för fastigheten i stan äger han förmodligen fler fastigheter någon annanstans, där han får ta ut en förhållandevis bra hyra, överenskommen med hyresgästföreningen. Sen renoverar man fastigheten kraftigt och ofta i stan, så att man kan ta ut en högre hyra. Oftast mer än vad själva renoveringen kostade.

Och om man jämför hyra i centrala Stockholm med Paris, London, Milano, NY, Köpenhamn, Oslo.. är den låg. Medan hyran i t.ex. Norrköping förmodligen är hög i jämförelse med andra liknande småstäder. Dessutom tjänar Svensken mindre efter alla skatter.(till det kommer dyr mat, taskigt klimat, och höga bensinpriser..)

Om man försöker styra en marknad på kosntgjord väg blir den bara märkligt snedvriden. Jag slår vad om att massor av "rika" människors ungdommar nu bor centralt med låga hyror tack vare all klåfingrighet..

Bygg nytt och bygg bra. Bygg ut tunnelbanan och vägar, skolor och dagis. Men sluta bebygga varenda liten grön fläck mellan några hus. Det andas desperation. Och blir oftast inte bra alls.

Mattias Lönnqvist sa...

Vi har redan provat den socialdemokratiska modellen; en modell styrd av ideologi och vanföreställningar. Vad har den gett oss? Jo:

* svartkontrakt
* 20-åriga bostadsköer
* extrem bostadsbrist
* extremt få hyresrätter i nyproduktion eftersom det inte går att få lönsamhet
* bostadsområden som är på väg att förvandlas till getton
* fuskbyggen som kommer att kräva miljardbelopp i renoveringar för att hålla

Är det inte dags att slänga de ideologiska skygglapparna och inse att er bostadspolitik misslyckats. Fullständigt.

Det är mycket möjligt att de förslag som förs fram i bostadsutredningen inte löser alla problem, och det är kanske inte den bästa strategin för att gå vidare. Men, allting är bättre än det misslyckande som socialdemokratisk bostadspolitik står för. Det går inte att göra ett sämre arbete än ni gjort. Alla andra modeller är bättre.

Johanna Graf sa...

Oj, jag hade tydligen glömt en viktig förutsättning till för att ekvationen skulle gå ihop: "Om värden inte får ta ut fullt värde för fastigheten i stan äger han förmodligen fler fastigheter någon annanstans".

Aha, det bygger alltså på att fastighetsägarna har ett väldigt spritt ägande. Men som "anonym" så riktigt konstaterar: Ingen hyr ju ut för att vara snäll, utan för att tjäna pengar.

Så varför skulle fastighetsägaren med det väl spridda ägandet minska sina inkomster på ett håll bara för att han ökar dem på ett annat?

Nej, det här duger inte. Bättre förklaringar, tack!

Spiff sa...

Köp en tomt i city och den kostar 50 ggr mer än den i järfälla. Kraven i stan är betydligt högre vilket medför högre bygg och kringkostnader (tillstånd, prövningar, arkitekter, planering, skönhetsråd etc etc.)

Förmodligen kostar man också på mer när man bygger inne i stan.

Lägenheterna kanske generellt är större, vad vet jag, men det verkar inte otroligt.

Att bo utanför stan innebär ett par timmars pendlande varje dag. Man måste kanske arbeta deltid för att hinna hämta ungarna på dagis, och lönen blir därefter..

Kan du tala om för mig det rimliga i att dessa båda bostäder skall kosta lika mycket?

Skall hyran vara lika, vilken hyra skall vi ta? Den i stan så att värden tjänar storkovan i Järfälla och går jämt skägg i stan. Eller skall vi ta hyran för Järfälla lägenheten och täcka upp underskottet med skattepengar?

Och OM man skall fördela lägenheterna vi en lottsedel, var ligger då rättvisan att någon promille får en lägenhet centralt ?

Man skapar bara svarta marknader och fusk!

Spiff sa...

En marknad uppstår mellan en säljare och en köpare. Precis som en fet kyckling byttes mot en fin vass yxa på medeltiden, betingade en seg gammal höna kanske bara en slö kniv. Allt beroende på exakt hur villig köparen är att acceptera säljarens erbjudande och vice versa.

I stort sett gäller samma urgamla principer idag för att köpa en bostad. Observera dessutom att hyra inte är detsamma som att äga, långtifrån. Man upprättar ett kontrakt och kommer överens om hyra beroende på läge, storlek, skick och tillgång.

Så långt inga problem, men..

Politiker nu eller hövdingen då stiftar regler och lagar för att säkra att alla är nöjda och ingen blir lurad, ingångna avtal bör gälla etc, men även för att få en del av kakan i form av skatter och avgifter (vem är den girige?).
Och allt är frid och fröjd, MARKNADEN blomstrar och utvecklas till att gälla det mesta i samhället. Men det blir "oår" och det finns inte längre tillräckligt många köpare för feta kycklingar och priset anpassas nedåt ett par år. Eller annat år dör en massa feta fina kycklingar för att en slug räv ätit upp ett gäng, och priset höjs för dom få som finns kvar till fler har götts upp.

Precis på samma sätt bestäms priset på bostäder efter tillgång och efterfrågan, konjunktur, utrustning och läge. Men innerstan är alltid innerstan och kommer alltid vara unik. Vad politiker kan göra är att projektera och låta bygga nya bostäder.
Men ofta blir det lite "pajit" i Sverige. Man bygger inte tillräckligt exklusiva, trevliga områden för att attrahera dom "rika" förrän nu (hammarby sjöstad, gåshaga brygga) så dom "rika" har bara haft innersta eller villförorterna, vilket garanterar än högre priser för varje år..
Samtidigt har andra områden byggts för dyrt och dåligt vilket gör boendekostnaderna för höga och skapar "getton" där majoriteten lever på bidrag från samhället till enorma kostnader. Dessa bostäder står lite utanför den vanliga bostadsmarknaden, eftersom dom är nästan uteslutande kommunalt ägda och att bostadsbidragen satt marknaden ur spel här.

M.a.o acceptera skillnader och marknaden, men skapa förutsättningar för nya attraktiva bostadsområden med nya, bra kommunikationer och dagis, så frigörs bostäder på andra håll, helt naturligt.

Det är lite som ekologi. Balans och harmoni måste råda mellan alla sorts boenden. Ni sossar har en tendens att dribbla bort verkligheten till förmån för era "visioner" vilka sedan sätts ur spel av verkligheten, och alla dess avarter som svarthandel, korruption (Stig Malm, byggettan, LO och alla partiets söner och döttrar).

Var lite possitiva och lita på människor istället!