torsdag, april 24, 2008

Aldrig har någon regering på så kort tid gjort så mycket för så fåJag vet att det finns de som tror att Thomas Östros är en torrboll. Jag, som haft förmånen att jobba med honom, vet att det är fel. Fullständigt fel. Förutom att han kan sjunga den mest ångande versionen av In the ghetto du hört på den här sidan Elvis, så är han briljant. Lika välvässad som mina sminkpennor. Minst. Och litet Churchillsk:

"Aldrig har någon regering på så kort tid gjort så mycket för så få"

Visst är det så. Och det får man ju förstå. De flesta skakade klentroget på huvudet när förre moderatledaren Bo Lundgren hade våta drömmar om att sänka skatten med 100 miljarder. Regeringen Reinfeldt har redan använt 100 miljarder ur vår gemensamma kassa för att sänka skatterna för de mest välbeställda.

Och då förstår man ju att pengarna inte räcker till små skitsaker som försäkringar som garanterar människors trygghet om de råkar ut för sjukdom eller arbetslöshet. Eller ett försvar.
Tycker du detta ämne är intressant kan du läsa mer på andra bloggar om , , , , , , , , ,

25 kommentarer:

Anonym sa...

Mats säger: Speciellt om det sista stycket: Och nu kommer säkert propositionen om "En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete" där föreslås ju nya strikta tidsramar för olika aktiviter innan 90 dagar så det hända sen en tidsgräns för något annat osv risken är väl när myndighetsutövarna får kasta sig över det blir sysmet totalt likstelt eftersom reglerna måste följas till punkt och pricka. Stackars den som råkar ut för sjukdom eller olycka som innebär mer än en skada. Om det är två eller flera vilken tid i den nya tabellen om hur lång tid man får vara sjukskriven skall användas?

Jag hoppas de praktiska tillämningsreglerna skrivs ihop av ett gäng med extremt mycket sunt förnuft.

Behöver någon en operation så gör den på en gång det kostar minst för rehabtiden är lika lång efteråt även om operationen får vänta fem månader.


PS. Johanna, när får jag svar min fråga? Jag sitter med påsen på huvudet, skickar en bild på det. Ds.

Anonym sa...

Tar mig friheten att vrida och vända lite på dina sista rader...
Det finns inget försvar för att ta från de svaga, sjuka & arbetslösa för att ge till de redan välbeställda!

Lennart Nilsson sa...

...men vänta, det är väl så att man tar 100 miljarder mindre från alla arbetande svenskar..? Eller har vi någon slags svensk "oljefond" som jag missat..?

Anonym sa...

Sossar måste vara dom mest hycklande människor som finns. Antalet för nekade ansökningar är ungefär lika högt som med förra regeringen, och sossarna har gjort allt för att hålla ner kostnaderna för försvaret.

Östros kan sjunga Elvis? Kanske Britney Spears skulle bli en bättre politiker då...

Anonym sa...

Till Tobias:
På sossetiden var kostnaden för försvaret 100 kostnadsenheter och för det fick vi 100 pangar, kostnadseffektivitet: 1.

Nu skall kostnaden ner, för den långhårige med svans vill det, till vadå, 80 kostnadsenheter med det vi verkar få är bara 40 pangar.
kostnadseffektivitet. 0.5

Vad är priset för det vi verkligen får? Tänk på det istället.

Anonym sa...

Jag undrar fortfarande varför killar som ger ett år av sitt liv inte får mer än vad dom fått. Bara för att Sossarna hade rea på försvaret så betyder det inte att det var kvalitativt.

Jag säger inte att det är bra att göra som Anders Borg har gjort. Men jag blir trött på den låga självgoda debatten som sossar för när dom egentligen inte har något att komma med själva. Det är ju därför partier som sveridemokraterna tar röster ifrån dom. Folk röstar i protest för att dom inte känner att dom här hemma någonstans.

Jag skulle hellre höra motiveringen till att lägga ner så mycket i försvaret. Tycker inte att vi vinner så mycket på det. Men med ett så litet försvar behöver ingen oroa sig för att vi blir med i Nato, för vi var inte ens i närheten före att satsa tillräckligt på armén.

Anonym, vad du menar med kostnadsenheter och pangar är otroligt kryptiskt...

Spiff sa...

Nu får ni faktiskt ge er!

Det KAN INTE vara kontroversiellt att sänka skatterna marginellt i landet med världens högsta skatter.
Om man plötsligt "bara" är tvåa i denna liga är man fortfarande EXTREM så det räcker och blir över (gäller alla andra värsta/bästa/sämsta listor med..).

Den stora fråga är snarare VARFÖR vi behöver beröva folk och företag mer än hälften och betydligt mer än dom flesta andra stater, och förneka alla dom negativa effekter det får på utbildning, investeringar och företagande det faktiskt innebär.

Ert sektartade försvar för något så malignt ter sej bara löjligt.

Anonym sa...

Den långhårige med svans nämndes här ovan... det måste vara samma finansminister som uttalade sig i TV-nyheterna för några dagar sedan och sa att han var en finansminister som stod för en politik som inte gav svenska folket några räntehöjningar...????
Är det någon som inte fått räntorna på sina rörliga bostadslån höjda då riksbanken är livrädda för inflationsspöket då regeringens politik eldar på inflationsbrasan så det sprakar!

Morfar Lasse sa...

"Aldrig har så få förstört så mycket, för så många".

Det är min bild av "Ren-svält regeringen". Tillåter du dig att göra en korrekt effektanalys av den sittande regeringens beslut, kommer du att komma till ett resultat som bättre stämmer med min rubrik. Jag har försökt finna ett beslut, som ger en total positiv effekt för en bred folkgrupp, men inte funnit något. Det mest positiva är skattesänkning, men dess direkta effekt är inte bättre ekonomi utan standardsänkning.

(Ikväll hoppas jag Solnalaget vinner "stockholmsderbyt".)

Johanna Graf sa...

Först lennart: Ja, man "tar" 100 miljarder mindre från svenskarna. Det betyder också att man har 100 miljarder mindre att GE tillbaka till svenskarna i form av barnomsorg, psykvård och annat. Mer till dem som behöver mer, mindre till sådana som digoch mig. Helt OK för mig. Och du?

En talang kommer sällan ensam, utom i Britneys fall då... Fast hon är ju snygg också :-) (eller VAR...)
Sedan förstår jag inte riktigt ditt argument om nekade ANSÖKNINGAR? Det beror väl på vad som ingår i trygghetsförsäkringen i fråga. Dessutom, med den moderatstyrda regeringen behöver du snart inte bråka med nån försäkringskassa alls, utan med försäkringsbolaget där du (förhoppningsvis) har din privata sjukförsäkring!

Och du, det är klart att vi ska hålla ner kostnaderna för försvaret, men en moderatstryd regering behöver väl därefter inte HALVERA det?

Och du, jag tror INTE att anledningen att folk röstar på Sverigedemokraterna och andra ljusskygga krafter beror på att sossarna inte levererat! I så fall skulle det finnas ett starkt samband mellan länder med mycket främlingsfientlighet och bristfällig välfärd.

Sedan skulle jag vilja veta varför jag är "självgod" (?) när jag citerar ett citat som påpekarexakt samma fakta som riksdagens utredningstjänst RUT redan konstaterat i flera utredningar: Nästan hälften av skattelättnaderna som föreslagits i regeringens budget går till den tiondel av befolkningen som tjänar mest. Läs t ex mitt inlägg http://johannagraf.blogspot.com/search?q=RUT

Johan: Om du tycker Sverige är ett så "malignt"land borde du väl förespråka BETYDLIGT större skattesänkningar än de "marginella" som du nu tycker genomförs. Varför inte föreslå kommunalkatter på säg 5-10 spänn? Så får folk organsiera sitt eget brandförsvar och byta privata böcker med varanxdra istället för bibliotek. Och sedan kan mannen h råd med både bil och hemmafru, som Svenskt Näringsliv en gång skrev i en annonspå 90-talet. :-)

Anonym: Ja, mina räntehöjningar har då påverkat min privatekonomi btydligt mer än några jobbavdrag. Men nästa gång jag ligger vaken på natten och oroar mig för räntan ska jag FÖRSÖKA påminna mig om den där tusenlappen mer i plånboken, kanske ta ett glas champagne, och somna om!

Morfar Lasse: Det hoppas jag också, om inte annat för att slippa en sönderslagen stad dagen efter...

Anonym sa...

Anonym svarar Johanna: Tack för tipset! Då jag tillhör den svaga grupp som INTE fått något tillskott i plånboken får jag väl skåla i KRANVATTEN istället! Eller kanske tänka på att jag bytt elleverantör, sänkt huvudsäkringen för lägre fast elavgift samt gått ur Svenska kyrkan (oönskat men privatekonomiskt ett måste)för att slippa betala kyrkoskatten. Vad säger (kd) om denna politiska effekt (eller skall vi säga defekt?)

Spiff sa...

Varför påstår du att jag och många andra inte vill betala skatt alls när vi kritiserar dom sjuka nivåerna på svenska skatter? Gör det så ont?

Jag VILL gärna betala skatt för att ha ett tryggt och säkert samhälle, bra skolor, försvar, brandkår, vägar och hamnar, precis som dom allra flesta andra människor i världen!

Men det är er oförmåga att se när det blir absurt, när skatterna börjar motverka sitt eget syfte, när s.k "rättvisa" går före verkligheten! Många sossar har tom insett det absurda, eller kallar du en före detta finansminister för att inte se klart?
Många forskare, OSED, ekonomer har påpekat att för höga skatter skapar ett motstånd, en ovilja att betala skatt. Den gränsen lär gå vid ca 30%, mer än det och den svarta sektorn ökar expontiellt.

Kan vi inte börja med att sänka det totala skatten till åtminstonde under 50%,( att människor får behålla minst 50% av det dom själva arbetat ihop kan inte vara svårt att enas kring) helst skulle vi behöva sänka till en NORMAL EUROPEISK NIVÅ ung 40%. Sen får politiker och andra lära sig att förhålla sig till den nivån och bli effektiva och göra sitt jobb.

Dagens Svenska skatter är skamliga!

Anonym sa...

johan, du är allt en riktig... Driftkucku i en "modern" familj!
Personligen tycker jag dina "åsikter" är skamliga!

Spiff sa...

Hur kan dom vara skamliga? Att världens högsta skatter motverkar utbildning och företagande är inte en osanning. Att vi då har en enorm svart sektor på grund av alla skatter är i högsta grad en realitet. Att investerare, kändisar och idrottsmän skriver sig i Monaco p.g.a skatterna är en verklighet du måste acceptera.

Att ha världens högsta skatter är inget att vara stolt över!

Hur kan då en åsikt om att anpassa dessa skatter till verkligheten omkring oss vara skamlig?

Förklara dig!

Anonym sa...

Thomas Östros får faktiskt Bo lundgren att framstå som en Hollywood-stjärna med karisma..

Sorry! Han är torrare än ökendamm..

Anonym sa...

Driftkuckun i den "moderna" familjen... är nu riktigt uppretad! 07:22 Ber han om förklaring! Vad finns att förklara? Han kommer dragande med investerare, kändisar och idrottsmän, skattesmitare hela bunten! Likt Lundgrens skuggbild rabblar han sitt mantra om hur stolt vi inte ska vara över skatterna... Nej, vi ska naturligtvis vara stolta över att vi INTE klämmer åt de svaga i samhället, det är det vi är stolta över! 07:24 är det du igen som tänker så det ökendammar?

Anonym sa...

Sverige har länge legat i topp i skatteligan med världens högsta skattetryck. Danmark har innehaft andraplatsen men nu har de båda länderna bytt plats. Bara så vi klargör detta på denna plats.
Ett datum att lägga på minnet, 3 sept. 1967 dagen då vi gick över till Höger (i trafiken), blir Höger i politiken lika långlivad?

Anonym sa...

Visst Danmark har lite, lite högre skatt just nu.
Men i Danmark tjänar vanligt folk minst 30% bättre än i Sverige och samhället fungerar betydligt bättre.
Gamla får riktig mat och en snaps till sillen fortfarande, det kallar jag värdighet!

Perny sa...

Visste du att din blogg likaställs med Blondibellas, Kenzas, Kissies och Stina-Lees enligt bloggtoppen? Kolla här
http://theperny.blogspot.com/2008/04/mysko-hnvisningar.html får du se vad jag menar.

Anonym sa...

Rätt skall vara rätt..

Sossar la inte ner lika mycket av försvaret, nej!
Men vad dom gjorde var att göra regionalpolitik och röstfiske av försvarspolitiken.
Ett par tusen generaler, planerare och försvarsexperter sitter tre år och värderar hur man vill banta försvaret på minst skadliga sätt. Sen tar en medelålders kärring(försvarsminister) som inte kan ett dugg om försvar, med ett par timmars(?!) betänketid och ändrar allt så att "rätt" regementen läggs ner. Dvs inte där deras väljare finns.

På så vis kastas miljarder och åter miljarder i sjön till förmån för sossarnas fortsatta maktinnehav och slöseri med värdefulla försvarsmiljarder som tar decennier att bygga upp igen.

För att inte tala om skattebetalarnas pengar som kunde använts betydligt bättre..

Det är "försvarspolitik" alla s..

Anonym sa...

Sluta tjafsa om försvaret, vilket hot är störst för Sverige i nutiden, det mititära krigshotet... eller risken för en i framtiden kommande ohälsobomb då den nu förda politiken framkallar ohälsotal i aldrig skådat format! Väljer man att satsa på de starka grupperna som redan har det bra, på bekostnad av de svaga, sjuka som redan har det svårt... ja då kan man vara säker på att det slår tillbaka med otäckt kostam kraft!

Anonym sa...

När man läser alla dessa för & emot regeringspolitikens kommentarer slås man av en sak. Alliansregeringen talade tidigare nästan enbart om "utanförskapet" att stå utanför arbetsmarknaden, men en alltför ensidig politik på denna linje skapar nu ett nytt utanförskap! De svaga grupperna som inte fått del av skattesänkningar och lönehöjningar hamnar VERKLIGEN helt utanför all slags gemenskap i det nya samhälle vi nu skapar! Är det så vi vill ha det? Är det inte risk att det går för långt? Är det inte mycket svårare att komma med åtgärder gällande folkhälsan än att slänga dit några mer eller mindre adekvata arbetsmarknadsåtgärder? Risken finns att det blir en ny regering som får ta i tu med det skapade folkhälsoproblemet, och de kan ju inget göra utan att vi alla, du & jag, får ta vår gemensamma del av denna problemlösning! Så fungerar demokratin, eller är väl menad att fungera... som nu är talar vi väl om demokratur... en blandning av demokrati och diktatur!

Johanna Graf sa...

Oj, oj, nu blev det svårt. Folk får gärna vara hru anonyma de vill på min blogg, bara de beter sig schysst och argumenterar sakligt. Men kan ni inte kalla er för något; ta ett nickname? Det blir liksom litet enklare då.

Spiff sa...

Sen när skall arbetslösa ha "löneförhöjning"?!

Visar bara på det absurda i den politik som förts i decennier och alla i "utanförskap", självvalt eller inte, verkar nästan vara en egen lobbygrupp nu..

Skaffa ett jobb!

Anonym sa...

Till Johan, som enl honom själv är en riktig... Driftkucku i en "modern" familj! Har brukar försvara allt alliansen tar sig till, begrunda detta:
Riksbankens senaste rapport tydde på en 30-procentig sannolikhet för en hösthöjning, men den siffran borde höjas till 50 procent nu.
Hushållen indikerar fortsatt höga inflationsförväntningar, industrin indikerar att de kommer att höja priserna rätt så kraftigt och handeln säger att de kommer att höja priserna mot konsument.
Hushållen är rekorddeppiga. Framtidstron från förra sommaren har nu vänt ned till den dystraste bedömningen sedan 2004.