torsdag, juni 16, 2011

Säg som det är!

Sedan jag var barn har jag alltid blivit förvirrad och beklämd av människor som säger en sak med ögonen och en annan med munnen. Kanske är det minnen av fester där vuxna med vackra kläder talade vänligt men glömde bort varandra så fort de vände sig om. Varför sade de att de tyckte det var såå trevligt att träffas när de egentligen var helt ointresserade? För barn är sådant svårt att förstå, de blir förvirrade och känner sig svikna av dubbla budskap. Och jag tror det är samma sak för vuxna människor.

Kanske är det därför den svenska väljarkåren sätter rakhet och tydlighet i topp på listan över önskvärda egenskaper hos en partiledare. Det fick jag höra på ett frukostseminarium där jag lyssnade på en undersökning gjord av Novus Opinion för nån månad sedan. Visst, egenskaper som kunnig, påläst och seriös väger också tungt, men nästan lika högt kom rak och tydlig.

Här kom jag osökt att tänka på förre moderatledaren i Solna, Anders Gustâv, som dog för några år sen. Han kunde framstå som en buffel och många tyckte illa om honom för hans åsikter, men även hans meningsmotståndare uppskattade honom för att han sade vad han tyckte, utan omsvep. Och lovade han nåt så höll han det sedan.

Jag saknar Anders Gustâv i politiken idag. Vi skulle behöva fler som han, inte bara i Solna utan även i rikspolitiken. Jag tror det är förödande när sådana som Maud Olofsson eller Göran Hägglund kommer med läpparnas bekännelser om villkoren för småföretagare, den sjuka sjukförsäkringen eller Fas-3-fasan, men sedan säljer sin stjärt för att få fortsätta vara med i värmen vid grytorna i regeringen.Att sälja så HÄR skulle jag dock inte vilja rekommendera. Då är det nog bättre att SÄGA den nakna sanningen.

Om ni inte kan lova, ge sjutton i det. Om ni inte vet, säg som det är. (Och ta sedan reda på det!) Om ni inte tycker nåt är så där superviktigt, säg inte att det är "jätteintressant" och att ni "ska ta med det hem". Om ni inte prioriterar en fråga, erkänn det. Välj. Säg: "Det här tycker vi är viktigare än det där".

Alla de där fåniga små summorna i budgeten som alla partier avsätter i sina budgetpropositioner och -motioner, som inte har en chans i världen att göra nån skillnad, men som petas dit för att markera att man inte glömt bort cyklisterna/de funktionshindrade/hedersvåldet. Fy för sånt hyckleri!

Vilket parti är tydligast idag? M, anser 39 procent av väljarna, SD 9%, S 8%. Nu är de här siffrorna ett par månader gamla, igår var det partiledardebatt och vi får hoppas Juholt framstår som litet mer tydllig nu, men de bör ändå leda till eftertanke. Man kan inte gå ut och ha en (välvillig) åsikt om allt, man måste prioritera. Och man måste vara tydlig med vad man tänker och inte tänker göra. Maud måste antingen göra nåt radikalt för att visa att regeringen förenklar livet för småföretagarna och inte bara för de stora. Göran Hägglund kan inte säga sig vilja förändra sjukförsäkringsreglerna och sedan rösta emot ett utskottsinitiativ som försöker göra just det. Fredrik Reinfeldt kan inte lägga huvudet på sned mot undersköterskor och sedan skita i dem. Och Håkan Juholt måste snart tala om vilka tre reformer han kommer genomföra vid ett regeringsskifte 2014, och vilka han INTE kommer prioritera. Tydligheten kunde nog också bli bättre om Reinfeldt lät bli att säga "det finanspolitiska ramverket" i varannan mening och om Juholt beskrev de tre första och största skillnaderna fattiga barn kommer att märka i ett s-styrt Sverige.

I dagens partiledardebatt i riksdagen blev alternativen i svensk politik tydliga, sa Margit Silberstein igår i Aktuellt. Det slog mig att det var en mening jag inte hört på mycket länge. Det är välbehövligt.

En sak till: Till tydligheten hör givetvis också att inte ljuga. Eller slingra sig. Då rasar tilliten totalt för politiken. Som i Solna just nu. Det skvätter över på alla politiker, oavsett parti. Både den politiska och den sociala tilliten i samhället känns just nu i lika akut behov av omvårdnad som en dammig slokande krukväxt bakom neddragna persienner i en ungkarlslägenhet. Vatten, sol och näring till denna tillit ger både tillväxt och bättre hälsa i såväl kommuner, nationer som företag, visar Utredarna.

Personligen lovar jag att inte lova nåt idag, förutom att fortsätta prioritera våra tre huvudfrågor i Solna framför allt annat: Stoppa slöseriet med skattepengar, rusta det slitna Solna och minska genomfartstrafiken.

HÄR är förresten en politiker som vågar säga sanningen.

El Gordo och Johan Westerholm står för den här fina länkväggen, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, Expr1, Expr2, Expr3, Kent, Radikalen, MMK, Böhlmark, Krassman, Moberg, Jönsson, Sebastian, SR 1, 2, 3, 4, 5, DN 1, 2, 3, 4, GP, Ab 1, 2, 3, 4, SVT 1, 2, 3, 4, 5, 6, Sydsv, LO-tidningen 1, 2, 3, Nyheterna 1, 2, 3, 4, 5, Expr 1, 2, 3, 4, UNT, Dalademokraten, UNT Ledare, Norrtelje Tidning Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , och annat intressant

3 kommentarer:

Joakim sa...

Klona Anders Gustav och återuppliva honom!

Mary X Jensen sa...

Anders var verkligen en av mina moderata förebilder. Försöker vara lika rak som han. Det uppskattas inte alltid, hehe...

Jag blir glad att du berömmer honom. Man måste kunna göra det även med sina motståndare.

Johanna Graf sa...

Tack Mary! Jag tycker du är en rättvis och balanserad bloggare också!